Цветът на 2021 година – не един, а два!

Обявиха цветовете на 2021 година.
06.01.2021
Екатерина Бонева
5677
интериор, цвят на годината, цвят на 2021
Диван Sugar, бранд Samoa
Източник: Верде Интериори, www.verdeinteriori.com

Вече двадесет и две години американският институт Пантон анализира световните тенденции – от акцентите в модната индустрия и развлекателния бизнес до медийното влияние и цялостното настроение на обществото – за да предвиди кой цвят ще доминира през следващите 12 месеца. Той ще актуализира производствените концепции на компаниите не само в света на модата, но и в интериорния дизайн. След година на емоционални трусове и изпитания, свързани с глобалната пандемия, човечеството преосмисли важните неща в живота, уповавайки се на неизчерпаемата сила на надеждата. Избраните цветове за 2021 година носят посланието на трудния период, през който всеки от нас е преминал и вярата за едно по-сигурно и по-добро бъдеще.

Легло Twist, бранд Bside  Източник: www.verdeinteriori.com

Illuminating и Ultimate Grey – цветовете на 2021 година
От 2000-та година насам Пантон винаги посочва един донимиращ цвят. Изключение прави 2016-та година, когато цветовете бяха “розов кварц” и “ведро синьо”. За втори път, специалистите от института заложиха на два нюанса, представени в едновременно траен и издигащ се съюз. Става въпрос за оптимистичната комбинация от “неутрално сиво” и “озаряващо жълто” – коалиция от цветове, която отправя послание за сила и надежда, за стабилност и възвисяване. Жълтият нюанс е весел и жизнерадостен. От него искри увереност, пропита от мощната сила на слънцето. Сивото е ахроматичен цвят, който символизира трайни и надеждни основи.

 
Снимка 1: Кресло и пуф Brioni, бранд Kristalia                               Снимка 2: Масички Bloom, бранд Midj Източник: www.verdeinteriori.com

Ultimate Grey е цвят с много дълбока символика. За разлика от своите вариации в палитрата, той е категорично неутрален и изключително елегантен. Това не е тъмно сивото на буреносните облаци, нито мрачното сиво на институционалната еднаквост или луксозното гълъбово сиво на Диор, а по-скоро гранитено сиво, белег на мъдрост и интелект. Тези два изцяло независими и по своята същност коренно различни нюанса се свързват в хармонична симбиоза, като обещание за светла перспектива.


Модули за дневна  Living Harmony, бранд Cucinesse   Източник: www.verdeinteriori.com

Колоритното дуо в интериорния дизайн
По отношение на домашния декор, Пантон проектира тези цветове въз основа на характерното им възприятие и усещане, което пораждат у всеки от нас. Експертите “виждат” неутралното сиво при статичните елементи от интериора – кухненските шкафове и електроуреди, меката мебел и осветителните тела, като озаряващо жълто присъства в декоративните аксесоари, приборите за хранене и домашния текстил. Жизнерадостният цвят ще се използва при декорацията на външни и вътрешни врати, акцентни интериорни стени и части от фасади.


Кухня Harmony, бранд Cucinesse   Източник: www.verdeinteriori.com

Тенденциите непрекъснато се променят и със сигурност не е добър вариант да се инвестира в ежегодни ремонти. Точно поради тази причина, е най-удачно да се помисли за гъвкав подход, който да създаде актуален и лесен за трансформация интериор. Важно е най-вече да се създаде балансиран колорит. Изобилието от неутрални тонове ще направи атмосферата скучна и монотонна. Точно тогава идва на помощ озаряващото жълто. Добра идея за проекция на модерния нюанс е кухненската мебел за сядане, постелката в банята, рамките на картините и огледалата.Пуф Passepartout, бранд Prianera   Източник: www.verdeinteriori.com

Комбинации с други цветове
Наличието на не един, а два цвята дава възможност за множество цветови комбинации. Въпреки това изборът на подходящо съчетание може да се окаже и нелесна задача, когато двата цвята са толкова различни. Проблематичен в случая е жълтият нюанс, който изисква внимателен подбор на тоновете от студената и топла гама. Специалистите предоставят няколко цветни палитри, сред които присъстват вдъхновяващи съчетания на колоритната двойка с нюансите на розово, лилаво, синьо и зелено.

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари