Всичко за латексовите матраци

Те са подходящи и за хора с алергия, за тези, които силно се потят нощем, при хора, които страдат от болки в гърба и ставите.
14.12.2017
Константин Димов
864
матраци, Матрак, латекс, латексови матраци, естествен каучук
Той има нужда от редовно обръщане.
Източник: www.utopia.de

Латековите матраци: Характерни особености
Производството на латексовите матраци се базира или на естествен латекс (природен каучук) или синтетичен латекс. Матраците от природен латекс имат една доста по-висока точкова еластичност от синтетичните и оказват по-добра опора на тялото.


Понятието точкова еластичност означава, че матракът променя формата си само там, където тялото оказва пряк натиск върху матрака, обяснява специализираният сайт matratzentester.com.


Латексовият матрак е хигиеничен и устойчив срещу бактерии, и по –този начин се препоръчва при хора, които страдат от алергия.  Той е много удобен да се лежи върху него и следва извивките на нашето тяло и рамката на леглото. Латексовият матрак често се използва и при хора, които имат проблеми с гърба и ставите. При правилна поддръжка и почистване той има много дълъг живот.


Латексовият матрак е подходящ за хора с алергия, за хора, които спят по гръб, а също и за тези, които спят по корем, а също и спят предимно на едната си страна. Както и тези, които силно се потят нощем, при хора, които страдат от болки в гърба и ставите.


Латексовият матрак оказва опора на тялото и му помага да бъде ортопедично правилно при покой и сън. Той създава меко усещане докато се лежи върху него. Този вид матрак не е подходящ за възрастни хора, тъй като е относително тежък и това евентуално може да създаде проблем при почистването, а също и обръщането на матрака.


Видове латексови матраци
При повечето разновидности се предлагат смесени форми и се състоят от естествен и синтетичен латекс. Освен тях има и само от природен латекс, при които се влагат само естествени полимери.


Матраците с голяма концентрация на каучук, както и от природен латекс имат по-голяма точкова еластичност и опорна функция на тялото, отколкото синтетичните. Те са по-тежки при транспортиране, но имат по-дълъг живот на ползване. При естествените матраци не трябва да има синтетични примеси, а използваното средство за вулканизация е максимум 5 на сто от теглото на матрака. Това е указано на етикета, така че прочетете, за да се убедите, че наистина е така, както ви уверяват.


При матраците от природен латекс, веществото се извлича от сока на каучуковите дървета и се преработва при процес, познат като вулканизация. При него каучуковата смес се загрява и се превръща в латекс.


Латексовият матрак има латексово ядро, над него е покритие от памук или лиосел (специални целулозни влакна), което се грижи за поглъщането на влагата при изпотяване. Между тях двете е слоят от памучно трико.


Какво да съблюдаваме още ?
Освен индивидуални характеристи като твърдост и точните размери, принципът е: колкото по-голям е процентът на естествения латекс толкова е по-добре.


Трябва да се знае също, че тези видове матраци имат нужда от редовно почистване. За да удължим живота на матрака, на 2 седмици е добре повърхността му да бъде избърсана с една влажна кърпа. Също така се препоръчва матракът да се третира със специални препарати за латекс. Те са много важни, тъй като латексовият материал запазва своята природна еластичност и не се появат по него пори или разкъсвания. Необходимо е почистване и на матрачното покритие. Според марката и указанието на производителя е възможно тя да се пере на 40 или на 60º С.


Матракът има нужда от редовно обръщане.
Това означава не просто да се вдигне, а за да остане ядрото на латексовия матрак равномерно натоварено и да не си загуби еластичността. Затова специалистите препоръчват на всеки 2 месеца той да се обръща и горе става долу.

Автор: Константин Димов

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари