Модата на винтидж мебелите

Това не означава, че те непременно ще са евтини, защото всяка мода има своята цена.
13.04.2017
Константин Димов
3898
интериор, мебели, винтидж мебели, байцване на мебели
Мебели, които изглеждат сякаш са извадени от таванския етаж на баба ви.
Източник: www.marianamoshelle.com

Оформете сами винтидж мебелите. Нов не означава винаги атрактивен, особено при дизайна на мебелите актуалната мода се нарича винтидж. Това са мебели, които изглеждат сякаш тъкмо са извадени от таванския етаж на баба ви.
Ако не сте наследили такива аксесоари или не сте намерили нищо в магазините за старинни вещи може просто да си купите нови мебели, които са нарочно състарени. Това не означава обаче, че непременно те ще са евтини, защото всяка мода има своята цена. Иначе тренираният домашен майстор оформя своите винтидж мебели сам, със собствените си ръце, използвайки вар, байцване и специални лакове.


Байцването
Чрез байцване се имитира едно оцветяване, което само старите мебели придобиват. Байцването прави дървесината по-тъмна, обясняват специалистите. Типичната структура на дървото остава видима, обаче отгоре годишните кръгове изпъкват по-ясно. Знае се също, че самият байц не се сипва в метални съдове. Като пособия за байцване пред домашния майстор се откриват възможности като течни продукти и прахове. Прахът за байцване се разтваря в гореща вода и веднага след като изстине, може да се използва. Този разтвор не трябва да се приготвя в метални съдове, защото контактът с метала може да повлияе на цветовото действие на байца. По-добре използвайте съдове от пластмаса и керамика. Също по самата четка не трябва да има никакъв метал.


Още съвети:
Дървото трябва да е чисто и без допълнителна обработка. Активното вещество трябва безпрепятствено да може да проникне в дървото. Затова повърхността трябва да е без всякаква обработка и без всякакви лакове, мазнини и др. По мебели от мека дървесина, които са били обработени (с натриева основа) може да се образуват петна, ако все още се намират остатъци от боята по дървото. И ако дървото не поеме равномерно байца. Ако е имало основа трябва повърхността да се изтърка с шкуртка или по друг начин да се шлифова. Чак тогава се нанася байца с една четка, за предпочитане по-голяма. Излишната течност, ако сте сложили повече се попива с гъба. При сушенето на байца се надигат малки дървени влакна. Тогава домашният майстор трябва да изчисти повърхността със синя шкурка, за да стане отново гладка. Имайте предвид, че байцът не образува предпазен слой върху дървото. Ако трябва да предпазвате по определен начин повърхността, то можете да използвате прозрачен лак и така да го запечатите.


Имайте предвид също, че нелакираното дърво с неговото естествено излъчване най-добре съответства на винтидж понятието.


Как да направим  покритие, което изглежда старо?
За да придадете на вашите мебели излъчването, че самото покритие е старо се запушват порите на дървото с каша от вар. Такава паста за запълване може да се купи от търговската мрежа, тя е на восъчна основа. Особено популярни са белите и пастелните тонове. Имайте предвид, че само масивната дървесина е разрешено да се варосва, докато за фурнираната е забранено.


Първоначално трябва да отворите порите на дървената повърхност. За тази цел трябва да ги обработите с четка от месингова тел, натискайки силно и равномерно. След това кашата за запълване се втрива с груба ленена кърпа напречно в порите. Когато кашата попие, тогава варосаната повърхност се изтрива грижливо докато не заблести. Допълнително предпазване на повърхността не е необходимо, самият восък в пастата е достатъчен, тъй като восъците са хидрофобни (т.е отблъскват водата).


Един сходен ефект се получава, ако върху мебелите се нанесе бяла интериорна боя и върху нея се постави един тъмен и тънък слой лак. Интериорната боя се разрежда с 20-30 на сто вода и се нанася с парцал. Когато е изсъхнала вече се поставя втория слой, който трябва да е много тънък и това трябва да е цветовия тон кестен или махагон. По този начин се получава наистина ретро и захабено излъчване.


В търговската мрежа се предлагат вече специални лакове, които имитират „разкъсвания” на самия лак. Желателно е обаче този лак първо да го изпробвате върху парче дърво. Като цяло този метод е по-подходящ на малки повърхности върху мебелите. Първо върху повърхността се нанася един основен лак, след като е изсъхнал се поставя специалния лак. Той най-добре да е в същия цвят. Когато е изсъхнал и той, създава усещане за „разкъсаност” и по този начин се получава характерното излъчване за стари мебели със стара боя.

+3
Автор: Константин Димов
Закони Нормативна база Коментари