Мебели за релакс в двора

Мебелите за двора трябва да са съобразени със собственият ни стил и не на последно място с големината на наличното пространство и желаното предназначение.
01.06.2018
Екатерина Бонева
4459
мебели, ратанови мебели, градински мебели, мебели от палети, мебели за двор
Мебели от палети за един по-различен двор
Източник: www.meetingplace.info

Лятото най-после е тук! Жарките слънчеви лъчи и веселият напев на птиците някак все ни теглят навън. Настъпи ли хубавото време животът сякаш става по-цветен. Започваме да мислим за вечеринки и партита на открито и с нетърпение очакваме планираната си почивка на море или планина. А докато дойде това време със сигурност едно от най-привлекателните места за релакс е собственият ни двор и удобните градински мебели, на които да отпочинем вечер с освежаваща напитка в ръка. Какво по-добро място за сутрешното ни кафе или семейната вечеря на открито?

Важно при избора на мебели за двора
Мебелите за двора трябва да са съобразени със собственият ни стил и не на последно място с големината на наличното пространство и желаното предназначение. Никак не е добра идея да закупуваме градински комплекти само заради привлекателната им визия или защото са почти двойно намалени след края на летния сезон. Да заложим на най-новото само защото е модерно, без да сме се убедили в неговото качество съще не е добър вариант.

Когато купуваме градинско обзавеждане трябва да се осведомим за качеството на материалите и да ги изберем така, че да издържат на характерните за страната климатични условия. Проливните дъждове могат да унищожат дървото, да станат причина за корозия на метала или за поява на плесен в текстилните материи. Слънцето от друга страна може да причини пукнатини по дървения материал или пък да избели цветовете на пластмасата. Въпреки, че повечето вериги магазини твърдят, че градинските мебели в поддържания им асортимент могат да издържат целогодишно навън без да се повредят, би било добре от съображения за сигурност да помислим за съхранението им през зимата. Все пак не искаме да похарчим нескромна сума пари за градинско обзавеждане, което идната зима да се повреди. Така че, преди да закупите комфортна и красива люлка, убедете се че има къде да я скриете от зимните студове.

На какви градински мебели да заложим?
Ратановите мебели
се оказват едни от най-подходящите мебели за градина. Ратанът е вид палмово дърво с мека конструкция, което расте в джунглите на далечния Изток. Външно наподобява бамбук, но стъблото му има по-висока плътност. Този материал е изключително здрав, гъвкав, устойчив и податлив на обработка, което го превръща в благодатна суровина за изработка на градински комплекти – маси, столове, кресла, пейки, люлки и др. Поради специфичната обработка на ратана, мебелите се отличават с дълъг живот - до 20 години. Разчупената визия и разнообразните форми и размери на ратановите мебели внасят чаровно присъствие и допълват природното излъчване на екстериорното пространство.


Комфорт и лук с ратанови мебели за релакс    Източник: www.landscapeideashq.com

Заради въздействието на климатичните условия е добре мебелите да са изработени от синтетичен ратан. Те са леки, лесни за почистване и поддържане и устойчиви. Освен това, синтетичният ратан е доста гъвкав и благодатен за обработка материал, затова не се колебайте да внесете стил и екзотика в двора си с колоритни градински маси и столове, шезлонги, дивани и фотьойли. Екзотичните ратанови плетки отлично се съчетават с кожа, стъкло и разбира се меки декоративни възглавнички за наистина неповторима атмосфера. Поддръжката им никак не е трудна – периодично забърсване с мека кърпа, напоена с препарат за почистване на дърво. В допълнение към всичко това мебелите от ратан се предлагат на напълно достъпни цени за родния потребител.

Мебелите от палети са още една подходяща и най-вече икономична алтернатива за уютен кът за релакс в двора, които може да си направим и сами. Марковите мебели за екстериора са доста скъпи, затова в последно време мебелите, изработвани от палети се превърнаха в предпочитан и оригинален вариант за много собственици на къщи. Изработката им е лесна и най-важното доста евтина. С малко повече въображение ще създадем една по-различна и преди всичко функционална мебелировка за двора. За направата на палети се използва широколистна или иглолистна дървесина. Различават се още и според размера и издръжливостта си. В зависимост от тези характеристики и от това дали са нови или употребявани можем да намерим палети на цени между 5 и 15 лв.

Тяхното основно предназначение е за транспортиране и организиране на стоки в логистиката. По този начин се улеснява преместването на тежки продукти и материали с помощта на мотокари. Това ги прави устойчиви при променливо време и издръжливи на големи натоварвания. За да бъде повърхността им по-фина и удобна за ползване, най-напред се обработват със шкурка, след което може да се лакират или боядисат в подходящ според екстериора цвят с безвредни бои. За да ги направим меки и удобни за сядане на помощ идват декоративните дунапренени възглавници, които може да се поръчат и в готов вид. По този начин ще придадем шикозна нотка и най-вече комфорт в градинското пространство. В случай, че сглобяването на подобни мебели ни се струва трудна задача, бихме могли да потърсим услугите на дърводелец.


Създайте очарование и комфорт с екстериорни пуфове    Източник: www.sallegroclassics.com

Пуф-креслата или така наречените барбарони са изключително интересен елемент от обзавеждането на градинското пространство. Немалко от нас помнят едноименното детско предаване, чието име носят...а точно така и изглеждат. Разноцветни, обемни, с необичайна форма, но най-вече меки и много удобни за всякакви пози на седене. Тези мебели са подходящи както за интериора и екстериора на дома, така и за оформление на публични пространства – клубове, барове и плажни заведения. Освен, че имат декоративна функция, пуф-креслата осигуряват максимален комфорт на тялото, поради способността им да изменят формата си при всяка отделна поза на сядане. Тапицирани са с различни по структура и устойчивост материи, съобразно предназначението.

При положение, че ще се използват в двора, трябва да имат непромокаема тапицерия. Стиропорените гранули, с които са напълнени са екологичен и рециклируем материал с “дишаща” структура. Предлагат се разнообразни по форма варианти – ябълка, круша, сърце, футболна топка, пуф-кресла в съчетание с табуретки и какви ли още не модели. Има дори лежанки и буквално цели легла, в чиято мекота просто ще потънем. Те са отлично допълнение към домашното мини кино в двора и без усилие се комбинират с всякакви други градински мебели. Кой не би искал да се отпусне в прегръдката на мекото пуф-кресло и да се наслади на филма? Това със сигурност ще е и любимото място за сядане на малчуганите. Поддръжката на барбароните е лесна – обикновено има опция за сваляне и пране на калъфа. Друго тяхно предимство е, че са леки и лесни за преместване.

При избора на подходящи релакс градинска мебелировка преди всичко е важно да начертаем целите си. Изборът им трябва да отговаря на нашите собствени нужди. С други думи, не е добра идея да се впускаме в хаотично пазаруване, а да обмислим предназначението и местоположението на всяка една мебел по отделно. 

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари