Фонтан в градината

Във всеки двор принципно се наблюдават едни и същи основни елементи - растения, въздух, небе, земя. Обикновено това, което липсва да допълни тази идилична картина, е петият елемент - водата.
15.08.2014
инж. Полина Петкова
6942
озеленяване, градина, двор, фонтан, фонтан в двора
Естествено изглеждащ каменен фонтан
Източник: http://groovexi.com/

Когато чуят думата озеленяване, повечето хора веднага се сещат за цветни лехи, храсти или поддръжка на тревната площ. То обаче може да се разгърне в по-широк смисъл, а не да използваме само естествените дадености. В действителност, чрез добавяне на създадени от човека орнаменти, дворът може да се превърне в произведение на изкуството. Градинските фонтани представляват един лесен начин за подобряване на екстериорния пейзаж, чрез комбиниране на естетическата красота на скулптурата с естественото усещане за водопад. 


Материали. Изберете фонтанът според материала. Материалите често се отразяват  на стила на къщата: класическите каменни фонтани са се наложили, след използването им в старите градини на Европа, а когато има участие на фигури, често се прилагат и смоли. Чрез използването на шисти, се получава по-естествен или съвременен дизайн, включващ водопад. Материали като: камък, цимент, шисти, и ковано желязо са тежки, трайни, но същевременно с това оскъпяват елемента. Фонтаните изработени от глина, керамика или теракота имат по-изтънчен вид, но също не са евтина инвестиция. Изкуствените материали като смола и пластично фибростъкло са леки, могат да се моделират да изглеждат като камък, и не са чупливи. Въпреки това звукът, който издават, когато водата удари купата, не е същия като при по-традиционните изпълнения.


Фонтан може да се направи от почти всичко, дори от прост контейнер намерен в гаража - за целта ви е необходима само помпа. Най-често се използват потопяеми такива, монтирани на дъното на фонтана върху специална поставка, чрез която се предотвратява изпомпването на наноси. Водата играе ролята на охладител и по този начин двигателят работи при оптимална температура. Почти всички помпи, използвани за тази цел, са захранени от електрическата мрежа. Разходът на енергия варира според мощността им. Съществуват и градински фонтани, които могат да работят независимо. Това се осъществява, чрез използване на батерия или фотоволтаичен елемент.

Соларен фонтан, http://www.waterfeaturesupply.com 


Избор на подходящ фонтан. Без помощта на дизайнер, който да ви напътства, вие сте изправени пред огромна селекция от градински фонтани. На първо място, не трябва да залагате на голям воден ефект, ако дворът ви е малък, това ще доведе до претрупване на пейзажа. Поради изпаряване на водата, по-малките фонтани работят най-добре на сенчести места, докато по-големите, може да се монтират и на пряка слънчева светлина. Размерът също е определящ и за това, което бихте искали да постигнете като звуков и визуален ефект. До голяма степен всичко зависи от личните ви предпочитания. Изберете фонтана в зависимост от неговото местоположение, стила на вашата къща и двор. Съвременните интерпретации на класически дизайн са популярни в днешните градини, и се вписват добре към стила на всяка къща.


Фонтанът в градината не служи само за украса, той дава чудесна възможност да се придаде акцент на двора. Въпреки, че стилово те са много разнообразни (каменни каскади; с декоративни елементи; живописни скулптори) и са изработени от различни материали (камък, шисти, мед, фибростъкло, каскадни скали и т.н.), така че да задоволят всеки вкус, също така имат и практически предимства:

Красив водопад в градината, http://www.cr3at.com


Намаляване на шума: Една от основните причини хората да садят големи храсти или строят високи огради е да се блокират всякакви остатъчни шумове от улицата. Градинските фонтани правят същото нещо, но без да ограничават гледката. Те заменят  шума със спокойното ромолене на водата.

Освобождаване от стреса: Звукът на течащата вода е доказано средство за намаляване на нивото на стрес. Ето защо, освен че дворът ви може да бъде красив, градинският фонтан има уникалната способност да допринесе за по-спокойна обстановка и релаксация. Просто се уверете, че сте избрали подходяща скорост на водната помпа и височина на каскадата, за да постигнете желания звуков ефект.

Осветен градински фонтан, http://fountainsphoto.info

Извор на живот: За да доближат градината си до естествената природа, много собственици, предпочитат да има животинско присъствие в нея. Осигурявайки източник на вода за много малки животни, фонтанът може да бъде дори по-ефективен в привличането на птици и катерици отколкото хранилката. Плюс това, ако искате да оставите домашните си любимци навън, тези водни ефекти могат временно да бъдат тяхното място за водопой, само трябва да се уверите, че водата е чиста и показателите ѝ са в норма.
Лесна поддръжка: За да сте сигурни, че водното съоръжение ще отговаря на вашите нужди, трябва да се консултирате с професионалист. Някои собственици имат изискване водата да се пречиства, за да се избегне натрупването на калций. Други се нуждаят от химикали, добавени към водата, за да се избегне натрупването на водорасли. Без значение какъв вид градински фонтан купувате, има някои лесни съвети за поддръжка, които трябва да имате предвид, за да се запази системата и да работи безпроблемно:

Поддържане на водните нива: Периодична проверка на нивото на водата ще гарантира по-дълъг живот на водната помпа. По време на летния сезон, изпаренията са по-големи  и може да се наложи да добавяте вода от време на време.

Глинен фонтан, http://www.plusroom.net​​​​​​​

Подмяна на водата: Няма значение колко пречистен или филтриран е водният цикъл, има голяма вероятност той да се замърси. Можете да наемете професионалист за тази работа, но въпреки това поискайте информация от производителя колко често ще се наложи тази подмяна.

Зимни условия: Ако живеете в по-студен район не забравяйте да оттичате водата, преди всяка зима. При условие, че зимата е много студена и продължителна, ще се наложи да приберете градинския фонтан вътре. Това дори може да допълни интериора на дома ви, като допринесе за екзотично усещане, имайки водопад на закрито.

Автор: инж. Полина Петкова
Закони Нормативна база Коментари