Къщата с дантелена пелерина

Една необичайна, неочаквана като конструкция и фасада къща гледа с красивото си "дантелено" лице към планината и привлича вниманието на всеки.
01.05.2018
Теменужка Захариева
3497
архитектура, градска къща, реализация, Мио дизайн, hlp пано
Къщата е с формата на ветрило, разтворено към планината
Източник: Арх. студио Miodesign, www.miodesign.net

Проектант: Архитектурно студио Miodesign, доц. д-р арх. Мария Давчева, доц. д-р арх. Орлин Давчев, арх. Ина Семерджиева, арх. инж. Борислав Даскалов


Площ на имота 1070 м2
ЗП - 207 м2
РЗП - 429 м2


Една необичайна, неочаквана като конструкция и фасада къща гледа с красивото си "дантелено" лице към планината и привлича вниманието на всеки. Тази двуетажна еднофамилна жилищна сграда, разположена в полите на Витоша, е проектирана от Архитектурно студио MIODESIGN след труден избор: „На къде да е ориентирана сградата, съответно нейните  функционални зони? 


Решението е ”соломоново“, разказват архитектите. "Сградата придоби форма на широка и разлята дъга в опит да се отвори максимално едновременно на юг и към Витоша, а на север и към София да е  насочено, стесняваща се подобно на далекоглед сечение. В продължение на тази логика формообразуването е подчинено на идеята за "тръби-далекогледи", насочващи гледките и ориентирани съобразно посоките на света и локалните климатични особености, ветрове, течения и най-вече гледки.“


Източник: www.miodesign.net

Резултатът е красива къща с формата на ветрило, разтворено към планината. Дъговидната форма с панорамно отваряне към планината е интересно решение, но това, което най-напред привлича вниманието, е декоративният акцент на сградата, създаващ впечатлението за дантела от патинирана мед. А всъщност е решен с перфорирано и фрезовано HPL пано в цвят на патинирана мед. (HPL ламинатите - High Pressure Laminates - са термо-свързани пластични материали, устойчиви на влага, атмосферни условия, надраскване и химикали).


Това красиво пано е скътало зад себе си входа на сградата, но освен това има и функцията да предпазва помещенията на  двата етажа от прекомерно нагряване през лятото, а през нощта с осветлението отзад създава „вълшебна атмосфера от игриви светлини и сенки“. Същите декоративни елементи се повтарят и в плъзгащата се порта пред гаража и входната врата към имота, но изпълнени от перфорирана, патинирана метална ламарина.

 
Декоративен фасаден елемент - HPL пано в цвят на патинирана мед     Източник: www.miodesign.net

Красивата обвивка на сградата крие в себе си удобно функционално разпределение. Първият етаж включва преддверие с отделено в самостоятелна клетка стълбище, голяма дневна на югозапад с интегрирани в нея кухня и трапезарен кът, от която се изилиза и на юг и на запад на просторни веранди;  стая за гости със самостоятелна баня и с голяма витрина на изток;  тоалетна за гости в близост до дневната и входа на къщата; гараж с подход директно от и на ниво на улицата; сервизни помещения, склад и топла връзка от гаража към преддверието.


На втория етаж са разположени два самостоятелни апартамента, всеки с необходимите за съответните собственици функционални зони и малък кабинет. Заради архитектурното решение, търсещо съвременна интерпретация на природните закони, в които липсват прави ъгли цялостното пространствено решение и съответно конструкцията оформят трапецовидни помещения.

 
Плъзгащата се порта и част от останалите фасади     Източник: www.miodesign.net

Интересна е концепцията на къщата – авторите казват, че са били вдъхновени от  мястото, но още по-силно от прекрасните собственици на къщата, с които задружно са извървели целия път от зараждането на идеята до пълното реализиране на техния дом. „Бохеми по душа, широко скроени, слънчеви и земни, много пътуващи и много работещи това са хора сплотени в най-хармоничната двойка, което познаваме” казват архитектите с топла усмивка за собствениците. „Тяхната заедност и единност ни бе най-голямото вдъхновение, когато започнахме работа по отговорната задача-мечтаният дом. Тази жена и този мъж - пълни противоположности като характер, дори и визия винаги бяха сплотени, някак сплетени в своята различност. Така едновременно в идеята за къщата се преплетоха философията на архитектурата (отчитане на място, посоки на света, гледки) и житейската - за единството-Ин и Ян, женското и мъжкото начало.”

 
Източник: www.miodesign.net

Елементът "Дантелена  пелерина"на фасадата символизира жената, която стои в центъра на къщата, а всичко останало, което я обгръща е мъжът. Жената е дантелена, игрива, различна във всеки час от денонощието. Тя е сърцето и душата на семейството, а дантеленото пано на къщата. Мъжът е мощен, едър и с ясен растер. При него няма случайна дори и една линийка, всичко е подредено и подчинено на строги закони, макар и в доста широка рамка. Такива са обемите, от които е изградена тази прекрасна къща- ясни, логични, запомнящи се. Запомняща се е къщата - огледало на самите й стопани. Силни са закодираните послания, изкристализирали в цялостна архитектурна концепция.

 
Ефектът на HPL паното през нощта     Източник: www.miodesign.net

Не случайно тази сграда получи наградата на публиката в Софийски архитектурен салон  през 2013 година и бе избрана в международната селекция и публикувана в годишния каталог на Баумит' 2016. В сп. Архитектура 2/2014 доц. арх. Людмил Димитров направи аналози между нея и архитектурни шедьоври като къщите на Марио Бота в Каденацио, вилата във Фокс Пойнт, Уисконсин край ез. Мичиган на архитектите Венцлер и Симоти,   еднофамилната сграда Андреис в Скандрилия на Паоло Портогези ( автор).


Плановете и фасадата може да видите в прикачените файлове.


Топлоизолационна система, мазилки - Баумит България ЕООД
Фасадни и преградни стени - Винербергер ЕООД
Доставчик, изработка и монтаж на HPL - Симако груп ЕООД, Пловдив
Текстил, тапети, килими, аксесоари - Велекс Инк

Автор: Теменужка Захариева
Закони Нормативна база Коментари