Високо в планината

Проектираната къща всъщност е основно преустройство на започната през 1984 г. и незавършена сграда.
15.01.2006
арх. Тихомир Атанасов
979
къща, проект, сграда, планина, село
Източник: арх. Тихомир Атанасов

Село Бели Искър се намира в подстъпите на Рила планина, на около 10 км от гр. Самоков. Встрани от пътя за Мальовица, в подножието на курорта Боровец, без особени атракции, селото дълги години не представлява интерес за строителство. Всъщност то е познато повече на любителите на туризма, ценящи красивата природа.Самото село не се отличава с кой знае какви архитектурни забележителности. Липсва стил, който би могъл да се приеме за характерен. В построените през последните 50 години къщи, трудно може да се открие някакво архитектурно предизвикателство. Всъщност единственото предизвикателство са преминаващата през селото река Бели Искър, надвисналите скали и гледката, а тя е навсякъде.Повишеният интерес към предстоящото развитие на курорта Боровец направи името Бели Искър популярно. Дали е за добро ще покаже бъдещето. Така или иначе в с. Бели Искър вече се строи.

Проектираната къща всъщност е основно преустройство на започната през 1984 г. и незавършена сграда. Мястото се намира в непосредствена близост до един от ръкавите на реката.Желанието на инвеститора бе да се проектира индивидуална жилищна сграда на три етажа, ползвайки вече изграденото от предишния собственик.    Фукционално сградата е разделена на две зони - дневна и зона за спане. Дневната част е разположена в приземното ниво, а на останалите два етажа са спалните

В приземния етаж се намира основният вход на сградата. Дневната зона на къщата се намира в югоизточната част на етажа. Помещенията, с изключение на санитарния възел, са свързани пространствено. Теренът, на който е разположена сградата, е с денивелация в посока от запад на изток, към реката, което даде възможност отделните пространства в зоната да се решат на две нива.Дневната и столовата са на по-ниско ниво от останалата част на сградата. Предвидената пред югоизточната фасада тераса, достъпна от столовата и от дневната, прави естествена връзката с околното пространство. Към входната част са приобщени тоалетна за общо ползване, котелно помещение, стая за гости със собствен санитарен възел, килер и дневна за гости. Непосредствено до входната врата е стълбището. На останалите два етажа са развити спалните, всяка със самостоятелна тоалетна-баня.

Подпокривното пространство не е предвидено за обитаване. Гледайки силуета на къщата, човек може да направи всякакви аналогии. Във всеки случай беше търсено нещо характерно, свързано с конкретното място, със селската къща, с купата сено. Един експеримент със силуета, който да разчупи в общи линии безизразният силует на селото.Къщата е решена в два обема - южен и северен,съответно на два и три етажа. Триетажната част завършва с двускатен покрив, като покривната конструкция е решена така, че да подчертае общото обемнопространствено решение. Северният, стръмен скат на покрива служи и като фасадна стена на помещенията в тази зона.

Двата обема са подчертани както в пластиката на фасадите, така и в използваните за обработка на фасадите материали – мазилка и обшивка от рендосани дъски.

Конструкцията  на скатния покрив на триетажната част е изцяло дървена.
Естествено, сградата ще бъде топлоизолирана, така че да минимализира разходите, свързани с отоплението.

Автор: арх. Тихомир Атанасов
Закони Нормативна база Коментари