Къщата на лалетата

Домът е и “отражението” на всеки човек в очите на другите, нещо много лично и съкровено, място, където прекарваме време със семейството, приятелите и дори със самите нас.
15.07.2006
Весела Маркова
1126
къща, интериор, дизайн, дом, домашно кино
Източник: Още за къщата, снимки: Милена Конакчиева

Домът е и “отражението” на всеки човек в очите на другите, нещо много лично и съкровено, място, където прекарваме време със семейството, приятелите и дори със самите нас. Отваряйки вратите си за нашите гости, ние ги каним и в нашия свят, домашното кино е мястото, където с близките до нас хора можем да споделим удоволствието от хубавия филм. Отделянето на цяло помещение, специално предназначено за гледане на кино вкъщи, е доста популярно “явление” в редица държави, но е все още сравнително ново и недотам познато за България. Кое всъщност би могло да ни провокира да се захванем със задачата за създаване на истинско домашно кино? Отговор на този въпрос може би ще откриете в концепцията и прекрасния интериор в дома на Деби и Пламен Цолови, където собствениците са намерили мястото за своето кино.

 
На пръв поглед интериорът на този дом впечатлява с просторни обеми, плавни линии на формите, елегантен стил на мебелировката, премерен и изискан вкус. Изгежда като създаден с един замах, а всъщност историята му е доста интересна и съвсем не е толкова банална. Създаването на този облик е процес продължил няколко години. Почти не е за вярване, че тук всеки един елемент, който е неразделна част от цялостното възприятие, в действителност е заел мястото си в определен етап от изграждането на интериора. Нещо повече, дизайнът на този дом е създаден и продължава да бъде допълван постепенно. Всеки отделен детайл е бил добавян към общия ансамбъл като резултат от една невероятно успешна симбиоза, взаимно доверие и разбиране, между дизайнерката Цвета Попова и собствениците.

Впечатлени и вдъхновени от постигнатото те запазват приятелските си отношения и все още продължават да работят по това жилище. Затова може би у нас остава впечатлението, че въпреки цялостно завършения си вид домът продължава да очаква нещо. Да така е скоро местата си ще заемат минироял и акцентиращ вниманието арт-бар.
Всъщност строежът на къщата започва преди цели четири години, но собствениците не бързат да я завършват. Те се отдават на предизвикателството да развият проекта и да изградят своя истински дом. Във вътрешното пространство всичко започва с идеите на дизайнерката Цвета, в последствие в процеса на доразработването им се случва така, че собственикът открива у себе си неочакван интерес и талант за интериорен дизайн. Запленен от силното желание да създаде дом с уникален почерк, Пламен започва да се интересува и чете все повече книги и публикации за историята на дизайна, разкрива своите предпочитания, открива място и за хобита си като изразителни акценти и елементи, носещи характер и индивидуалност в интериора на дома. И така, пред погледа се разкрива една хармонична обстановка, в която няма нито грам припряност, точно обратното, тук цари усещане за спокойствие и ефирност, светлина и лекота в израза, това е просто домът на едни щастливи хора.


 

Влизайки, погледът се фокусира върху редица от стройни лалета в неутрална, приглушена бежова гама на фона на нежно лилаво. Дневна, трапезария и кухня са обединени в едно общо пространство, решено в елегантен и изчистен стил. Мека светлина се спуска от емпоре и очертава кът с камина.
Бамбуков паркет с покритие от цианов лак, повдигнат леко над нивото на пода от гранитогрес, с плавни и овални линиии, разграничава трапезарията и дневната. Цветовете са топли и пастелни, сребристото лилаво хармонира с общата топла гама и същевременно акцентира във вертикалната раздвиженост на стените и допълва възприятието в съзвучие с тъмния виолет в аксесораите на дневната. Натуралното кафяво деликатно изпъква и подчертава карамелени и пясъчни оттенъци.
Светлината преминава през нюансите на кафен опушен цвят, маслинено зелено, бледо перлено-златисто на пердетата от ацетатна тафта и органза. Същите тези нюанси откриваме и във възглавниците върху кожения диван в дневната.
Декоративните ниши на трапезарията са облицовани с оцветен бетон “Втора природа камък”, наподобяващ естествен дялан камък. Кожената мебел, килимите, масите в кухнята и трапезарията, както и столовете към тях са произведени в България, само бар столовете, масите към дневната и кухненската мебел са от Италия. Собствениците сами избират моделите за конкретната мебел, но са повлияни силно и от съветите на дизайнера. Всеки детайл се обсъжда и в крайна сметка доминира интелигентното решение. Ролята на дизайнерката е да провокира интереса на Пламен и Деби, да им покаже множество вече готови реализации и варианти за избор и вдъхновение. Така се стига до пълна хармония, доверие и разбиране, което всъщност оставя отпечатък върху цялостния облик и усещане в този интериор. Идеята за внасяне на живописните платна с изобразени върху тях лалета е на Пламен и е едно от последните неща, добавени към интериора. По-голямата част от аксесоарите в дома Деби донася от Америка.

Четири различни опции решават рационално въпроса за отоплението на голямото отворено пространство на дневния тракт, разположен на приземния етаж. Подово водно отопление, камина, локално парно и сплит система климатик създават комфорт в дома през цялата година.

Дизайнът на кухнята съчетава удобство и стил в непретенциозно кафяво. Колоритен акцент – поставка за подправки, внася топлота и живот в пространството. В непосредствена близост е ситуирано и отделено помещение, служещо за склад за продукти и др. необходими вещи.   
В този дом приятелите на семейството са чести гости. Но това е само една от първопричините Пламен да се заинтригува от идеята за създаването на домашно кино в полуподземно помещение, където да може да се наслади на шедьоврите на световното кино в компанията на свои близки хора. В началото идеите за предназначението на тази стая са били доста различни. Домашен фитнес-бар е била идеята на Деби, но Пламен успява да се наложи и да планира това сполучливо домашно кино. Веднъж родила се идеята пътищата са много, но в случая собствениците имат късмета да попаднат на специалисти и запалени ентусиасти, с помощта на които да постигнат възможно най-доброто. Тъй като първоначално помещението не е имало специално предназначение, в последствие се налага да се направи акустична обработка и дизайн, както и изцяло ново интериорно решение, което да създаде условия за поместване на оборудването, звукопоглъщащите материали и същевременно да придаде атмосферата на киносалон.


 

Много дейно участие в този проект като консултант и проектант на озвучителната система и кинотехниката взема инж. Васил Арменков – ръководител сектор “Озвучаване на телевизионни програми” към Българска национална телевизия. Инж. Никола Йорданов – дипломирал “Телекомуникации” в Нов български университет проектира и с помощта на своя баща изгражда акустичната обработка и всички елементи, свързани с нея. Екипът работи в пълен синхрон и Пламен Цолов се вслушва във всичките препоръки и без да се двоуми предприема радикални промени в помещението в името на своето домашно кино. Остават само още няколко дребни детайли, за да се финализира този проект, но това не може да възпре ентусиазма на собствениците от новата придобивка. Специални кинокресла ще дооформят интериора на залата, а в дъното и ще се появи окомплектован бар. Усилвателната система е JBL oт музикална къща “Фактор”.  
На второ ниво в къщата са разположени спалните, 2 бани, офис и зимна градина в процес на довършване. Тук отново доминира светлината, влизаща през широко отвореното пространство на емпорето. Стаите са с компактни размери и е търсено максималното удобство и откриване на просторната и живописна гледка към южното подножие на планината.
 
Баните са още едно красиво допълнение към този дом. Съвременен дизайн и минимално количество елементи са съчетани с перфектен вкус.Индивидуалност и своеобразна закачка в банята на първия етаж, внасят няколко представители от колекцията мини- мотори на Пламен в една изключително сполучлива комбинация с метализиран гранитогрес. Пространството е решено планомерно и зад сгъваемата врата - огледало са разпределени рафтовете за обувки.

Автор: Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари