Къщата на Джон Додж – носталгия по миналото

Къщата е в Уилсън, Уайоминг и е разположена в непосредствена близост до Снейк ривър (Змийската река).
15.08.2012
Мая Янева
1186
къща, проект, сграда, архитектура, carney logan burke a
Къщата е в Уилсън, Уайоминг в непосредствена близост до Снейк ривър
Източник: Matthew Millman

Проект: Carney Logan Burke Architects
Снимки: Matthew Millman


Къщата е в Уилсън, Уайоминг и е разположена в непосредствена близост до Снейк ривър (Змийската река), а на самият парцела гъста гора граничи с широка открита поляна.
Проектът е предназначен да съгласува местната архитектура с европейското наследство и култура на клиента. Къщата е дом на калифорнийска двойка с малки деца. Новата интрерпретация на старата архитектура е нещо, с което архитектите от „Carney Logan Burke” студио се справят с лекота. 


Като набляга на тежкия камък и беттонните конструкции, проектът създава ефект на характерното за традициите на Европа провинциално шато. Като контрапункт на масивните и солидни материали, къщата сякаш се „разпада” на три отделни дискретни обеми – гараж, основна дневна зона (който включва йога студио) и основен обем. Големи стъклени пространства водят до открити тераси, като тези елементи са подчинени на живота на открито, присъщ на Американския запад и служат изцяло на тази идея. Къщата подсилва своята връзка с естествената среда чрез интеграцията на архитектурата и пейзажа: водна пътека започва от езерце в северната страна на парцела и стига до южната страна на вътрешния двор, където осигурява пленителна фокусна точка при влизането в къщата. 


Естествените материали присъстват във всичко – като се започне от сухата каменна зидария на камината и медния кожух и се стигне до изработените по поръчка метални полилеи. 


Настилката на пътеките е комбинация от декинг и естествен камък и е логично продължение на темата на къщата. Парапетите на терасите са от дърво и пергола от дърво ги съпровожда по цялата им дължина. 


Интериорът представлява умело съчетаване на гладки повърхности с грубата текстура  на каменната зидария и естествената дървесина. Мебелите са по-скоро класически, цветовата гама топла, пастелна и хармонична. 


Решенията в къщата са продиктувани от стремеж към устойчив проект и са на всички възможни нива: геотермална помпа, подово отопление, отговорно добита дървесина, висок клас дограма, изолирани бетонни конструкции. Екстериорните материали като реновирания сайдинг на плевнята, асиметричните покриви и каменната зидария са един отглас от местната естетика. Архитектите се вдъхновяват по-скоро от мястото, отколкото от модерните течения в архитектурата, идеите им са продиктувани от архитектурното наследство на района и се стремят да ги артикулират със средствата на проекта.  


Цялостното впечатление от къщата е, че тя присъства там от векове. 

+13
Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари