Поглед към Седмицата на дизайна в Милано

След броени дни се открива най-значителното световно събитие в сферата на дизайна - Salone del Mobile, Мебелният панаир в Милано.
06.04.2016
Теменужка Захариева
520
дизайн, дизайн Милано 2016, изложение за дизайн, salone del mobile, Мебелeн панаир
Philippe Starck ще представи своята красива маса за Kartell от прозрачен поликарбонат Sir Gio.
Източник: Kartell

След броени дни се открива най-значителното световно събитие в сферата на дизайна - Salone del Mobile, Мебелният панаир в Милано. Вече в много страни по света се провежда такава седмица на дизайна, но "Милано е мястото, където всички показват новите си продукти и иновациите в дизайна", казва Marva Griffin, директор на SaloneSatellite, инициатива, подпомагаща младите дизайнери по време на панаира. А много преди откриването му световните on-line и печатни издания се надпреварват кой пръв ще покаже най-интересните новости, които ще бъдат официално обявени там. Нека направим един предварителен поглед към някои от най-впечатляващите нови продукти и очертаващи се тенденции.


Новата концепция на Toyota ‘Setsuna’  за работещ електрически роудстър. Източник: newsroom.toyota.co.jp

Планирана да дебютира в Милано на 12 април е новата концепция на Toyota ‘Setsuna’  за работещ електрически роудстър, съставен от 86 ръчно изработени панели от внимателно подбрани дървесни видове, прикрепени с помощта на традиционни японски техники.
 


Известният модел Impronta на Joe Colombo, създаден още през  1954 за Varaschin. Източник: Varaschin; 
Cork на Paola Navone за Gervasoni е направена изцяло от корк в меки заоблени форми. Източник: www.designcontext.net


Интересни нови мебели: Philippe Starck ще представи своята красива маса за Kartell от прозрачен поликарбонат Sir Gio. Ще видим също така известния модел Impronta на Joe Colombo, създаден още през  1954 за Varaschin, който вече може да се използва и навън благодарение на вградена система за оттичане. Друга колекция, която също позволява използване вътре и навън е Cork на Paola Navone за Gervasoni, направена изцяло от корк в меки заоблени форми.


Platner Gold и Bertoia Diamond Chair са с 18-каратово златно покритие. Източник: knoll

Американската компания Knoll ще покаже позлатени издания на емблематични свои модели столове - на известния Diamond, дизайн на Harry Bertoia и на колекцията Platner. Bertoia Diamond Chair е с 18-каратово златно покритие и е в чест на 100-годишнината на своя създател - скулпторът и дизайнер на новаторски за своето време мебели Harry Bertoia. Platner Gold също е с 18-каратово златно покритие и е в чест на 50-годишнината на колекцията Platner.



Не трябва да се пропускат изложенията Salone Del Bagno и EuroCucina - международното изложение за кухни, което тече всяка четна година и ще покаже последните иновации и тенденции в дизайна на кухни.
 


Стартиралото през 2003 г. търговско изложение Salone Del Bagno отразява еволюцията на идеите за дизайна на банята от едно изключително функционално пространство до стая, която може да включва много различни функции, обединяващи една главна цел - да се подобри качеството на живот и благосъстоянието на хората. Очертават се две основни тенденции в предлаганите нови продукти - все повече компании използват технология на производство на тоалетни чинии без ръб (rimless),  която позволява лесен достъп за почистване, и все по-често баните се проектират с мисъл за лесен достъп от хора в различна възраст и с различни физически възможности.



Колекцията Bonola на Jasper Morrison. Източник: www.archiproducts.com


Разбира се, всяка компания има свое име за тази технология - за колекцията Bonola, отличаваща се с много елегантни меки форми, дизайн на Jasper Morrison, технологията се нарича goclean®


Идеал Стандарт представят новата си колекция Tesi, дизайн на Робин Левин. Източник: www.idealstandard.bg


Хубаво е, че имаме и българско участие -  Идеал Стандарт представят новата си колекция Tesi, дизайн на Робин Левин, която цели да наложи технологията AquaBlade като стандарт в една чиста и луксозна визия, за първи път в съчетание с толкова достъпен ценови клас.


       Новата колекция Plateau, дизайн на Sebastian Herkner. Източник: www.archiproducts.com


А новата колекция Plateau, дизайн на Sebastian Herkner  предлага вградена полица не само за мивките, но и за ваната като неразделна част от техните елегантни заоблени форми.


Интересна е и идеята на Dornbracht за удобен седящ душ - Comfort Shower. Източник:  Dornbracht

Интересна е и идеята на Dornbracht за удобен седящ душ - Comfort Shower с множество източници на водната струя и възможност за добавка на  Leg Shower - душ специално за краката. Тази конфигурация позволява използването на различни водни терапии и е  част от тенденцията за създаване луксозно спа-изживяване у дома.


Credenza- новата колекция на Патриция Уркиола, създадена заедно с Federico Pepe, вдъхновена от стъклописите в храмовете. Източник: www.designapplause.com


Ще бъде интересно да се види новата колекция на Патриция Уркиола, създадена заедно с Federico Pepe, вдъхновена от стъклописите в храмовете. "Credenza на италиански означава бюфет, но също така и вяра. И това кредо беше отправната точка за нашия проект", казва Уркиола. 


Този ежегоден парад на новостите в дизайна е необятен и включва още многобройни съпътстващи събития и изложби като например ROOMS. Novel Living Concepts и 21st Century. Design after Design, показващи също така и нови концепции за дизайна и начина ни на живот в 21 век. Повечето от тях със сигурност ще стигнат до широката публика много скоро след края на панаира, който тази година чества своето 55-то издание.  

Автор: Теменужка Захариева
Закони Нормативна база Коментари