Айлиин Грей

За много познавачи на историята на дизайна името на ирландската дизайнерка Айлиин Грей (1879-1976) е свързано с модерното в началото на 20 век в Западна Европа японско изкуство за лакиране на дърво.
10.08.2008
Невена Попкирова
685
дизайн на мебели, Айлиин Грей, Eileen Gray
Тук са поставени много от мебелите й със стоманени тръби, които тя проектира през 1925 г.

Eileen Gray  

 

За много познавачи на историята на дизайна името на ирландската дизайнерка Айлиин Грей (1879-1976) е свързано с модерното в началото на 20 век в Западна Европа японско изкуство за лакиране на дърво. 

Родена в в семейството на художници, тя изучава изящни изкуства в родината си. През 1902 г. заминава за Франция да учи живопис в Париж. По-късно става ученичка на японския художник Сейцо Сугавара  и овладява тайните на японското изкуство за лакиране на дърво. 

До 1919 г. тя работи като дизайнер на мебели на свободна практика, а впоследствие и като оформител на интериорен дизайн. Първата си поръчка като дизайнер тя получава през 1919г. от Мадам Матьо-Леви, собственичка на Парижкия моден салон Сузан Талбо, за обзавеждане на жилището й в екзотичен стил.


        


През 1922 г. Айлин Грей отваря собствена галерия Jean Désert в Париж като витрина на нейните дизайнерски творби. Там тя продава предимно килими по нейн дизайн с повлияни от кубизма геометрични фигури и мотиви, които и до днес се предлагат от парижката фирма «Екард».
 

   Една статия на румънския архитект Жан Бардовичи, публикувана в холандско списание през 1924г., привлича общественото внимание към личността ѝ. Тя живее заедно с Бардовичи до 1932 г. и с него построява през 1926 г. първата къща – вила край Кан. Тук са поставени много от мебелите ѝ със стоманени тръби, които тя проектира през 1925 г. Айлиин Грей се числи към пионерите на този тип мебели. Създадените от нея проекти за мебели се характеризират с рамка от здрави стоманени тръби, седалки, облегалки и подлакътници от кожа с голям обем запълнен с полиуретан и пух. Нейните проекти се считат за едни от най-интелигентните за времето си.  При целия си технически финес, те притежават неоспорим женствен чар. 

 

 

 

 

Тапицираното кресло Bibendum (1929г.) е проектирано първоначално за собствената къща на ирландската дизайнерка Айлиин Грей. Креслото е носител на декоративните схващания на класическия стил Арт Деко – комбинация от луксозни материали и чиста и стилна естетика хапактерна за индустриалната ера. Меките форми на креслото смекчават смелия за времето си дизайн.

 


 

Автор: Невена Попкирова
Закони Нормативна база Коментари