Дизайн за детската стая

Какви са новостите и тенденциите в обзавеждането и организацията на детската стая?
15.08.2016
Теменужка Захариева
1541
интериор, тенденции, мебели, обзавеждане, детска стая
Многофункционална стая, която расте заедно с детето
Източник: ArT&DeS

Обзавеждането и ремонтът на детската стая вероятно вълнува много от вас, защото учебната година вече е съвсем близо и може би все още не сте успели да подготвите стаята на учениците. А ние всички искаме най-доброто за децата си.

Сигурно си задавате и въпроса - каква е модерната детска стая? Краткият отговор е - многофункционална стая, която расте заедно с детето. В нея то не само спи, но и подготвя домашните си, играе си, посреща приятели, забавлява се, а понякога даже и спортува. И затова, когато купуваме мебелите за детската стая, освен безопасността е важно да отчитаме и многофункционалността им: на пазара вече има достатъчно много качествени мебели, които растат заедно с нашето дете и могат да се използват години след като то престане да бъде бебе.

Furia - дизайн на  Front , dezeen

А какви са новостите и тенденциите в обзавеждането и организацията на детската стая?
Една устойчива тенденция е нарастващият интерес на много известни дизайнери и мебелни компании към дизайна за деца. Тя се потвърди и по време на панаира в Милано през април тази година.

Картел кидс, Dezeen

"Това е огромен пазар с много висок потенциал, включващ не само обзавеждане, но и играчки" , казва Клаудио Лути, президент и главен изпълнителен директор на известната италианска компания Kartell, предлагаща дизайнерски изделия за дома от пластмаса. По време на Седмицата на дизайна тя представи голяма нова колекция от предложения за детската стая, резултат от съвместната й работа с известни дзайнери, включваща люлеещ се стол на японското студио Nendo, трактор играчка и състезателна кола, дизайн на Лисони, и миниатюрни интерпретации на емблематичния Louis Ghost стол на Starck, които могат да бъдат персонализирани с рисунки и снимки.  

Легло с форма на къща - обединява функциите за спане и игри, Dezeen

Други големи имена, които представиха нови продукти за деца в Милано, са шведското студио Front и холандският дизайнер Marcel Wanders.

Интересна е и колекцията за деца по дизайн на студенти от Университета за изкуство и дизайн Burg Giebichenstein в Германия, включваща легло с форма на къща с прозорец и перденца. Тя обединява в себе си функцията спане и игра и може да се трансформира с подвижни модули. Този нарастващ интерес от страна на дизайнери и производители към дизайна за деца би трябвало да доведе до по-качествени продукти, които са не само удобни, но и стимулират фантазията на децата и изграждат техните естетически предпочитания.

   
Стая за игри и занимания

Друга интересна тенденция според американски изследователи е предпочитанието на родители и деца, детската стая да се споделя от децата, които са под 18 години - т.е. дори и когато семейството разполага с достатъчно спални, децата да спят заедно, а свободната стая да се използва за игра и/или занимания. Според проучването на New York Housing and Vacancy в около две трети от семействата с две деца те споделят обща спалня. Психолозите смятат, че това е полезно за децата - така те се научават как да споделят, да общуват и да решават конфликти. От друга страна, важно е в общата стая да се обособят личните пространства за всяко от децата, докато достигнат възрастта, в която вече ще бъде необходимо те да имат собствена стая. Отделянето на лично пространство може да стане с преградни мебели, завеси и цялостната декорация - с красив тапет или различни, избрани от самото дете цветове за текстила и стените.Стая за игри и занимания,  www.housetohome.co.uk

Стая за игра и занимания
Важна тенденция е също така, изискването при покупка на жилище, то да има пространство, което да може да се използва като т.нар. Playroom - стая за игри и занимания, в която не се спи.  Това разделяне на функциите е логично и независимо, че се отбелязва като тенденция в американско проучване за пазара на имоти, много скоро то вероятно ще се случи и у нас. Дори и да не разполагате със специално определено за такава цел помещение, винаги може да се предвиди поне част от помещение, което да се обзаведе подходящо, както можете да видите на примерите по-горе.  То може да се използва също и за всякакви творчески занимания. Например в кът от кухнята, където ще можете да наблюдавате децата, докато работите. Или просто да отделите една стена за рисуване.

Това разделяне на функциите има не само здравословна и психологическа функция, но представлява и удобство от гледна точка на поддържане и организация.

Автор: Теменужка Захариева
Закони Нормативна база Коментари