Монтаж на врати и прозорци

Направи си сам
05.03.2007
Още за къщата
1137
врати, прозорци, направи си сам, монтаж врати, монтаж прозорзи
Монтаж на врати и прозорци

Към една модерна входна врата се отправят много изисквания, но, от друга страна, изобилието на пазара е такова, че може да задоволи различни комбинации от желания. Тъй като входната врата определя общия вид на къщата или стълбището, нейният външен вид е от значение при избора. При избора на външна врата трябва да се внимава също тя да е стабилна, да е сигурна преграда за неканени гости, да изолира жилището звуково и топлинно. Материалът за изработването на входна врата може да е дърво, пластмаса, метал или комбинация от тях.

Входните врати на къщите са подложени на големи механични натоварвания. Те трябва да издържат на грубо отношение и да устояват на опити за взлом. Те разделят две зони с различен климат – отвътре топло и сухо, отвън студено и влажно или силно препичащо слънце. Въпреки това вратите не трябва да се измятат, изкривяват или раздуват. Външните врати могат да издържат на подобни условия само благодарение на слепване на няколко слоя в сложна конструкция за рамката и комбинация от подходящо подбрани материали.

Вече и на нашия пазар могат да се намерят входни врати, покрити с качествени лакове и покрития,  които придават на вратите хубав външен вид и защитават максимално дървения материал от външни
влияния.Почистването им става с обикновени домакински препарати.1. Врата с рамкова конструкция в народен стил с апликации от термоизолационно стъкло.
2. Касетна врата с горно и долно прозорче, направена от дърво или пластмаса.
3. Врата от дърво или пластмаса с малки касети или остъклени части.
4. Метална врата с остъкляване и здраво захваната странична част със същия модел.


Строеж на плота на вратата

Скъпо струващото слепване на три слоя дървени плоскости за рамката -

а) и двуслойната касета -

б) предпазват вратата от измятане.

 

 

 

 

Пластмасата става все по - желана като материал за направата на входни врати. Излетият в сложна форма с кухи камери пластмасов профил осигурява добра топлоизолация, а вградената метална конструкция осигурява стабилност

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Съвет: При поръчването на нова входна врата трябва   веднага да потърсите и подходяща брава и ключалки. На всеки тип врата съответстват брави и дръжки за врата, ключалки, които гарантират стандарта за сигурност.Вграждане на врата
 

Вграждането на вратата се прави от вътрешната страна на една гънка/жлеб на стената (ляво) или директно  на страницата (дясно). Захващането в стената става с  достатъчно дълги и здрави стоманени дюбели, които да проникнат  дълбоко в стената. Входните врати се правят със стандартни размери.
Ако оставеният в стената отвор е по-голям от   рамката на вратата, това може да се оправи чрез допълнителна  рамка.
При по-голяма от отвора врата трябва да се изкърти внимателно излишното. Когато отворът се различава с  много от стандартните врати, трябва да се поръча врата по  зададени размери.
 
Дясно или ляво окачване на вратата означава  страната, на която се намират пантите на вратата. Вратата се  гледа откъм помещението, откъм което се закачва вратата.

 

Защита срещу взлом

Входната врата е все още най-често използвания път от крадците. За да се предотврати нежелано влизане,  най-добре предварително проучете най- новите и сигурни  ключалки на пазара, вериги и системи за залостване. Някои  системи изискват специално вкопаване в стените на отвора


Подготовка за поставяне на врата
 


    


 

  1. Измерете ширината и височината на отвора за вратата точно. При новите строежи това става лесно, защото няма стара врата и защото стените на отвора са гладки. Ако вече има някаква рамка, трабва да разчистите мазилката, уплътненията или покривните летви на някои места, за да освободите рамката и да премерите точните размери.
     
  2. Трябва да се премерят освен това дебелината на градежа на стените, дълбочината и разположението на жлеба на стената и да се погледне от коя страна ще бъдат пантите.
     
  3. Рамката на вратата има една п-образна шина отдолу като праг. Тя трябва да се вгради в пода възможно по-плътно. За целта трябва подовото покритие или горният слой на подовата замазка да се  издълбае съответно на ширината и дълбочината на шината. Поради различни  подови покрития от външната и вътрешната страна на това място може да се получи стъпало (високо най-много 2 см).
     

Металните части за допълнителна сигурност от външната страна предпазват ключалката от разбиване и е най-добре да бъдат избрани сред най-новите съвременни модели.
 

 

 

 

 

 

 

 

 


Вграждане на врата

 

   

 

1. Поставете рамката на вратата до страниците наотвора и с помощта на нивелир направете отвесните стени отвесни и хоризонталните хоризонтални. Веднъж нагласена правилно, рамката се застопорява
с клинове, без да се наранява рамката. Рамката трябва да бъде закрепена към страниците на отвора на разстояние 10 до 15 мм отгоре и отстрани. Шината към пода трябва да прилепне плътно.

2. Рамката се закрепва в страниците със специални дюбели. За целта се правят отвори с бормашина на отвесните страни по три, а отгоре една дупка, освен ако производителя не препоръчва нещо друго. След това през тези дупки се отбелязва знак на стената и се прави дупка за дюбела в стената с видиева бургия. Дюбелът се поставя в готовата дупка през рамката и в него се завинтва дългият стоманен винт. 

3. Пространството между рамката и страницата се запълва с уплътняваща маса и със силикон за фуги. Горната повърхност на запълнената фуга може да се заглади, докато още не е изсъхнал с пръст, топнат в домашен препарат за миене. Също и празното пространство около подовата шина може да се запълни по този начин, ако не е много голямо.

4. Ако около подовата шина е трябвало да се   издълбае повече, фугата се замазва с хоросан за ремонт и останалата фина фуга  се изглажда с уплътнителна маса. Важно е празното пространство под металния профил да бъде запълнено. Ако шината остане да виси над кухина на някое място, при настъпване ще се огъне на това място.


Прозорците са едни от най-важните елементи на къщата.


  

 

Големината на остъклените части определя в голяма степен как ще се чувства човек между собствените си четири  стени. Минималното необходимо   количество светлина за едно  помещение се постига,
когато остъклените площи са най-малко 12% от подовата площ на помещението.

Прозорците се състоят от една здрава част, външната рамка на прозореца, и една или повече подвижни части, наречени крила.
Рамката се свързва здраво с градежа на сградата, а оставащите при това фуги се запълват, за да не става течение  и се уплътняват за запазване на топлото.
Стандартните прозорци при доставянето им притежават много прости дръжки. При нужда те трябва да се заменят с дръжки, гарантиращи по-голяма сигурност  срещу взлом. За целта могат да бъдат използвани и  допълнителни резета и ключалки.

Премерване на отвора за прозореца
Страниците на прозореца трябва да се премерят точно. Мери се височината и ширината на отвора на мястото на вграждане на рамката на прозореца. Повечето страници на прозорците имат стандартни размери, които се определят от размера на градивните материали. В днешно време на производителя  могат да се зададат и произволни размери за прозорец по  желание.
 

Различни начини на отваряне на прозорците


а) отваряне чрез завъртане – прозорецът се отваря само в една посока. Това са евтини прозорци, които са достатъчно добри за  много цели.

б) отваряне с накланяне – подходящи за стълбищни клетки и мазета. За почистване може да се откачи от горната страна от  застопоряващата панта и да се пусне да виси надолу.

в) отваряне чрез завъртане или накланяне – за проветрение се използва наклонено отваряне със застопоряване. За почистване се  отваря със завъртане.
г) въртящ се прозорец – от съображения за добра статика се използва при прозорци с голяма площ. За почистване може да се  завърти на почти 180о.

 

Поставяне на допълнителни напречни летвички на прозорците за допълнително разчленяване от декоративни съображения.
 а) Прозорците с напречни летвички имат скъпо производство, защото се налагат много кръстосвания на летвичките и защото  всеки от получените сектори трябва да се остъкли поотделно, което е доста трудоемко.

б) Допълнителните летвички могат да се поставят с лепенка върху монтираното вече стъкло. Недостатъкът е, че като  погледнем отстрани или отзад, виждаме гърба на летвичката с лепенката.

в) Друга възможност е летвичките да бъдат поставени от производителя между двете стъкла на стъклопакета. Това е едно  евтино решение, което е характерно за пластмасовите прозорци.

г) Могат да се поставят и временни решетки от дървени летвички, които да се откачат при почистване на прозореца. Те се  държат или с
магнит или с райбер.


Материал на рамката на прозореца

Материалът на рамката обикновено е дърво или пластмаса с вградена метална рамка или алуминий. При дървените рамки трябва да се внимава за качеството на дървото и неговото третиране с грундове и лакове, за да се направи  устойчиво на външните условия. Най-устойчива дървесина имат рамките от смърч, бяла акация и тропическото дърво меранти.  При тях е практически изключено разтягане или изметване на  дървената рамка. Материалът се обработва с дълбоко проникващ грунд и след това се покрива с прозрачен лак или блажна   боя.


                   

 

Пластмасовите прозорци се правят от устойчив на удар материал със специално обработена заздравена горна повърхност. Крилата на прозореца имат вградена метална рамка за допълнителна здравина.
 

Както при дървените, така и и при пластмасовите прозорци се поставят топлоизолиращи стъклопакети. На мястото на затваряне има уплътнения с подходящ профил, а под прозореца е предвиден алуминиев перваз.
 

В кухините на профила на пластмасовите прозорци е поставено метално ядро. Многокамерните системи осигуряват добро топлоизолиране. Пластмасовите прозорци се продават в различни цветове.
 

Принадлежности към прозореца
Наред с прозорците за стени и наклонени тавани в специализираните магазини можете да намерите всички необходими инструменти и материали за поставянето им, модерни безшумни брави и сигурни ключалки и резета, както и декоративни ролетки, щори от пластмаса и алуминий, разнообразни видове корнизи  и пердета.

 

Поставяне на прозорец според вида на отвораПрозорецът може да бъде поставен по три различни начина. В жлеб на стената отвътре, в жлеб на стената отвън или без жлеб върху гладката страница. Прозорците се продават в разнообразни стандартни размери, които са подходящи за направените от строителите отвори.

Вече има много фирми, които изработват прозорци по желан размер.

Ляво или дясно окачване означава от коя страна ще бъдат шарнирите на прозореца. Винаги гледано откъм
страната, към която ще се отваря крилото на прозореца.

Поставеният от вътрешната страна в жлеба на стената прозорец е защитен и може лесно да се монтира отвътре. При  подмяната на такъв прозорец фасадата на сградата остава непокътната. Малките
повреди в мазилката от вътрешната страна могат лесно да се замажат с  хоросан за ремонти.
Здраво захванат към фасадата е и прозорецът,   поставен във външен жлеб на стената. За поставянето му е необходимо скеле  или стълба за външната страна на къщата. За да бъде поставен във външния  жлеб, прозорецът трябва да дойде отвън, което при големи прозорци  налага използването на кран.
Този прозорец се поставя директно към страниците на отвора. Това е най-простият метод за монтиране, който се избягва при  модерния начин на строеж. Прозорецът трябва точно да съвпада по размер с
отвора и е нужно надеждно закотвяне в стените. Рамката трябва да се измаже  отвън и отвътре.

 

 

 

 

 

 

 

 

Вграждане на прозорец


Прозорците се поставят/сменят сравнително лесно. За целта отворът в градежа и наличните жлебове трябва да се  измажат гладко с мазилка. Почистват се всички части от  стари прозорци и остатъци от
закрепването им. Новият прозорец се  закрепва в зависимост от конструкцията с дълги винтове с дюбели през рамката или се закотвя в стената с винкелно желязо. Винкелните части трябва да се вградят на такова място, че след това  да се покрият с мазилка. Прозорците, както и вътрешните врати,  могат да се монтират с монтажна пяна.
Останалите фуги също се запълват с пяна, а след това се измазват с мазилка. От горната  страна е най-добре да се използва трайно еластичен уплътнител за  фугите.
 

 


1. Когато се получат повреди по перваза или страниците вследствие сваляне на стария прозорец, най-добре е да ги поправите с хоросан, преди да поставите новия прозорец.
2. При поставяне на необработени дървени прозорци всички повърхности, които се допират да градежа или са трудно достъпни след поставянето, трябва да се намажат с две ръце дебел слой лак.
3. Рамката на прозореца се поставя в отвора върху дървени трупчета и се донаглася с нивелир на всички страни. За фино донагласяне може да се използват парчета фурнир или шперплат или тънки клинове.

 


 

4. С нивелира рамката се изправя в двете посоки. По възможност отстоянието от двете странични стени трябва да е еднакво голямо.

5. Рамката се фиксира с клинове по такъв начин, че да няма напрежения. Щръкналите части на клиновете след това се изрязват.
 

6. В жлеба на рамката на прозореца се пробиват дупки с бормашина. След това през тази дупка се пробива дупка в стената с видиева бургия. Дъгият дюбел се поставя през рамката в градежа на стената, а
винтът се завинтва в него.


 

7. Преди това може с чук да закрепите винта, а след това да завинтвате. Най-лесно това се прави с електрическа отвертка.
8. Прозорецът се подпира без голямо напрежение с една летва, която пречи на прозоречната рамка да се огъне при поставяне на пяната във фугите. Летвата се слага там, където има клинове или винтове.
9. Междините се запълват с пяна, която се изчаква достатъчно дълго да се втвърди добре. След това твърдата пяна, която стърчи над рамката, се изрязва с макетен нож, а отгоре се измазва с уплътнител за фуги.

 

Защита на горната повърхност


Обикновено дървените прозорци са измазани с дълбоко проникващ грунд от производителя. Това означава, че дървото е защитено от влиянието на атмосферните условия и вредители.
Грундът осигурява и добро захващане на слоя прозрачен лак или блажна боя, която искате да положите отгоре. За дървените дограми има вече много видове лакови покрития – прозрачни, през които се виждат жилките на дървото, с покриващ цвят, без разтворител или на водна основа. Всички те се полагат лесно и съхнат бързо. Намазването с безир е класическо и също осигурява защита на дървото и покриващ бляскав слой.

Автор: Още за къщата
Закони Нормативна база Коментари