Етикет на хранене

Етикетът на хранене това са маниерите, поведението на масата, стилът и грацията по време на хранене, правилното използване на приборите. Различните култури имат различни стандарти в това отношение. Етикетът обединява редица правила, някои от които са произлезли от чисто практически съображения.
07.11.2011
Мая Янева
1197
Етикетът на хранене, маниери на хранене, пиенето на чай, прибори за хранене

Мая Янева

Етикетът на хранене това са маниерите, поведението на масата, стилът и грацията по време на хранене, правилното използване на приборите. Различните култури имат различни стандарти в това отношение. Етикетът обединява редица правила, някои от които са произлезли от чисто практически съображения. Например, изключително невъзпитано е да си поставите лактите на масата, тъй като това създава риск от преобръщане на чашите или купите. В различните семейства или съсловия и в съответната култура има повече или по-малко строги изисквания за някои традиционни маниери на масата.

Английски маниери на хранене
Английското поведение на масата предполага да се дъвче със затворена уста и да не се говори, по време на храненето. Лактите не се поставят на масата, докато не се сервира храната. Когато се нахраним, приборите трябва да се оставят в позиция съответстваща на стрелките на часовника, когато показват четири часа. Не се играе с храната. Ако е възможно, въздържайте се от кашляне и кихане на масата, а ако ви се наложи, извинете се.

Супата се вкусва с движение на лъжицата от вас навън, а не в посока към вас. Пръстите не се ползват за непосредствено взимане на храната, освен за хляб или друга подобна храна. Не трябва да отказвате покана за чай в Англия. Прословутият английски ритуал -  пиенето на чай, предполага чаената лъжица да се вади от чашата преди пиене.

   

Американски маниери на хранене
Когато блюдото се поднесе, сервирате си порция храна в чинията и подавате на следващия човек. Дъвче се със затворена уста и не се говори, докато устата е пълна с храна. Не се говори и с прекалено висок тон. Ако е възможно, се въздържате от кашляне и кихане на масата. Чаят и кафето не трябва да се изливат в подложката на чашката, за да изстинат, а трябва да се пият от чашата. Като алтернатива може да се ползва лед за охлаждане.

Приборите и храната се ползват само по предназначение, с тях не се играе. Етикетът изисква спазване на добри обноски дори, ако храната не е по вкуса ви. Не започвате да ядете, преди да е сервирано на всички. Не напускате масата преди другите, без да помолите домакина или домакинята за извинение. Не си поставяте лактите на масата и не се облягате на масата. Вилицата се употребява за поднасяне до устата на всяка твърда храна.

Ядете супата безшумно и я поднасяте към устата си със страничната част на лъжицата. Ако ви е възможно, консумирате цялото количество храна, която ви е сервирана. Не ядете храната си с ръце, освен ако това не е хляб, пържени картофи, крилца, пица и други подобни.


Скандинавските страни
– ползвайте същите правила за хранене.

Франция - маниери на хранене
И двете ръце трябва да са на масата едновременно. Солта и пиперът вървят винаги заедно. Запомнете - казвате винаги „моля” и „бла- годаря”. Смята се за добър маниер да изядете всичко в чинията си. Не слагате лед във виното.

Япония – маниери на хранене
Прието е макароните да се всмукват, което е неприлично в другите страни. Разхищението на храна се счита за невъзпитано, така че японците изяждат всяко зърно ориз в своята купа. Любезно е да изпиете цялото саке, преди да ви сервират още. Когато сте пили достатъчно, прието е да оставите чашата си пълна догоре, за да покажете, че не желаете повече. Някои ресторанти предлагат мокри кърпички, които се използват да изчистите ръцете си преди хранене. Някои мъже могат да ги ползват да почистят лицата си, докато жените могат да чистят с тях само ръцете си. Когато приключите с тях, сгънете ги и ги оставете обратно на таблата. Има различни начини да се насладите на сушито и подобаващи маниери да покажете признателността си към майстора на сушито. Изсипвате само необходимото ви количество соев сос. Соевият сос е много важно нещо в японската кухня и разхищението му се смята за изключително грубо. Избягвайте да добавяте много уасаби (wasabi - японска подправка, много силно ароматна и люта), тъй като това може да бъде сметнато за грубо отношение към майстора на сушито, тъй като той се счита за експерт по суши и вече е сложил необходимото количество уасаби ястието. Вземате сушито с пръсти или с пръчици за хранене. Ако топите ориза в соса, разделяйте го на части.

Филипините
Храната обичайно се яде с европейски прибори. Яденето с ръце е приемливо само в определени случаи.

Афганистан
Храната трябва да се яде с ръце. Супата се яде, като се надробява хляб в нея. Остатъците от яденето се обират с хляб.

Русия
Ако някой не изял храната, която му е сервирана, счита се, че е сит и нахранен. Не е прието да се гледа в чиниите на другите. Запомнете да кажете „Благодаря, всичко беше много вкусно”, на този, който е приготвил ястията на масата. Ситната храна не се реже.

Сърбия
Обикновено нашите съседи не използват нож, за да се побутва храната си към вилицата.

Полша
Трябва да се опитате да изядете храната, сложена пред вас, тъй като това е индикация, че сте доволни от нея. Който е приготвил храната, е отговорен за нея и решава в колко часа да се яде, както е отговорен и за почистването след хранене.

Правилни маниери на масата - ползване на прибори
Много хора имат идея за това как да подредят масата за хранене и кога да употребяват даден прибор. Как да се държат ножовете, вилиците и лъжиците, къде да ги поставяте, когато не ги ползвате, какво да направите с тях след приключване на храненето – това е нещо, на което се научаваме още в детска възраст, но все още представлява предизвикателство за някои хора. Да се озъртате наоколо, докато се храните в заведение или подражаването на другите не може да реши проблема. Бързо проучване на методите на хранене ще ви разкрие, че има толкова начини да се държи нож и вилица, колкото хора има.

Вилицата се държи между ставата на средния пръст, върха на показалеца и с палеца за стабилност на дръжката. Това е до голяма степен същият начин, по който държите молив, а наблюдението ще ви покаже, че има различни вариации по темата.

Ножът се държи между палеца и средния пръст, като показалецът ви почива върху ръба му. Ако това ви звучи ужасно, огледайте се наоколо. Ще откриете хора, които стискат ножа като кама и държат вилицата като малко виолончело.

Има два различни начина за хранене - американски и континентален.
Разликата в двата се състои основно в начина, по който се държи ножа и вилицата, докато се поднася храната към устата, и как се оставят те в промеждутъка между хапките.
Американският маниер на хранене е много широко разпространен и често се определя като зиг-заг метод. Когато режеш на хапки храната си, вилицата е в лявата ръка със зъбчетата надолу, а дръжката е между палеца и средния пръст. Вашият показалец е поставен върху гърба на дръжката. Ножът е в същата позиция, но във вашата дясна ръка. Ако допуснем, че си служите приоритетно с дясна ръка, когато сте готови да си поднесете храната към устата, оставете ножа долу във вашата чиния, с острие навътре и прехвърлете вилицата в дясната си ръка. Зъбчетата на вилицата се движат нагоре, при движение на храната към устата.

Континенталният или европейски стил на хранене е по-неформален и всъщност изглежда по-практичен. Ножът и вилицата се държат по същия начин както при американския стил, когато си режете храната. Разликата е, че когато си прехвърлите вилицата в дясната ръка, за да поднесете храната към устата си, зъбчетата на вилицата не се обръщат нагоре. Ножът може да остане в дясната ви ръка, докато дъвчете. Тогава ножът става по-подвижен. Може да го ползвате, за да придвижите храната до вашата вилица (което задържа зъбчетата на вилицата в позиция надолу). Обаче това не означава, че може да я въртите или да показвате с нея по време на разговора.

Още нещо имайте предвид, когато режете храната си, режете отделно всяка хапка. Ако вашата майка е нарязвала цялата ви порция, за да ядете без прекъсване, когато сте били дете, не значи, че това е правилният маниер на хранене.
 

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари