Лепене на тапети - трикове и тънкости

Преди да започнете с лепенето на тапети трябва да знаете някои полезни неща.
15.05.2009
Още за къщата
18089
тапети, лепене на тапети, релефен тапет, винилен тапет
Източник: сп. "Още за Къщата"

1. Изключете електричеството!
Преди да започнете с лепенето на тапети, изключете електричеството, като отвиете бушона от централното електрическо табло.

2. Отвесна линия
Много рядко ъглите на стаята са абсолютно вертикални. Затова първата лента  тапет на всяка стена трябва да бъде подравнена по отвес или другия вариант е да начертаете истинска вертикална линия отново с помощта на отвес.

3. Електрически контакти и ключове
Трябва да се облепят с тапет, след като се отстранят лицевите платки. Около тях трябва да се изреже на  това място в тапета. След като изсъхне тапетът, използвайте макетно ножче, за да изрежете фино около отвора. По същия начин залепете тапет около всички отвори на отдушници за комини.4. Вратите
Тапетът трябва да се поставя, като се започне от едната страна. Изрежете тапета плътно до касата на вратата. Поставете тапет над вратата, като внимавате шарките да пасват. Тогава разположете следващата цяла лента над вратата с припокриване и го напаснете към рамката, като използвате макетно ножче.

5. Прозоречните рамки
Трябва също да се обкрояват, като се започне от едната страна. Само че не започвайте с лента около отвора на прозореца, а по-добре оставете достатъчно дължина за припокриване, колкото е дълбочината на рамката плюс още малко.
Отрежете, като оставите по-дълго от необходимото отгоре и отдолу, прегънете около софита (панела, който се спуска от тавана) на място и го изрежете точно покрай прозореца. Оставете малко повече, когато режете парчето под прозореца.
Лентата тапет, която  вече е отрязана, за да може да покрие софита от горната страна, трябва да се постави над прозореца, така че шарките да съвпаднат и да припокрие излишното, което виси. 
Сега свободният вертикален край може да бъде направен тук с припокриване, като се използва нож двойно острие. Трябва да е точно в ъгъла на нишата. 

6.  Скосени тавани
Могат да предизвикат проблеми, където се съединяват с вертикалните стени. Ако  вдлъбнатината излиза напред, тогава цялата лента може да се започне отгоре до  ъгъла.  В тази точка отделете лентата и тогава започнете нова от по-ниската част. Горната лента трябва да припокрие долната веднъж. Ако вдлъбнатината не излиза напред, тогава отрежете горната и долната лента поотделно, като оставите повече от необходимата дължина.
След като залепите горната лента, залепете долната, като напаснете мотивите на тапета, която е достатъчно дълга, за да достигне горната лента.
   
7. Финиш в ъгли, между тапети и санитарна арматура
Залепване на тапет около санитарна арматура като мивки, тоалетни, вани. Изрежете с ножици грубите очертания, залепете тапета на стената и тогава оформете с макетно ножче или шпатула точно покрай арматурата.
Тъй като може да проникне влага от санитарната арматура към прилежащия тапет, тези зони трябва да се запечатят със специални уплътняващи кълчища. 

8. Изсъхване на тапетите
Докато тапетите съхнат, течението и отоплението в стаята трябва да се отбягват. В противен случай напрежението в тапета, предизвикано от твърде бързото изсъхване, може да доведе до отлепване на краищата на тапета.
Най-оптималната температура в стаята е 18 °С.

Качеството на тапета     
1. Хартиен тапет
Тапетите, направени от хартия, обикновено са от два пласта хартия. Горният пласт е щампован или релефен и оцветен. Вътрешният пласт служи като поддържащ материал, който по време на ремонта остава на стената, след като се отлепи горният пласт.

2. Структурен (релефен) тапет
Специална паста с боя е положена върху поддържащия материал на тапета. По този начин светлината и сенките създават интересен триизмерен ефект на лицевата повърхност на тапета. При отлепване от стената неговият  вътрешен пласт се отлепва лесно.

3. Винилен тапет
Този тапет се състои от заздравяващ материал, който е здраво залепен за винилния  пласт. Лицевата част е щампована, гладка или релефна. Винилните тапети се полагат на места, където се изисква здрава повърхност.

4. Непрегъващи се тапети
Основата на този тапет е заменена със специален мъх. Предлага се в два варианта – с финиш, и вариант, предназначен за боядисване с боя, след като се залепи на стената. Този вид тапет е много лесен за залепване, тъй като не се маже с лепило. Лепилото се намазва само върху стената и тапетът се поставя върху намазаната повърхност. Той е устойчив и не подлежи на изменения след намокрянето с лепило, като обикновените тапети. При необходимост от ремонт може да се отстрани без остатък от стената.

  

Залепване      
1. Проверете повърхността на стените
Когато лепите тапети, повърхността на стената трябва да бъде суха, устойчива като структура, хигроскопична, чиста неутрална и гладка. 
Съдържанието в мазилката и панела може да се провери с тиксо. Всякаква влага ще бъде видима на следващия ден в концентрирана форма от вътрешната страна на тиксото. Тази влага трябва да бъде отстранена!
Ако влагата избива или се стича по стената поради конструкцията, не се опитвайте да лепите тапети.

  

2. Подготовка на стените за грундиране:
Старите тапети и пластове боя трябва да бъдат напълно отстранени. Старите тапети се отстраняват с воден разтвор на препарат за премахване на тапети.
Другият вариант е да си приготвите сами такъв разтвор, като добавите 5 или 10 % лепило към вода. Миещите се тапети трябва първо да бъдат перфорирани или обработени с шкурка.
Грапавини като боя или други неравности се изстъргват с шкурка. Отстранете праха от стената с мокра четка и оставете да изсъхне.

3. Грундиране на  стените


  • Грундът трябва да проникне в цялата повърхност на стените, като намали силната абсорбция и заличи разликата в повърхностите. 
  • Той трябва да осигури основата за добра адхезия, когато се работи с тапетите при предстоящия ремонт.
  • Грундът заздравява мазилката, ако сега е започнала да се напуква
  • Предотвратява омекването на повърхността на стените от гипсокартон.
  • Грундирането на стената не я  прави непромокаема.
  • Всички абсорбиращи повърхности с изключение на дървения материал, могат да бъдет третирани с грундове на водна основа.

Грундирането с фин грунд с нормално или специално лепило се препоръчва за гладки повърхности, с устойчива структура и висока степен на абсорбция. Не се препоръчва за ронлива мазилка.

Устойчивост на стената
Mоже да се провери чрез тест с драскане на стената. Надрасканата повърхност не трябва да се напуква, ако е устойчива. Търкането с ръка не трябва да предизвиква образия. Ако пък натиснете  с палец, стената не трябва да се вдлъбва.

Какво е времето, за което тапетът се „разкисва”?
 Това е процесът, при който след намазване на тапета с лепило тъканта му се увеличава с около 2.5 % на ширина и с около 0.5 % на дължина. Затова посоченото време за залепване трябва да се спазва, в противен случай тапетът може да се набръчка и да се появят отвори при съединяванато с другата лента.    

Автор: Още за къщата
Закони Нормативна база Коментари