Проект на еднофамилна къща

В имота са разположени две сгради, като е спазено изискването за отстояние между сградите минимум височината на сградите.
04.03.2020
„ПОТС Студио“ ООД
3461
еднофамилна къща, проекти къщи, Потс Студио
Източник: Потс Студио ООД

Еднофамилна къща - проект
Проектант: „ПОТС Студио“ ООД
Автор: арх. Християн Александров


Имотът е разположен на улична регулация от изток, на юг граничи с река. Основният подход към имота е от изток. В имота са разположени две сгради, като е спазено изискването за отстояние между сградите минимум височината на сградите. От изток е и входът към гаража, който е разположен на партерно ниво в сграда 2. Основният подход към сграда 1 е от изток, а входът за сграда 2 е от запад, като до тях се достига по вътрешна алея. От запад е осигурен външен достъп към склад, който е разположено на ниво партер в сграда 1. От юг се излиза на веранда и барбекю зона. Кота ±0,00=950,50 за сграда 1, а партерното ниво на сграда 2 е на кота 949,50.


Поглед към коридор и стълба     Източник: Потс Студио ООД

Достъпът до вторият етаж на сграда 1 се осъществява посредством вътрешна стълба от дневната, докато достъпът до второто ниво на сграда 2 е посредством външна стълба. Предвидени са два броя места за паркиране в гаражът, с което се удовлетворяват нуждите и изискванията на Наредба №2 за ППКТСУТ на МРРБ.
 

Източник: Потс Студио ООД

Теренът, на който са разположени сградите е с лек наклон на югоизток. Поради денивелацията се предвиждат 3 броя стъпала пред главния вход на сграда 1, а от югозапад верандата пред дневната е на нивото на терена.

Сградите са развити на две нива. 
На партерния етаж на сграда 1
– кота ±0,00 са разположени: входно антре, коридор, дневна със стълба към второ ниво, трапезария, кухня, баня с тоалетна, спалня и склад. 
Партерното ниво в сграда 2, кота-1,00, е предвидено за гараж с 2броя паркоместа в него. 
На вторият етаж на жилищната сградата – кота +3.00 са разположени: 3бр. спални, 2 бани с тоалетна, мокро помещение (като част от коридора) и 2 тераси.
На втория етаж в сграда 2, кота +1,80, е са обособени 2 стаи за индивидуална творческа дейност, преходен кухненски бокс и тераса. Връзката към кота +1,80 на сграда 2 се осъществява посредством външна стълба. Сградите са височинно третирани съгласно ЗУТ! 

Източник: Потс Студио ООД

При формообразуването на сградата са взети предвид изискванията на възложителя, ориентацията спрямо географските посоките и особеностите на заобикалящата ги среда. Използвани са максимално изчистени и прости форми и скатни покриви. При оформянето на фасадите са използвани естествени материали дъсчена обшивка, PVC дограма и каменна облицовка. Покривът е изграден от дървена конструкция и завършен с битумни керемиди Tegola Canadese Standart. Алеите около самата сграда ще се изпълнят с тротоарни плочки, настилката към гаража е бетонни елементи на тревна фуга. Предвижда се да се запази съществуващата висока растителност в рамките на имота.


Дневна, трапезария, кухня     Източник: Потс Студио ООД

Носещата конструкцията е стоманобетонна, а ограждащите зидове са от тъхлена зидария. Вътрешните стени, които не са носещи са изпълнени със стени от гипсокартон (щендерна конструкция и минерална вата 10см). Конструктивната височина на партерния етаж 3.15м. Осигурена е изискуемата светла височина от 2,60м в жилищните помещения и на двата етажа. Предвиждат се и окачени тавани, чиито места могат да се проследят в чертежите към проектната документация. Всички външни стени  са облечени с топлоизолация 10 и 15 см. Под армираната бетонова настилка на партера на жилищната част ще се положи 5 см топлоизолация. 


Подпокривно пространство, релакс зона     Източник: Потс Студио ООД

Външни прозорци и врати са от ПВЦ. Предвидена е ролетна врата за гаража и метална за техническото помещение. Вътрешните врати са дървени интериорни.


Източник: Потс Студио ООД

Проектът участва в архитектурен конкурс "Годишни архитектурни награди АРХ ИНОВА 2019", като бе номиниран в категория: "Еднофамилни жилищни сгради".

 

Автор: „ПОТС Студио“ ООД
Закони Нормативна база Коментари