Радева къща

“Да построиш къща е делото на един човешки живот.”
17.11.2011
Мая Янева
1985
къща, стара къща, двор, архитектура, Радева къща
Източник: сп. “Още за къщата”, Фотограф: Николай Димитров

Архитектура: арх. Диди Бакалова
Местоположение: Жеравна
Реализация на реставрацията: 12.2006- 01.2009
Фотограф: Николай Димитров, http://ndimitrov.com
Интернет  страница на къщата www.radeva.jeravna.com


В миналото къщата се е наричала Тенджеркова къща. Тя е над 200-годишна, но за съжаление няма точни данни за годината на построяването й. Когато инвеститорите купуват имота, къщата е почти рухнала. Построена върху песъчлива скала с плитки основи, къщата се оказва на пътя на водата, която слиза от планината, а годините забрава предопределят съдбата й. Настоящата Радева къща е  точно нейно копие, но носи името на бащата на инвеститорите, които искат да увековечат рода си по този начин. Радевата къща е строена две години – от края на 2006 до началото на 2009 г. Тъй като старата къща е обявена за паметник на архитектурата, новата се строи върху същите основи, със същата кубатура и външен вид по снимков материал от Института за опазване паметниците на архитектурата.


  Фотограф: Николай Димитров - www.ndimitrov.com


Проектът е дело на арх. Диди Бакалова, с която инвеститорите са работили по реставрация на дървената eкокъща в Жеравна. Всеки етап от строителните дейности е организиран от собствениците. Изпълнител е местен строителен предприемач, а за различните части – ВиК, ОВ, ЕЛ – фирми от Ямбол и Сливен. За съжаление те не оправдават очакванията и след многократно преправяне се стига до желания резултат. Работата по конструктивната част е без проблеми – контролът и изпълнението са на инж. Стоил Мирчев. В процеса на работа основен проблем се оказват тесните улици, които ограничават достъпа до къщата на големи строителни машини. Снабдяването също не е лесно поради отдалечеността от голямо населено място. Този факт наред с необходимостта основите да слязат, докато стъпят на твърда скала, оскъпяват строежа и променят предвидените срокове. За да се избегнат проблеми с водата, се налага да се  изготви надеждна дренажна система под и около къщата, английски  двор и добра хидроизолация под първия етаж.


Фотограф: Николай Димитров - www.ndimitrov.com


Теренът е с голяма денивелация и естествено предопределя изграждането на две отделни нива и висока подпорна стена в задната част на къщата.


  Фотограф: Николай Димитров - www.ndimitrov.com


Къщата е на първо ниво, като в единия край излиза на улицата. Първият етаж е каменен с почти еднометрова дебелина на зида. Зидът имитира суха зидария, пресечена от дървени греди, дялани на ръка (сантрачи). По същия начин е изпълнен зидът, който огражда двора, като на места са оставени малки ниши. През двукрила дъбова порта се влиза в двора.


Фотограф: Николай Димитров - www.ndimitrov.com


На този етаж върху площ от 100 кв. м се намират спалня с баня, отделена от голямо помещение с антре от талпени стени, кухня и дневна, в която са оформени кът за хранене с маса за 10 души, кът за кафе с мека кожена мебел и зона с камина. Стените започват с откритата каменна зидария,  която е пресечена от бели стени с груба мазилка и се разделят от дървеното антре. Таванът е с вградени висящи греди от старата къща. С талпи от нея са облечени двете бетонни колони, разделящи помещението.


  Фотограф: Николай Димитров - www.ndimitrov.com


Камината е по образец на старо жеравненско огнище, но е с по-голям размер. Отлятата бетонна шапка е облечена с дъбов ашмак и от двете й страни има ниши с „фиридки”. Този етаж е преходът на старата жеравненска къща към един по-артистичен стил с висок комфорт и лукс в обитаването. Пътнически сандък от 80-те години на миналия век е превърнат в забележителна маса за кафе. Паркетен часовник със сребърен циферблат, чийто механизъм е от същото време и е дело на френски майстор, населява  пространството с изключително нежен звук. Картината и съдовете от мед поставят акцент не върху цената на вещите, а върху тяхната старинна и сантиментална стойност.


  Фотограф: Николай Димитров - www.ndimitrov.com


Холандските паркетни пепелници, свещници и шкафове, всички изработени от дъб, са на различна възраст от 20 до 70 години. Осветителните тела от мед, желязо и дърво и различни по вид и размери са подбрани в зависимост от мястото, което осветяват.Завесите са от ръчно тъкано старо платно. Вградената кухня е изработена от дъб с метален обков и вградени уреди, с каменен плот и тежка дъбова маса в нея.


Фотограф: Николай Димитров - www.ndimitrov.com


Спалнята на първия етаж е обзаведена със сравнително нови, но състарени мебели, изработени в Италия. Гардеробът със стъклени врати и масивният железен обков импонират на стила на интериора, като го отразяват и подчертават. Текстилът в спалнята е луксозен – изборът е коприна, тафта и тюл. Всички завеси, шалтета, декоративни възглавници, корнизи и аксесоари за завесите са ушити и доставени от българска фирма от гр. Бургас.


   Фотограф: Николай Димитров - www.ndimitrov.com


В старата къща се е влизало на втория етаж само от двора. Този вход съществува и днес, но при реконструкцията е изградено еднораменно вътрешно стълбище. То  е облицовано с дъб и ограничено от дървен парапет с елементи, характерни за Жеравна.


На втория етаж се намират четири от спалните. Тук също са променени разположението и броят на помещенията с цел по-голяма функционалност. Дълбочината на коридора е намалена наполовина и така спечеленото пространство е прибавено към две от стаите.


 Фотограф: Николай Димитров - www.ndimitrov.com


Всяка стая има прилежаща баня. Цветовата гама в баните е топла и пастелна, а декоративните щрихи са внесени от фризовете на фаянса. Мраморни кръгли мивки,  плотовете от камък с цвета на фаянса, медна арматура в ретро стил са другите черти в банята, които допълват старинната визия.


Всяка от спалните е обзаведена с антикварни мебели от различни страни – френска, българска (изработена по образец от Виена), английска, италианска и една спалня, в която са съчетани стар шкаф с ажурна дърворезба  и легло с балдахин, което е проект на собствениците. Огледалата на гардеробите и тоалетката са оригинални кристални, но за  съжаление са увредени и това налага подмяната им.


Осветителните тела са висящи, изработени от метална дантела, дърво и керамика. Те са подбрани с цел да наподобяват максимално епохата и стила на мебелите. Картините, които обогатяват интериора, са на български художници. Малки аксесоари като свещници, пепелници и вази от бронз допълват усещането за отминала епоха.


  Фотограф: Николай Димитров - www.ndimitrov.com


Таваните на стаите са изработени от елша, тъй като дъбът е доста тежък за висящи конструкции, на малки орнаменти и изцяло по проект на инвеститора. За целта са заимствани елементи от сливенски таван, стари врати и долапени стени. Изработката е дело на фирма „Мелиста” от гр. Трявна и уста Митьо. Работени са почти година, но предвид сложността и прецизността на изпълнението това е добър срок. Подборът на мебелите отнема доста време - все още има неща, които липсват или други, които да бъдат подменени. Част от мебелите са реставрирани - изработени са от дъб, бук, орех, явор и ясен. Отоплението е решено с котел на дърва, разположен в отделно помещение заедно с бойлерите и хидрофор на гърба на къщата. Докато при първия етаж е невъзможно да се направи изолация заради двулицевата каменна зидария, то при втория етаж и подпокривното пространство е използвана вулканична вата.
 


Фотограф: Николай Димитров - www.ndimitrov.com


Широки каменни стълби ни изкачват на двора. Там е построен навес по идея на собствениците - от гредите от старата къща и е покрит с турски керемиди, използвани и при покрива на самата къща. Барбекюто и пещта са обединени ведно с външния вид на каракачанската пещ. Пещта е измазана с кал и смляна слама, а за топлоизолация служи пясъчна възглавница. Под навеса са разположени тежка дъбова маса, пейка и широк миндер с табли, изработени от местен майстор, както и външната каменна чешма - всичко това по идеи на инвеститорите.


За двора натежава решението да остане без високи растения - райграс с детелина, малки градинки с рози и селски цветя от двете страни на каменните стъпала и големи каменни плочи с тревна фуга, които водят към навеса. Там стои единствено старият дрян, за който съседите казват, че е поне 70-годишен и ту се кичи с жълти цветове, ту с червени дренки, сгушен наполовина под навеса. В Радевата къща има и други обитатели - тя е приютила четири лястовичи гнезда. Лястовиците влизат в къщата и лягат в старото гнездо на гредата до камината. Близките звуци от папуняк и кълвач огласят утрото, преди собствениците да се събудят. Това са само част от емоционалните моменти, които компенсират усилията и грижите по поддръжката на възстановената стара къща.


 

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари