Дизайн на интериорни врати

Какво е домът без интериорни врати? Тези елементи на къщата предствляват един от най-добрите начини за разделяне на отделните части на вашият дом. Проблемът обаче е какъв тип врата да изберете?
14.10.2013
инж. Полина Петкова
2815
къща, интериор, врати, интериорни врати, плъзгащи се врати
Плъзгащи се врати Азиатски тип
Източник: http://www.modernus.com

За да успеете да направите адекватен избор не е достатъчно само да знаете къде трябва да позиционирате тази врата, вие трябва да сте наясно и каква трябва да бъде нейната функционалност.


Прибиращи се врати.
Плъзгащите, прибиращи се врати, са идеалното решение за малки помещения. Поради факта, че не се отварят към никоя стая, няма необходимост от осигуряването на празно пространство за целта. Ако се предвиди стъклена прибираща се врата за разделение на кухнята и мокрото помещение, това би позволило да има повече дневна светлина в тези стаи, като същевременно ще се постигне по-добра организация. Основно предимство на тези врати, е че те могат да станат невидими когато нямаме нужда от тях. Прибиращите се врати са идеален избор за отделяне на определен кът във всекидневната.
Освен единични те могат да бъдат и двойни.


Стъклена френска врата.
Подобно на прозорците, вратите са ключова част от всяка стена. Една красива стъклена френска врата би разделила детската стая от коридора, като същевременно ще позволи светлината да прониква свободно през нея. Освен другите преимущества, този тип врата би добавила и малко старомоден чар във вашата къща.


Плъзгащи се врати.
Този тип врати имат функцията и на стена. Те са много подходящи при преходни помещения, за отделянето на спалнята от хола или всекидневната от кухнята например. Ако е направена от матирано стъкло, би позволила преминаването на слънчева светлина през нея и същевременно с това би осигурила уединение. Един от методите за монтаж на тези врати, е на релса по която те се движат посредством ролки. По този начин отварянето и затварянето им става лесно и плавно. Плъзгащите се врати спестяват много пространство в дома.


Двойна врата.
Двойната врата е идеален избор както за извеждане към верандата, така и за вход към една модерна трапезария. 


Врата със свод.
Ако искате да постигнете елегантно въвеждане в стаята, то френската врата със свод е най-подходящия избор за вас.  


Плъзгащи се врати Азиатски тип.
Френските врати не са единствения адекватен избор, когато искаме да има обмен на светлина между помещенията. Азиатските плъзгащи се врати са идеален вариант за разделение на кухнята и всекидневната.


Плътни врати с прозорец в горният край.
Този тип врати са подходящи, когато е необходимо да има обмен на светлина и същевременно с това да се постигне уединение между две помещения.


Врати от матирано стъкло.
Те са подходящ избор за килери и други пространства, които е желателно да останат скрити донякъде.


Скрити врати.
Те биха свързвали трапезарията с помещението на иконома. Когато са затворени, тези високи двойни врати наподобяват стена.


Сгъваеми врати.
Интериорните врати тип хармоника са практични и удобни за мокри помещения, килери, гардеробни пространства, балкони, като преградни врати у дома. Както плъзгащите се, така и сгъваемите врати пестят място в къщата.


Метални врати.
Тези врати е удачно да бъдат инсталирани в една модерна кухня например. 


Най-важният момент при избора на интериорни врати е изборът на стил който ще допълни цялостната визия на вашия дом.  

Автор: инж. Полина Петкова
Закони Нормативна база Коментари