Паркет на пода - 5 критерия за правилен избор

Паркетът е всепризнатият крал на интериорните подови настилки. С него къщата е по-топла, по-комфортна и с по-луксозна визия.
01.01.2015
Антоанета Салфидж
791
настилки, трислоен паркет, художествен паркет, паркети, масивен паркет
Проект, изпълнен с паркет от европейски орех
Източник: Паркетсенс www.parketsense.bg

Паркетът е всепризнатият крал на интериорните подови настилки. С него къщата е по-топла, по-комфортна и с по-луксозна визия. Паркетът стои подобаващо изящно и в балната зала и в малкия хол, ако се налага не се натрапва, но винаги генерира усещане за уют и топлина. Паркетът обаче е дългосрочна инвестиция. Когато го полагаме, добре е да имаме предвид, че това ще е настилката, върху която ще стъпваме 20-30 години, а може би и повече. Изборът му в този смисъл е от изключително значение, особено ако искаме подът да не ни създава грижи, да не ни дразни и с успех да придава уют и комфорт на дома. И колкото и да ни е трудно да си представим жилището ни след 20 години, добре е още сега, с покупката на паркета, да приложим няколко основни критерия за избор, които ще ни помогнат за дългосрочната ни интериорна визия.


Италиански състарен паркет      Източник: Паркетсенс, www.parketsense.bg

1.Вид на подовото покритие
Изборът на вид на подовото покритие е преди всичко. Има три основни вида естествен паркет, между които може да избирате: многослоен, масивен и дюшеме. Производни на масивния паркет са художественият паркет, паркетните модули, розетки, бордюри. Най-икономичният вариант от семейството на масивните паркети е прието да се счита дюшемето. Представлява дълга 2 метра дъска с ширина 20 см, която обикновено се предлага в завършен вид – байцван и лакиран. Предимство на дюшемето е, че бързо се монтира, без да са нужни някакви по-специални умения. Многослойните и изцяло масивни паркетини са по-скъпи от дюшемето основно, защото представляват висококачествен дървен материал, специално обработен, което им придава красив дизайн и дълготрайност.


Паркетината от масивна еднородна дървесина има едно важно предимство – дебелината й е 1,5 см, което позволява да се цикли многократно. Паркетините могат да се редят под различна форма – рибя кост, пачи крак, или една след друга. Заради малките си размери, те в пъти по-лесно от дюшемето покриват чупките и ъглите в стаята. В масовия случай масивният паркет се продава необработен, така че още при първото му полагане може да се тонира в желан цвят.


Масивен паркет от орех     Източник: Паркетсенс,  www.parketsense.bg

Многослойните  паркети са изработени от няколко – 3 или 5 слоя естествена дървесина, поставени перпендикулярно един на друг. Предимството на такава сандвич-конструкция е, че е с висока устойчивост на удар, на натоварване, на влага и температурни разширения. Горният слой, обаче е много тънък и позволява до едно, най-много две цикления. Многослойните паркети се предлагат с фабричен финиш – байцвани и лакирани от производителя, което им придава перфектен външен вид и висока износоустойчивост.  Масивните паркети, особено художествените изискват редица допълнителни материали и е задължително да се полагат от специалист.


Художествен паркет, изпълнен професионално по проект     Източник: Паркетсенс,  www.parketsense.bg

2. Цвят на пода
Съвет! Не избирайте цвета на паркета по картинка. При фотографирането със сигурност е имало осветление, което е променило нюанса на дървото. Избирайте цвета на паркета на живо в магазина. Добре е също да имате предвид, че дървото е жив организъм и с времето променя своя цвят, в повечето случаи потъмнява, става по-наситено. Добре е в интериора да съществуват цветни контрасти. Можете да ги постигнете с паркета. Съществува мнение, че тъмният под стеснява пространството. Така е, но само ако стените са в същия тон. Тъмният под идеално се комбинира с бели стени, а с това се постига ефектно увеличаване височината на стаята. Ако искате да разширите пространството, то нека стените са тъмни, а подът да е светъл.

Често хората се питат, дали е добре да поставят различен паркет във всяка стая. Паркетът е интериорен елемент , който подкрепя усещането за единност и цялостност на интериора. Добре е  подовото покритие да е еднакво навсякъде. Ако искате обаче да създадете камерна обстановка в някоя зона или стая, да, тогава можете да използвате паркет с контрастен на основния фладер.


Паркет от орех     Източник: Паркетсенс,  www.parketsense.bg

3. Покритието – лак или масло?
Паркетът възприемаме не само с очите си, но и с докосване, като ходим, често боси, по него. Ето защо е важно той да е приятен при допир. Матираната дъска, видимо напоена с масло, ни позволява да почувстваме дървото, неговият релеф и топлина. Лакът от друга страна закрива дървесните пори и под ходилата си чувстваме хладна, равна и гланцирана повърхност. Лакът и маслото се различават и при експлоатацията. Счита се, че матираните паркети изискват по-малко грижи. Релефната полуоткрита структура на дървесината много добре прикрива малките драскотини и даже праха. Освежаването му не изисква помощта на специалист, защото маслото просто се нанася, без да е нужно предварително циклене. В зависимост от натовареността специалистите съветват омазняването на паркета да се прави поне веднъж в годината.

Лакираните паркети от друга страна много добре предпазват дървесината от всякакви външни въздействия, създавайки по повърхността й много добър филм. Това обаче си има и своите минуси – по повърхността на лака се забелязват и най-малките драскотини и микроскопичният прашец. При средна експлоатация лакираният паркет ще ви служи до 25 години. След това трябва да се цикли и лакира отново и то от професионалисти. Практиката показва обаче, че е добре лакираният паркет да се обновява на 6-7 години. Добре да се вземе предвид и още един факт – лакираният паркет отразява светлината, а масленият  я поглъща. Този избор би следвало да окаже влияние и при планировката  на осветлението.


Луксозен състарен паркет Антик     Източник: Паркетсенс,  www.parketsense.bg

4. Сортиране на паркетините
Фабричната сортировка на паркетините дава отражение на интериорния стил. Характерният фладер, ярката текстура, дълбокият релеф, натуралният равен цвят придават спокойствие и уют на обстановката.


Най-общо се предлагат три вида сортиране: Селект, Натур и Рустик, които могат да се допълват от подвидове.


  • Селект е паркетина с радиален разрез – плоскостта е срязана точно през сърцевината като влакната са паралелни един до друг. Не се допускат чепове, нито нюанси в цветовете.
  • Натур е паркет от смесен тип разрези. Механични повреди и чепове не се допускат. Допустими са нюанси в цветовете на паркетините.
  • Рустик е паркет със смесен тип разрези и широка цветова гама на паркетините. Допустими са чепове и механични повреждания с дълбочина до 1,5 мм.

5. Размер на дъските
Размерът на паркетините избирайте според размера на стаята. По-широките дъски няма да стоят добре в тясна стая, даже визуално ще намаляват пространството. Водещ при избора ви трябва да е следният принцип: широките дъски поставете в голямо пространство, а класическите паркетини подредете в стандартните стаи.


Важно условие за избора на размер на паркетината е влажността в помещението. Ако в дома ви е сложно да контролирате влажността и температурата на въздуха, нямате овлажнители или климатици, това означава че дървото ще реагира, особено през зимата, когато въздухът е по-сух. Възможно е по него да се появят пукнатини например. Имайте предвид, че дългите дъски по-бързо реагират на температурни разширения като се огъват и напукват. За рискови стаи най-добре е да изберете паркет от стандартните паркетини. 

 

Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари