Гърция - мит и реалност

Гърция е планинска страна. Най-голямата планинска верига е Пиндос в Епир, а най-висока е планината Олимп с връх Митикас – 2917м., втори по височина на Балканския полуостров след връх Мусала (2925 м.) . Планината Олимп е считана от древните гърци за обител на боговете и за точен център на света.
15.06.2008
Още за къщата
441
Гърция, Екскурзии Гърция, туризъм, Метеора, Атина, Солун, остров Корфу

Република Гърция заема южната част на Балканския полуостров с площ от 131 944 кв. км. Към нея се причисляват над 2000 острова, разположени на 3 морета – Егейско, Йонийско и Средиземно. Най-големи от островите са Крит, Евия и Родос, а най-големите полуострови са Пелопонес и Халкидики. Егейско море според данни на Европейския съюз е най-слабо замърсеното море в Европа.


   


Гърция е планинска страна. Най-голямата планинска верига е Пиндос в Епир, а най-висока е планината Олимп с връх Митикас – 2917м., втори по височина на Балканския полуостров след връх Мусала (2925 м.) . Планината Олимп е считана от древните гърци за обител на боговете и за точен център на света.


Населението на Република Гърция наброява 10 млн. и 600 хил. жители. Освен гърци на територията на тази държава живеят турци, власи, каракачани, евреи и албанци. Официалният език е гръцки, а.официална религия е източното православие.От 01.01.2002 за парична единица на Гърция се счита общата европейска валута – евро. Монетите се наричат евроцентове. На монети съществуват 2 и 1 евро. Едно евро се равнява на 100 цента.


Останали са и множество градове, в които са разкрити безценни археологически находки и пазят жива история - такива са Делфи (древен оракулски център), Спарта, Епидавър, Микена, Тива, Олимпиа (където е запален първият олимпийски огън), Вергина, Пелла (родното място на Александър Велики), Нафплио (старата столица на Гърция) и много други.


През 146 пр. н. е. Древна Гърция пада под владичеството на Римската империя. През 330 г. от н. е. император Константин избира Византион за новата столица на Римската империя и прекръства града на Константинопол. След разделянето на Римската империя на Източна и Западна през 395 г. Гърция става част от Източната Римска империя, където скоро настъпва славната византийска епоха.


През 1833 г. Гърция става монархия, а през 1981 г. член на Европейския съюз.


АТИНА
Заедно с Рим и Ерусалим древна Атина е един от градовете с най-славно минало и най-голямо влияние върху западната цивилизация. Градът е разположен в южната част на полуостров Атика. Днес Атина е най-големият град в Гърция по територия и население с прилежащото при- станище Пирея. Ранната история на Атина е преплетена с митологията и е трудно да се отдели реалността от измислицата. Според митологията градът е основан от финикиец на име Кекропс. Олимпийските богове решават, че градът ще бъде наречен на божеството, което е в състояние да дари смъртните с най-ценния дар. Съревнованието е между Атина и Посейдон. Атина сътворява маслиново дърво, символ на мира и просперитета, и печели. Според археолозите Акрополът е обитаван още от Новокаменната ера.Градът е попадал в териториите на Римската, Византийска и Латинска империя. През 1456 г. е завладян от турците. Атина е столица на Република Гърция от 1834 г. Преди това столица е град Нафплио. Днес за символ на града се приема Акропола. Зад Акропола са разположени Пропилеите – монументалната порта, през която се е влизало в древни времена и Площадът на Агората – пазарът и център на гражданският и обществен живот в античността. Южно от Пропилеите се намира изящният Храм на богинята Нике – безкрилата победа, а най-отгоре на Акропола се издига величествената сграда наПартенона – най-съвършеното достижение в гръцката класическа архитектура, построен от Перикъл през Златната епоха. Целият град е наситен от архитектурни находки и безценни експонати от различни епохи, които са изложени в над 16 музеи и галерии на територията на града, като най-важен е Националният археологически музей. Най-колоритната улица на града, изпъстрена от магазини, предлагащи разнообразни сувенири и занаятчийски изделия е Монастираки, разположена в непосредствена близост до Акропола.


 

За туристите, които искат да се потопят в типична гръцка атмосфера със звучна гръцка музика на живо и да опитат студено узо с вкусни гръцки специалитети – най-подходящото място е Плака – кварталът в подножието на Акропола.

СОЛУН
Вторият по големина град в Гърция има свой особен чар поради географското си положение и славното минало. От основаването си през 316 г. пр. Хр. от владетеля Касандър, градът е пресечна точка на Изтока и Запада, на Балканите и Егея. Местонахождението на Солун го превръща в голям пристанищен град с важно стратегическо, военно и търговско-политическо положение.


Градът носи името на съпругата на Касандър, която е една от сестрите на Александър Велики и дъщеря на Филип Втори. Името и е свързано с победата на Филип над областта Тесалия, и комбинацията от Тесалия и победа на гръцки език е “нике” се обарзува Thessaloniki.


Останали са и до днес многобройни римски монументи, помпозни византийски църкви, целият град е наситен с паметници на архитектурата. Основни забележителности са: Ротондата “Св. Георги”, църквите “Св. София” и “Св. Димитър”, Арката на Галерий, Римският дворец, Римският форум и мн. др. За символ на града се счита Бялата кула, в която е бил заточен капитан Петко войвода. По време на османското владичество кулата е била използвана за затвор и място за мъчения и убийства, и е била известна като “кървавата кула”.


По-късно, за да се заличи тази лоша слава, гърците я боядисват в бяло, откъдето получава своето име. Солун е така разположен, че погледнат отгоре улиците му приличат на шахматна дъска, успоредни на морето и перпендикулярни на крайбрежния булевард “Никис”. Главните улици са “Егнатия”, “Цимиски” и “Агиос Димитриос”.


Ежегодно през октомври се организират концерти, изложби и театрални представления, обединени под името фестивал “Димитрий”, патронът на града. Съществува и фестивал на камерната музика. През 1997 г. Солун е избран за културната столица на Европа, което допълнително допринася за развитието на културата и изкуствата в града.


  


МЕТЕОРА
Ако има съвършена хармония между природно и човешко творение, то това безспорно е чудото, наречено Метеора. Намира се само на 190 км от Солун по пътя за Атина. Озовавате се в живописното градче Каламбака, приличащо на огромна кошница с разноцветни букети. Бели къщи, магазинчета, улици- всичко блести от чистота.


От пътя се откроява необикновена гледка на равна долина в западната част на Тесалия, в която планините са като разхвърляни тук-там огромни шапки. “Горичката” светлосиви каменни колоси е поникнала от земята. Върху тях , като щъркелови гнезда са кацнали най-необичайните манастири само на 9 км от Каламбака. Това е прочутатa Метеора. Превеждат името като “носещи се, висящи, планиращи във въздуха”. Други го свързват с думата “метеор”. Според легендите, чудноватите каменни гиганти са небесни пратеници, метеорити, паднали от небето, може би с някакво послание или предупреждение.Съвременното обяснение на скалния феномен е доста по-прозаично. Счита се , че преди около 60 млн. години морето е било много по-навътре в сушата и древна река, вливала се в него, е отмивала скалите, докато от тях са останали само днешните почти отвесни каменни стволове. А човекът не се е поколебал да обязди и тях - по върховете им се заселили монаси - далеч от земните съблазни и близо до Бога. Първите “заселници” (споменати в документ от 950 г.) са обитавали по-ниските скални цепнатини и пещери, после на помощ дошли въжетата, въжените стълби и здравите мрежи на дълги въжета.


Историята на манастирите в Метеора е хилядолетна. Според някои източници, първата църква Кириакон (главна) е изградена през 11 век. Основател на първите два манастира е монахът от град Патра Атанасий, наречен Метеорски и канонизиран за светец. Дошъл с още 14 монаси от Света гора в Атон през 1360 г.


Преданието говори, че на това място го е възнесъл ангел или планински орел. На високата 613 м скала Платос Литос поставил основите на първия от манастирите “Великия Метеорон” . “Великият Метеорон” е доказателство за архитектурните умения на някогашните гръцки монаси.


 


От Метеора човек може да не си тръгне непременно вярващ, но усещането за някакво космическо сливане в пространството и времето ще го владее дълго. А споменът за това природно и човешко чудо е незабравим.OСТРОВ КОРФУ

Остров Корфу е гръцки остров в Йонийско море. Разположен е на брега на Саранда, Албания. Островът е част от Префектура Корфу и включва 12 от 16-те общини в префектурата. Корфу е домът на прочутия Йонийски университет. От острова лъха история и е дълбоко свързан с гръцката митология и бога на морето Посейдон. Градът е официално признат от Правителството на Гърция, като градът на замъците. През 2007 г. старият град е включен в Списъка за световно историческо наследство на ЮНЕСКО.


Полезна информация:
Бира – цената варира от 2 до 4 евро, безалкохолни напитки – от 1,5 до 2 евро, вино наливно в каничка – 500 мл – окoло 2 евро, а бутилка марково вино варира от 18 до 30 евро, узо гръцка мастика – малка бутилка от 200 мл е 2-3 евро, а голяма бутилка от 750 мл – 5 евро, Салати: обикновена – домати и краставици – 3 евро, сезонна – 2,5 евро, гръцка салата за двама - около 3 евро.

Автор: Още за къщата
Закони Нормативна база Коментари