Цветът на хортензията зависи от почвата

Градинарят може чрез подходящо наторяване да контролира pH –о на пръстта и така да получи желания цвят.
15.08.2014
Светлана Желева
2680
озеленяване, градина, цветя, хортензия, цвят на хортензия
Цветчетата на хортензията варират между бяло, розово и синьо
Източник: Ваня Божинова, www.ka6tata.com

В последните години хортензията отново набира  популярност след като  се е считала старомодна. Днес точно тази старовремска романтика я прави толкова търсена, коментира специализираният сайт  http://www.hortensie.net/  


Повечето видове са подходящи за полусенчести и дори усойни места. При достатъчно влажна и напоена почва растението се чувства добре директно под слънчевите лъчи. Познати са 70 вида хортензии , като има както вечнозелени, така и листопадни видове. Цветчетата й варират между бяло, розово и синьо, а също и междинните нюанси - светлосиньо, бледорозово и маджента (светъл пурпур). Цветът й зависи от pH –о на почвата и съдържанието на микроелементите в почвата. 


Как синята хортензия да запази цвета си? 
При киселинна почва, pH – между 4 и 5.5 едролистната хортензия(H. macrophylla, H. horticula) цъфти в синьо. При по-високи стойности на pH  и при наличие на алуминиев оксид цветето порозовява. Градинарят може чрез подходящо наторяване да контролира този показател на пръстта  и така да получи желания цвят.


Хортензиите издържат на студ и могат да презимуват спокойно в саксия или кофа. Те могат да останат на открито, но трябва да са осигури голям съд. Ако диаметърът му е по-малък от 30-40 см., растението може да остане на студено – 3-5 С, но под тази температура не може да остане.Това важи и за младите хортензии.


Кога се подрязват? 
Как и дали въобще една хортензия трябва да се подрязва зависи от вида й. При едролистната хортензия, дръжковидната (H. anomala petiolaris)  и едроцветна (H. serrata) се махат  само измръзналите или безжизнени стръкове. Дъболистната  (H. quercifolia) и дървовидната (H. arborescens) хортензия през зимата е необходимо да се подрежат повече.


Кога да се садят?
Хортензиите в саксия могат да се засаждат целогодишно. В топлото време и първите седмици посаденото цвете трябва да се полива обилно. Най-добрият сезон за засаждането й е през пролетта, но за някои специфични видове трябва да се изчака и послените студове да отминат.

+9
Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари