Газови или вентилаторни конвекторни печки

Правила при избор на газови или вентилаторни конвекторни печки.
15.10.2015
инж. Полина Петкова
6880
конвекторни печки, вентилаторни печки, газово отопление, газова печка, икономично отопление
Електрически конвектор за монтаж на стена.
Източник: www.img.archiexpo.com

Всеки би искал лесно, добро и икономично отопление на дома. Някои домакинства разчитат на електрическо отопление, други предпочитат да използват газ, това зависи най-вече от избора. Най-масово предпочитани у нас са електрическите вентилаторни конвектори, но използването на "синьото гориво" позволява на всяко едно домакинство да планира, регулира и отчита само разхода за отопление.


Електрическо отопление:
Това е процес, при който електрически нагревател преобразува енергията в топлина. Съществуват различни видове електрически уреди за отопление: вентилаторни печки, излъчвателни или конвекторни отоплителни съоръжения. При вентилаторните конвекторни печки, благодарение на вентилатора се ускорява циркулацията на въздушните маси в помещението и по този начин бързо се достига до желаните от обитателите стайни температури. На практика използваните вентилатори работят на принципа на компресор, като имат основна роля за икономията на електричество и повишеният коефициент на полезно действие на тези уреди. 


Принцип на работа на вентилаторна конвекторна печка: студеният въздух навлиза в прибора от долната страна, вътрешни нагревателни елементи го нагряват до нужната температура, след което по естествен път въздухът излиза от горната страна на прибора и се издига нагоре. Така топлият въздух се издига нагоре, охлажда се и се спуска надолу. Правилното оразмеряване на прибора осигурява равномерно разпределение на температурата на въздуха в помещението и комфортен вътрешен климат.


Използването на газ позволява на домакинствата да планират и отчитат сами разхода за отопление. Източник: www.uniquepipedgas.com

Отопление на газ:
Отоплителната система функционира, като се изгаря природен газ. Газовата печка е уреда, който изпълнява тази роля. Този уред затопля помещението чрез конвекция на горещия въздух. Устройството му е сравнително просто: то се състои от декоративен подвижен корпус, в който е разположен топлообменникът. В топлообменника се извършва изгарянето на постъпващия газ. Топлината се предава от външната повърхност на топлообменника към циркулиращия стаен въздух. Уредът се монтира на стената. За работата на газовият конвектор може да се използва както газ от газоразпределителната мрежа, така и втечнен газ от бутилка. По-голяма част от предлаганите модели са настроени за единия или другия вид гориво. Пренастройването на уреда към друго захранване е възможно след допълнително монтиране на съответния комплект дюзи.


Газова печка . Източник: www.miraheating.com


Газови или вентилаторни конвекторни печки:


Обсег на отоплението.
Всеки вид отопление се различава по обхвата на своята зона. Електрическите конвекторни печки заемат малко място и се нуждаят от електрическо захранване. Техният обхват основно е локален. Затопля се пространството в което топлината се разпространява бързо, за това е препоръчително да се използват в малки помещения. От друга страна трябва да се има предвид, че газовите печки се нуждаят от достъп до газопровод или газова бутилка, които да подсигурят необходимата доставка на природен газ за отопление. За разлика от електрическите печки те се използват както за затопляне на по-голи помещения, така и на целият дом.


Бързина на затопляне.
Скоростта с която се затопля помещението е от голямо значение. Ако използвате електрически нагреватели, ще стане бавно. Това се определя от факта, че отнема доста време, за да се преобразува електрическата енергия в топлина. Функцията на тези уреди е да произвеждат огромно количество топлина, но от един бавен процес. От друга страна, отоплението на газ е бърз процес. Причината за това е, че веднага се изгарят всички газове, които се произвеждат непосредствено преди процеса, по този начин се увеличава скоростта за затопляне на дома.


Портативна вентилаторна конвекторна печка. Източник: www.thermor-heating.com


Проблеми при инсталиране.
Използването на газова печка изисква направата на въздуховоди и вентилационни отвори в помещението, в което ще се монтира. Те са необходими за отвеждането на  емисиите, които се получават в резултат на изгарянето на газовете. Портативните електрически нагреватели не се нуждаят от специален монтаж. Инсталацията им е много по-лесна, отколкото на газовите отоплителни уреди, може да я направите и сами. Благодарение на използването на електричество като източник на енергия, те са приложими на практика навсякъде. Могат да бъдат монтирани както стенно, така и да бъдат поставени на пода на специални стойки. С изключение на електрическите отоплителни уреди, всички останали видове печки са свързани с комини за отвеждане на изгорелите газове.Газов конвектор, за монтаж на стена. Източник: www.miraheating.com


Приложение.
Едно от големите предимства на "синьото гориво" е, че системите за пренос на природния газ го доставят до крайния потребител с минимални загуби. По този начин газовото отопление е по-ефективно, защото отделя топлина при по-високи температури. Препоръчително е газовите печки да се използват в студените месеци на годината, докато електрическите може да се включат във всеки един момент, когато е необходимо. Електрическите вентилаторни конвекторни печки не са подходящи за крайно ниски температури, каквито обаче у нас се наблюдават в изключително редки случаи.

Автор: инж. Полина Петкова
Закони Нормативна база Коментари