Музика в градината

Какви да бъдат градинските високоговорители за парти?
15.04.2015
Светлана ЖЕЛЕВА
1548
градина, озвучаване, високоговорител, аудио уредба, музика в градината
Цялостна подредба на градината
Източник: http://img5.fotos-hochladen.net

Наслаждавайте се на музика на открито, ако времето позволява или я слушайте, отпивайки любимото питие под градинската асма.
Най-важният и най-трудоемката част е правилното поставяне на високоговорители. Що се отнася до другата електроника тя може по-гъвкав начин да бъде монтирана.


Кой високоговорител- накъде?
Високоговорителите за открито с озвучаващо приложение в градината, спортната площадка, терасата или по повод на празнични събития трябва да се отличават с особено голяма издръжливост срещу намокряне и други атмосферни влияния, обяснява специализираният „Besser Wohnen”.


Освен висока външна защита тези високоговорители трябва да имат опция за специално външно предаване на акустиката. За озвучаване на двора и прилежащото към него барбекю, както и терасата са особено подходящи  високоговорители, изработени от камък, със звукови колони и специални двупосочни кутии.


Поставяне на кабели на звуковото съоръжение
Най-важният въпрос е дали съоръжението ще го направите неподвижно (ще остане да се използва по-дълго  напр. целият летен сезон) или ще е само за парти по конкретен повод за няколко часа.


Най-добрият и най-сигурният начин на предаване на музика е връзката с кабели. При това трябва да се внимава за достатъчното оразмеряване (на дължина) и за климатичните особености (влага, дъжд, корозия...)


За краткосрочна употреба има възможност да се излъчи качествено музиката по радиоуредба. Модерни озвучителни съоръжения предават аудиото дигитално чрез мрежа като напр. LAN, WAN (мобилен интернет и др), при което езика се дигитализира директно на мястото, където се говори и чак от усилвателя се преобразува в аналогови сигнали.


За градинско парти, грил-фест, има и висококачествени двупосочни озвучителни системи (от високоговорители) съвместими с аудио изход (проход,) напр. PC, i-Pod, TV, CD, MP-3, MP-4 плейър и др. Високоговорителите могат да бъдат издигнати на произволно място, да функционират, както на батерии, така и на ток. Инсталират се много лесно и без никакъв проблем се работи с тях. Автоматично се определя честотата, която се поддържа от автотунинг и функция PLL.


Познавате ли мощността на децибелите?
  20 dB
– силата на шумоленето на листата
  40 dB - шума в затворено помещение, при затворени прозорци
  60 dB - при разговор
  70 dB - шума в голям офис
  85 dB - при среднонатоварен уличен трафик
  95 dB - шума от натоварено движение на открито
100 dB- шума от сонда
110 dB - от рок или поп-концерт (чува се от сцената на  известно разстояние, без да сте сред присъстващите)
125 dB - излитащ реактивен самолет
130 dB - границата на болката
140 dB - шума на фабрика с много машини, който се чува на 25 м разстояние


Трябва да се има предвид, че едно удвояване на мощността означава покачване на мощността с 3 dB. Човешкият слух възприема това повишаване силата на звука от 10 dB като удвояване на силата на звука.

+6
Автор: Светлана ЖЕЛЕВА
Закони Нормативна база Коментари