Шигеру Бан - лауреат на Наградата „Прицкър” за 2014

Изборът на японския архитект Шигеру Бан за носител на Наградата Прицкър 2014, се обосновава от журито с иновативния му подход към конструкцията и материалите, както и неговата хуманност.
14.04.2014
арх. Анета Трифонова
1166
дизайн, архитектура, къщи, Проекти, арх. Шигеру Бан
Катедрала в Крайстчърч - наклонените хартиени тръби на покритието са дълги 20 м.
Източник: https://www.pritzkerprize.com/

Шигеру Бан - лауреат на Наградата „Прицкър” за 2014

Изборът на японския архитект Шигеру Бан за носител на Наградата Прицкър 2014, се обосновава от журито с иновативния му подход към конструкцията и материалите, както и неговия ангажимент към архитектурата на състраданието. 


Той става международно признат за творческото прилагане на нетрадиционни материали, най-вече картонените тръби в ролята на носещ строителен материал. Те са колони или пръти в пространствена диагонална мрежа - Японския Павилион на EXPO 2000. В последната Катедрала в Крайстчърч, Нова Зеландия, внушителната дължина на тръбите е 20 м, но тук те са наклонени и оформят извисеното триъгълно пространство. Хартиеното студио върху тераса на Център Помпиду, Париж, е колкото работно място, толкова и рекламен артефакт. Последвалите подобни разработки са по-малки, като Хартиеното кафене от кухи греди с квадратно сечение. Дървените конструкции без метални свързващи елементи, са безспорният му фаворит за обществени сгради: Шигеру Бан прави интерпретации на традиционни източни плетки от бамбук и ратан, но увеличени до хипер-размери в приказна атмосфера: Център Помпиду-Meц, 2010 и Сградата на голф клуб Хесли. 

Център  Помпиду, http://www.shigerubanarchitects.com/


Минималистичните къщи на Шигеру Бан
Способността да създава принадена стойност чрез дизайна при всякакви обекти е доказана чрез цялото творчество на Бан. Новите концептуални и конструктивни идеи са разработени още в началните му минималистични къщи: PC къща с пилоти, Къща с два покрива, Мебелна къща, Къща без стени. Ограниченият бюджет не му пречи да предлага силно иновативни концепции, които развиват идеите на Мис ван дер Рое по отношение на универсалното пространство, конструкцията и леките подвижни прегради. Неговите силни оръжия са синергията на прецизната конструкция и функцията, отварянето на интериора към природата. По-свободното разбиране в Япония за личното пространство в къщата, където кътовете могат да се разделят само от хартиени стени, също подпомага смелите му решения. 


Къщите, поставени умело върху стръмни терени, изграждат уникални пространства на базата на нови, икономични и добре обмислени конструкции. Те осигуряват красивите гледки наоколо, без никакви прегради по фасадата. 

   
Къща с двоен покрив, Яманаши, Япония, 1993. http://www.shigerubanarchitects.com/


Къща с двоен покрив, Яманаши, Япония, 1993.
Къщата на брега на езерото Яманака е съобразена със силните снеговалежи в района през зимата, затова покривът е двоен. Горната част от метални греди и огъната ламарина издържа товара на снега и защитава жилището от прегряване през лятото, което е изградено с лека дървена конструкция. Нивото на пода е променливо и се противопоставя на категоричната линия на покрива. Външната покрита тераса свързва голямата дневна-трапезария със спалнята, чието ниво слиза по терена, за да отвори достатъчна височина над спалнята, в пространството между двата покрива, за просторна тераса към езерото.

 


PC къща на пилоти, Шизуока, Япония, 1992.
Клиентът пожелава максимална степен на прозрачност в рамките на ограничен бюджет. Конструктивната схема се състои от 30 сантиметрови пилоти от предварително излят бетон и свързващите ги двойки ребра, върху които лежи леката подова плоча на 9 м над земята. Тя е изградена от дървени ламинирани греди. Колоните проникват през сградата и създават визуален контраст с белите етажи и тавана, които рамкират гледката на юг и изток през остъклените плъзгащи се врати, а останалите външни стени са съставени от два слоя полупрозрачни поли-карбонатни панели.

 


Къща без стени, Нагано, Япония, 1997.
Задната половина на къщата е вкопана в земята, а отнетата маса се използва за попълване на терена в предната част. Влизайки навътре, подът се огъва към покрива, за да поеме естествено натоварването от склона. Плоският покрив е фиксиран неподвижно към обърнатата плоча, затова освобождава от хоризонтални натоварвания трите колони в предната част и те се смаляват до  5.5 см в диаметър. Всичките стени и колони са премахнати, за да изразят чисто конструктивната концепция. Постигнатото е „универсално пространство”, в което дори кухнята, банята и тоалетната са без ограждане, но може гъвкаво де се разделя от плъзгащите се врати.

Автор: арх. Анета Трифонова
Закони Нормативна база Коментари