Мебели и аксесоари за двора

Люлки, хамаци, люлеещи се столовe и друг аксесоари са много обичани заради отпускарското усещане на живота.
24.07.2019
Светлана Желева
6546
мебели за градина, люлка за двора
Холивудската люлка е популярна, удобна и елегантна част от обзавеждането навън.
Източник: www.aktivshop.de

Люлката тип Холивуд – новият стар хит
Люлката тип Холивуд отново се радва на голям интерес.По-старото поколение в западния свят ( от 60-те и от 80-те години) помни, че тя се наложи дотолкова, че почти нямаше тераса или градина, в които да липсва. Сега тя празнува своето завръщане- модерна, луксозна  и от изключителни материали. Както преди, така и сега холивудската люлка е олицетворение на едно леко, модерно и дори отпускарско усещане за живота. В Западна Европа  тя е станала популярна дори още през 50-те години, благодарение на холидувските филми и копродукции. Оттам произхожда и нейното име. В наши дни удобната мебел получава своето зрелищно завръщане.Основният принцип е запазен, но изпълнението й се радва на почти изцяло нова интерпретация. Материалите от които е направена са станали още по-висококачествени, а формите – още по-дръзки и филигранни. Най-често е изработена от дървесина, полирана благородна стомана или ратан, а при тапицерията преобладават предимно „студените” цветове –от светло- до тъмносиво, кафяво, зелено, синьо. Докато преди се залагаше повече на ярките тонове- доматено червено, крещящо лила и др. В модерното й излъчване днес липсва досега „задължителния” покрив. Преимуществото е, че повечето люлки може и на закрито да създават усещане за лекота. Затова можете да ги видите и поставени на балкона, люлеещи се свободно от тавана.
 

В модерното й излъчване днес липсва досега „задължителния” покрив. Изтоник. www.amazon.com

Очаквано, разнообразието е станало по-голямо и въпреки това животът се е променил много и холивудската люлка сега не може да се зарадва на чак толкова много почитатели, както е било преди, отбелязват специалистите по дизайн. Но така или иначе, тя е или ще остане популярна, удобна и елегантна част от обзавеждането навън. Ако в миналото можеше да се избира между различни модели, днес разликата между тях е почти направо размита. Дизайнерите са обърнали повече внимание на идеята на мултифункционалност и гъвкавост. При някои модели облегалката за гръб се регулира и се напасва така, че площта за сядане се превръща в площ за полягане. При други модели позволяват люлката да се закачи както на клон в градината, така и на кука в тавана ( когато е част от тераса, балкон или друго закрито пространство).Така или иначе lounge-факторът на холивуския модел е голям и тя чудесно може да се приспособи към актуалния облик на нашето жилище.
 

Производителите залагат на материали, които се търсят: здравословни природни суровини от контролиран добив. Източник: www.as-superstore.at


И още малко за материалите: Производителите залагат на материали, които се търсят: здравословни природни суровини от контролиран добив,често са произведени по изискванията на FAIRTRADE търговията, дори някои модели се изпробват от лекарски дружества в посока ортопедия, енергомичност и др. Акушерки и терапевти допълнително дават мнението за безопасност и удобство при бременност.
 


Ултра модерната  люлка тип ”кафез”. Източник: www.encompassco.com


Разбира се, всички други трендове могат да се видят на пазара: от люлка тип”кафез” до уелнес усещане тип”хамак”. По-малката алтернатива е столче, което напомня хамак, което се завързва или закача на подходящото място. Дизайнерите подчертава уелнес усещането от този тип люлки, защото люлеенето се свързва както с необходимостта от интимност, така и с усещането от първите бебешки години.
 

Друг тренд, който идва е непромокаемият килим. Източник: www.crateandbarrel.co.

Друг тренд, който идва е, че се предлагат непромокаеми килими, картини и лампи за обзавеждане на градината или терасата. „Не става въпрос само за мебели”, обясняват експерти. „С тях балконът или градината може  да изглежда като собствената стая ”. Това е особено подходящо, когато лятото е кратко, по този начин интензивно ще може да му се насладим и да имаме усещане, че е по-дълго.
 

               Много дизайнери отдавна предлагат като решение в обзавеждането навън и канапето. Източник: www.roshak.me

Много дизайнери отдавна предлагат като решение в обзавеждането навън и канапе, което се прие като истински шлагер. С него започна един процес на развитие в предлагането на по-удобни мебели за откритите пространства. Канапетата станаха по-тесни, а столовете- по-удобни.
 

Леки метални рамки и сплетени седалки са на мода. Източник: www.overstock.com


Един балкон често няма повече от 4-5 кв.м. площ.Столовете станаха чувствително по-тесни, но по-удобни. Отминаха времената на твърдата пластмаса. Леки метални рамки и сплетени седалки са на мода.

Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари