Ремонт на улуци

Полагането на необходимите грижи за поддръжката на улуците и водосточните тръби гарантира ефективната и дълготрайна работа на отводнителната система.
15.05.2017
Румяна Бонева
3078
покрив, улуци, покрив на къща, водсточни тръби, водооттичане
Улуци от шведска поцинкована стомана
Източник: Деворекс, www.devorex.com

Улуците са важна част от множеството елементи на покрива на една къща или вила. Представляват система от улеи, които събират и насочват дъждовната вода от покрива към канализацията. Предназначението им е да отвеждат дъждовната вода към водосточните тръби или директно без водосток в страни от сградата, с цел да се запази фасадата и фундамента от просмукването на влага. Освен това, спомагат за намаляване на ерозията и възникването на нови течове по сградата. Водата от улуците може да се събира в изградено за целта съоръжение и да се използва за напояване на растенията в двора.


Колко важна е поддръжката
Поддържането на отводнителната система на покрива може да се извършва и без помощта на специалист, като е важно да се запознаем как точно се осъществява, за да избегнем евентуалната им повреда или последваща смяна. Натрупалата се мръсотия в тръбите може лесно да се почиства с помощта на мистрия, като е добре да правим това поне 2 пъти годишно. Можем да предпазим водосточната тръба от запушване като навием бодлива тел на малка топка и я поставим в основата на отвора. По този начин ще се предотврати запушването на тръбата от обемни обекти, затрудняващи функционирането на отводнителната система. В случай, че в даден сектор от покрива улукът увисне, е нужно преди всичко да се установи причината за това. Проблемът може да се крие в извадена или счупена скоба или блокаж, който допълнително натоварва тази зона от системата. След като се уверим каква точно е причината за увисването на улука и сме отстранили проблема, трябва да се уверим в правилно зададеният наклон, по който става отвеждането на водата. Полагането на необходимите грижи за поддръжката на улуците и водосточните тръби гарантира ефективната и дълготрайна работа на отводнителната система.


Запушванията причиняват течове и пробиви по улуците     Източник: www.covergutters.com

На какво се дължат проблемите?
Най-често причината за проблеми в отводнителната система е лошото оттичане, поради неправилен наклон на улуците. Това води до задържане и преливане на водата в  определени зони от улука, което е предпоставка за задържане на утайка и развитие на корозия. За нормален отточен наклон на улуците се предвиждат около 1 см пад на всеки 3 метра от средната точка на улука между два съседни водостока. Посредством скобите-държачи се отстраняват по-ниските или по-високи точки по плавната траектория. В някои случаи, за регулирането на наклона се добавят и допълнителни скоби.


Дори и частичното запушване на улуците и водостоците е също един сериозен фактор. Когато температурите падат под нулата, насъбралата се водна маса замръзва и се разширява и води до сцепване на улука. Спускащите се късове лед нанасят удари по чупките на водосточната тръба и стават причина за пробиви по тръбите и деформация на скобите. Вече има разработени системи против лед и сняг.


Периодичното почистване на улуците предпазва от запушване и корозия     Източник: www.unigold2000.co.uk

Запушването на улука с листа при региони с високи дървета също не трябва да се пренебрегва. При подобни ситуации е препоръчително да се монтират мрежи върху улуците и предпазни воронки при отворите на водосточните тръби. Разбира се, те също трябва да се почистват периодично.

Некачествените материали са друг възможен проблем. Да, какъвто и материал да изберем, след известен период най-вероятно ще се наложи да ремонтираме отводнителната система. На пазара се предлагат качествени улуци от иновативни материали като PMMA, които имат изключително висока устойчивост на агресивни атмосферни влияния, на стареене и изсветляване. PVC улуците от ново поколение също могат да се похвалят с отлична UV защита, здравина и устойчивост.   Други варианти могат да бъдат алуминиевите  или стоманени улуци с PVC покритие,  които със сигурност имат доста по-дълъг живот, пред изработените от поцинкована ламарина.

 
Иновативен материал PMMA     Източник: Деворекс, www.devorex.com

Кога е наложителен ремонт?
Покривните улуци се изработват от стомана, мед, PVC и други материали с добра устойчивост на атмосферните влияния. Независимо от материалът, от който са изработени, те са постоянно изложени на капризите на природата и защитните им покрития се изностват. С течение на времето улуците се амортизират и се трябва бъдат ремонтирани или подменени след определен срок на експлоатация. Подмяната е належаща и когато някои от елементие са изгнили или са монтирани с неправилен наклон и не отвеждат водата от покривата конструкция.

Ремонт задължително се налага при:
-        Увисване на улук
-        Възникване на теч от улук
-        Приобиване на улук
-        Запушване на улук
-        Разлепяне на спойки
-        Повреда в крепежните елементи


Резултатът от всички повреди по улуците е появата на течове по фасадата. Когато улуците са запушени се намалява обемът вода, който може да премине през тях за единица време и при проливни дъждове те преливат. Натрупванията от кал и листна маса затлачват улуците и прекомерната тежест деформира самия улук или скобите, които го държат. Като последица от това се променя и наклонът на улука по ширина и дължина. Желателно е почистването на улуците да се извършва с профилактична цел, особено, ако в близост до сградата има високи дървета.


Силиконовите уплътнения предотвратяват течове     Източник: Деворекс, www.devorex.com

В случай, че се налага цялостна подмяна на отводнителната система на покрива е желателно да се работи съобразно вече проектираното задание и да се спазва местоположението, формата и диаметърът на тръбите и наклонът на улуците. Всяка необмислена от професионалист промяна на тези критерии може да стане причина за преливане на улуците или неадекватно оттичане на дъждовните води. Подмяната включва демонтиране на всички части от системата и монтаж на нови, като се сменят и крепежните и държащи елементи. За съжаление в много случаи недостатъченият бюджет води до некачествен ремонт от непрофесионалист, извършен с неподходящи или вече използвани материали. Подобна тактика в съвсем кратки срокове ще нанесе единствено и само щети по сградата. Ето защо при избора на фирма за ремонт или подмяна на улуци, винаги трябва да се подсигурим по отношение на качеството на влаганите материали и адекватното изпълнение на услугата. 


Как да удължим живота на отводнителната система
Периодичната инспекция за евентуално запушване на водостоци и улуци е от основно значение. Редно е да следим за натрупвания на водна маса в отделни участъци, където водата се задържа и прелива. От време на време трябва да проверяваме правилното оттичане на водата. Можем да направим това като просто излеем кофа с вода и наблюдаваме как се оттича. Нужно е периодично да проверяваме за корозия, сцепване, откачени скоби, увиснали улуци и течове по стените на фасадата.

 

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари