Нуждае ли се от грижи градината през зимата

Февруари е известен като непредсказуем, съпроводен с непредвидими метеорологични условия и сезонни колебания. Винаги може да ни изненада късна слана, обилен снеговалеж или пък необичайно топло и слънчево време, било то и за кратко. Грижите за растенията на двора през зимните месеци съществено се различават от тези, които полагаме за стайните растения.
03.02.2020
Екатерина Бонева
2551
градина, градина през зимата
Градината се нуждае от грижи и през зимата.
Източник: www.landshuter-appell.de

Малкият Сечко вече настъпи и макар, че е доста хладен, все по-често поглеждаме към нежно завитата в сняг градина и с нетърпение очакваме края на зимните студове. По това време от годината растителността не се нуждае от кой знае каква поддръжка и все пак точно през този месец е важно да положим минимални грижи за да се радваме на красива гледка напролет.
 


Да разчистим около ранните цветя. Изотчник: www.fishki.lv

Февруари е известен като непредсказуем, съпроводен с непредвидими метеорологични условия и сезонни колебания. Винаги може да ни изненада късна слана, обилен снеговалеж или пък необичайно топло и слънчево време, било то и за кратко. Грижите за растенията на двора през зимните месеци съществено се различават от тези, които полагаме за стайните растения. Поради това голяма част от превантивните мерки трябва да се извършват през есента. С настъпването на зимата растенията се приготвят за зимния си сън като сокът от клоните постепенно се придвижва към корените. По този начин наличието на минимално количество влага намалява вероятността от измръзване. В случай на рязко спадане на температурите обаче този процес все още не е приключил и растенията може да загинат. Важно е редовно да следим прогнозата за времето, за да предпазим някои от растенията от измръзване, в случай че не сме ги зазимили преди началото на студените дни.
 

Да защитим деликатните растения от измръзване. Източник: www.roth-nater.blogspot.com


При екстремни студове
Голяма част от растенията, които се използват за озеленяване са устойчиви на нашите атмосферни условия. Въпреки това има и по-деликатни видове, за които е добре да се погрижим, в случай че настъпи сериозно застудяване. Пример за такива са кипарисът, смокинята, магнолията, рустифината и др. За да са добре защитени може да увием стеблата с плат, най-добре вълнен. При вечнозелените видове с ориентирани нагоре клони, като лъжекипариси и тисове има предпоставки за задържане на голямо количество сняг в листата. Добре е преди началото на снеговете да ги завием с мрежа или да ги увием с връв, за да може клоните да не се разтварят или огъват. Ако не сме направили това, може да изтръскваме натрупалия се сняг с метличка след всеки обилен снеговалеж. С това ще предотвратим евентуално деформиране или дори счупване на клонките.
 

Почистването ще ни ободри и ще освежи градината. Източник: www.tigersheds.com

Почистване
При липса на снежна покривка е добре да предпазим растенията от развитието на бактерии и гъбички, пренасяни предимно от падналите и изгнили листа. Въпреки че могат естествено да наторяват почвата, подобна среда е много благоприятна за укритие на ларви и различни други вредители, които биха възпрепятствали добрия растеж през пролетта. За да предотвратим това е нужно да събираме нападалите листа и да ги изгаряме. Опадалите листа около ранните цветя и кокичетата също е добре да се отстранят. Така ще им се радваме повече когато покарат. Повърхностния слой на почвата приютява семена на много плевели, затова е необходимо да почистим земята от растителните остатъци и при възможност да я прекопаем или обърнем. По този начин плевелите ще загинат през зимата, а и ще осигурим добра циркулация на кислород.
 

Следете за предвестници на пролетта. Изотчник: www.foto-basa.com


Важно:
Когато почистваме натрупалия се сняг от алеите не трябва да го натрупваме върху ниските растения, тъй като има вероятност да се изпочупят от тежестта му. Ако сме поръсвали с препарати против замръзване, луга или сол, снегът не трябва да се натрупва в градината. Това може да доведе до увреждане или изсъхване на растенията и тревите отдолу. Чистият сняг може да се натрупа около широколистните дървета и когато започне снеготопенето корените им ще се напоят в дълбочина.
 

 

Периодът е подходящ за подрязване на овошките. Източник: www.farmgirlofnorway.com


Да се погрижим за дръвчетата и храстите
С изключение на областите, за които е характерна сурова зима, моментът е много подходящ за подрязване на лозите, късно цъфтящия климатос и глициния. Подкастрянето на храстите, които цъфтят рано напролет трябва да стане на по-късен етап, след приключване на цъфтежа им. Периодът е подходящ за подрязване на овощните дървета с дебела корона. По този начин короната ще се оформи и отвори, а дънерът ще се огрява добре от слънчевите лъчи. Преди да започнем подрязването трябва да отстраним изсъхналите или наранени клони, а също така издънките и ненужните израстъци. Препоръчително е след като приключим да наторим и полеем вече подкастрените растения за по-добър растеж. Розите може да се подрежат и по-късно този месец или през март. Ако сме се погрижили да ги зазимим, добре е да ги оставим покрити докато премине опасността от измръзване. Трябва да отбележим, че короните на декоративните дървета и храсти не се кастрят както овощките. Ако в градината разполагаме с туя и юка, необходимо е да овържем короните им за да ги защитим от евентуален обилен снеговалеж. Листата на туите може да почервенеят през зимата, но това не трябва да е повод за притеснение. Виновник за това е студеният вятър и напролет зеленината им ще се възвърне отново. Стеблата на солитерите трябва да се обвият със зебло или друг дишащ материал, като е добре около тях да се добави мулч. Периодът е подходящ и за пресаждане или засаждане на много овощни и декоративни дръвчета и вечнозелени храсти.
 

Тревата през зимата да се пази и почиства. Изотчник: www.thelawnhealer.com


Как да имаме буйна и здрава трева
За да се радваме на свежа зелена трева, грижите за това трябва да започнат още през есента. При косенето е добре постепенно да намаляваме дължината на тревата. С това осигуряваме плавен преход и климатизация към ниските температури, пред това да я скъсим отведнъж, което може да се окаже стресов фактор. Ако оставим тревата прекалено висока през зимните месеци, тя може да се превърне в убежище за полски мишки и други вредители, които правейки топло местенце за презимуване, биха нанесли пагубни щети. Преди първото сериозно застудяване тревата трябва добре да се натори за да може почвата да се обогати с необходимите подхранващи елементи, изгубени при летните жеги. По този начин торът ще се задържи в дълбочина и ще подхранва тревата цяла зима, а резултатът напролет ще е прекрасна зелена морава. Грижите за тревата през зимните месеци не са кой знае колко големи и основно се свеждат до това да не поставяме тежки предмети върху тревните площи и регулярно да чистим двора от ненужни трупи, градински съоражения и инструменти. В противен случай от понасяната тежест на тези предмети на места ще се оформят “мъртви зони”, където през пролетта тревата ще е доста тънка и ще нараства бавно. Не трябва да газим замръзнатата трева или да минават превозни средства през нея.


Пръскане на растенията
Настоящият месец е последният подходящ период за пръскане на растенията с препарати, които са специално предназначени за ползване през зимата. Пръскането трябва да се извършва внимателно, когато не е ветровито, а температурите са положителни. Ако пръскаме вечнозелени растения, игличките и листата трябва да се пазят.
 

Растенията в саксии на открито е добре да са издържливи. Източник: www.yourhouseahometv.com


Растенията в саксии на двора
Нужно е да сме особено внимателни по отношение на растенията в саксии, намиращи се на двора или на терасата. Поради факта, че са засадени в малко количество почва, съществува опасност корените им да измръзнат. Затова ако не разполагаме с достатъчно място, където да ги приберем, може да ги увием със зебло или подобен водонепромукаем материал. Ще се улесним ако избираме растения, които издържат на ниски температури за да не се налага да ги подменяме всяка година.

 


Полезни съвети:
•    Към края на февруари е добре да прекопаем и обърнем земята.
•    Подходящо е вместо сол или луга да използваме пясък или дървесни стърготини против замръзване.
•    Добре е да проверим изправността на градинските инструменти и ако е необходимо да ги поправим за да сме готови за работа през топлите месеци.
•    Дори и през зимата растенията трябва да се поливат с малко количество вода, тъй като студеният въздух премахва влагата по-бързо, отколкото тя може да бъде усвоена от тях. Това важи особено за новозасадените дървета и храсти.
•    Сега е моментът да планираме цветните лехи и да подготвим или закупим семената и декоративните видове.

 

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари