Поглед към Salone del Mobile 2020

Едва ли е имало друга година, в която това най-важно световно събитие за дизайна да се е провеждало в месец, различен от април. Но тази година Италия се бори с вируса, който явно променя много в начина ни на живот. На 25 февруари бордът на директорите на изложението се събра за обсъждане и в резултат бе обявено отлагането на Salone del Mobile за седмицата от 16 до 21 юни тази година.
02.03.2020
Теменужка Захариева
1323
изложение Милано, седмица на дизайна, Salone del Mobile 2020
Press Conference Salone 2020 в Католическия университет в Милано, photo Salone
Източник: photo: Salone del Mobile 2020

Едва ли е имало друга година, в която това най-важно световно събитие за дизайна да се е провеждало в месец, различен от април. Но тази година Италия се бори с вируса, който явно променя много в начина ни на живот. Първите случаи на коронавирус в Италия бяха обявени само седмица след като на 12 февруари на предварителната прес-конференция за Salone del Mobile в Аула Магна на Università Cattolica del Sacro Cuore в Милано пред журналисти от целия свят бяха потвърдени първоначалните дати за април и бяха представени темите за тазгодишното изложение. След кратко забавяне, на 25 февруари бордът на директорите на изложението се събра с единствена точка за обсъждане и в резултат бе обявено отлагането на Salone del Mobile за седмицата от 16 до 21 юни тази година.

„Ние няма да спрем“ казва кметът на Милано във видеото за смяна на датите. С усилена работа и строга карантина градът и организаторите се подготвят за нормално провеждане на Седмицата на дизайна. “…Уведомете хората - независимо от този труден момент, видяхме как Домът се превръща в убежище, физически и духовно. Дизайнът играе още по-важна роля в ежедневието ни, защото осигурява приятно съществуване дори в този труден момент,“ ми писа Patrizia Ventura, ръководител от Международния прес-офис на Salone del Mobile.
 


RITZWELL, фотьойл RIVAGE , сн. Ritzwell

Повечето студиа и известни дизайнери вече потвърдиха участието си за юни, както и много от участниците във Fuorisalone - събитията извън площта на самия панаир. Незавсимо, че датите съвпадат с датите на Седмицата на модата за мъже и това затруднява организацията. Проблем е също така, че много от студентите, които обикновено у частват в Salone Satelite по това време на годината са заети с изпити и дипломиране, но отлагането за по-късно или отмяната биха били по-голям проблем и заради изложенията, които се провеждат на всяка втора година.
 

Kухня на V-ZUG. снимка: V-ZUG


Паралелно с основния панаир, други събития включват двугодишното международно кухненско изложение EuroCucina, както и подкрепящото му събитие FTK (Technology For The Kitchen), което предлага поглед напред в развитието на интелигентни електрически уреди за „интелигентната кухня“. Ще надникнем в бъдещето на баните в Salone Internazionale del Bagno, международния панаир за дизайн на баня, а изложбената зона „Workplace 3.0” разглежда развитието на технологиите и дизайна за създаване на модерното работното място.  
 

Баня на Аntonio Lupi, вана MASTELLO

Красота е думата, която изложението тази година добавя в Манифеста си, публикуван преди две години. „Дизайнът всъщност, в експериментирането му с форми и материали, е едно постоянно търсене на красотата“, каза Claudio Luti. „Постоянният стремеж към красота, разбиран като набор от фактори, ще бъде основния принцип, чрез който Salone del Mobile да разшири и затвърди глобалното си лидерство през следващите години и да очертае бъдещия начин на живот. “

За да представи Манифеста в неговата цялост, изложението планира монументална аудио-визуална инсталация, базирана на всички ключови термини в него и проектирана от Дейвид Рампело. Тази „Магическата кутия“ ще се премести извън границите на панаира и ще може да се види в Salone delle Cariatidi в Palazzo Reale.

 

Tequila - design Leonardo Dainelli за Boffi


Много компании представиха някои от новите си продукти още по време на предварителната прес-конференция, а други предпочетоха да запазят изненадата за самото изложение. От представеното до сега може да се направи заключението, че основната, глобална тенденция и за панаира в Милано си остава устойчивото развитие и темата за кръговата икономика. Много от продуктите са проектирани и изработени в съответствие с тях. Другата важна тема, която също не е нова, е размиването на границата между вътре и вън. Баните продължават да бъдат в центъра на внимание на дизайнерите и да стават все по-близки като стил на обзавеждане към дневната.

Закони Нормативна база Коментари