Проект баня

Банята е едно от най-трудните помещения за обзавеждане. Ако не е функционално оборудвана, страдат всички.
15.04.2008
Мая Янева
776
баня, настилки, проект, дизайн, стилът в банята

Банята е едно от най-трудните помещения за обзавеждане. Ако не е функционално оборудвана, страдат всички. Имайте предвид функционалността, когато избирате подова настилка, арматура и мебели за банята. Решете какъв лукс искате да имате в банята - може би искате да седите под душа, да имате парна баня или специален шкаф за хавлии.


  

Разграфете пространството
Вземете решение къде ще разположите вашия душ и мивка. Вие трябва да мислите като „индустриален инженер”, когато правите план за настилката на пода. Обиколете цялото пространство с вашия строителен предприемач и си представете всички ритуали, които трябва да изпълните, за да се подготвите за деня. Преценете според дължината на ръцете си на какво разстояние трябва да е сапунерката. Искате ли да имате място за подреждане на козметика, и ако да, как ще имате най-пряк достъп до нея. По правило предметите, които ползвате най-често, трябва да се разполагат на близко разстояние.


 
Изберете цветове и мотиви
Как искате да се чувствате, когато сте в банята? Това официално място ли е за вас (решено в черно и бяло) или всекидневно( решено в неутрални тонове)? Мотивите, с които най-често се асоциира банята, са свързани с водата. Най-често това са миди, лодки, брегове, синя и пясъчна цветова гама, но е добре да помислите извън тези рамки. Можете да изберете мотив, свързан с областта, в която живеете (града или държавата), стила на архитектурата (класически или кънтри стил) или стил, към който вие имате някакво специално отношение (напр., бохемски).


 

Решете вида на вашите настилки
Когато избирате продукти за банята, като мрамор или фаянс, помислете дали познавате скритите качества и недостатъци на всеки материал. Ще издържи ли мраморът или фаянсът на тежест? (Внимавайте за нишките на мрамора, които често са индикация за слаби точки!) Искате ли полиран мраморен под или естествен мрамор? Бляскавите подове често са хлъзгави; естествените материали за настилка са по-подходящи, защото имат вдлъбнатини и по-трудно ще се подхлъзнете на тях, но за сметка на това във вдлъбнатините може да се отлага вода.


  

Добавете характер с арматурата
Водопроводната арматура е бижуто на вашата баня. Тя обикновено е металическа и може да придаде драматичен ефект на всяко място, а трябва да пасне и на останалата част от обзавеждането. Има изобилие на аксесоари и стилове при арматурата, предлагана от днешните производители-можете да намерите от всякакъв вид метал(от месинг до неръждаем). Имайте предвид темата, която сте избрали за основна, когато избирате арматурата за вашата баня. Тази, която е със златно покритие, вероятно няма да пасне в баня, чийто основен мотив е вдъхновен от плажната атмосфера, а може би ще изисква повече усърдност при поддръжката, за което не сте подготвени.
Внимателно с осветлението
Изборът на осветление е критична точка в банята, където има огледала и настроението е важно. Изберете подходящо осветление за частта, в която са разположени душът и мивката. Имайте предвид, че флуоресцентното осветление хвърля синкав оттенък за разлика от жълтеникавата лъчезарност на обикновената крушка. И, ужас! Комбинацията между синята стена и флуоресцентната светлина може да ви направи да изглеждате в огледалото като съпругата на Франкенщайн.

Смесете софт с хард
Използвайте подходящи материи и други аксесоари, омекотяващи средата, за да намалите вътрешната студенина, характерна за много от материалите за баня. Всичко от интериора, като хавлии, завеси и ефектно обработено стъкло, може да внесе меко докосване до твърдите материали.

На лов за зелено
Не забравяйте да включите растения и зеленина в банята. Асиметрията на растенията (на езика на дизайнерите това се нарича „фрактален дизайн”) ще ви помогне да „заоблите” острите краища на фаянса и мрамора. Кой казва, че проектирането на баня не може да бъде забавно?


Ако вие някога сте чертали маршрут за голяма ваканция, вероятно вече разбирате насладата от това да видите осъществено дългоочакваното събитие. И също като дългоочаквано пътуване, то изисква време за обмисляне как различните елементи на вашата баня ще се „сработят”, което ще ви помогне окончателния проект да отговори на бюджета и на мечтите ви.

Решете как ще използвате помещението
Открийте нуждите на цялото семейство и тогава решете какво точно искате да представлява банята - дали това е семейна баня, стая за дамски тоалет или луксозно помещение.

Създайте идеен проект
Обиколете любимите си магазини, съберете брошури и каталози на производители, потърсете сайтове по темата, за да се вдъхновите. Изрежете или отпечатайте тези снимки, които ви харесват най-много. Направете си тематични папки: любими аксесоари, цветова гама, материали за завършек. Нагледното показване на това, което ви допада, ще направи по-лесен диалога ви с дизайнера и конструктора на сградата, с които предстои да работите.

Първо експериментирайте на хартия
Играйте си с различно разположение на нещата върху хартия или на вашия компютър. Скицирайте местата, където ще поставите водопроводната арматура, душ кабината, както и всички удобства, като козметика, например, за да добиете реална представа за това къде ще отиде всяко нещо.


  

Мислете за формите и функциите
Когато сте готови с основния план, време е да решите за стила. Традиционен, съвременен, или еклектичен микс? Арматурата, подовата настилка, принадлежностите, цветовете и покритието на стените заедно създават особен вид и настроение. Сигурно имате основна идея за разликата между класика, кънтри стил, или успоредното им реализиране, което зависи от това как ще боравите с детайлите. Ако използвате ръководството по-долу можете да определите какво е онова, което прави вашия любим стил уникален.

 


Класическа баня: официална, с архитектурни детайли, мъжката баня фаворизира камъка и финото дърво като махагона, докато в женската баня дървото е светло, а настилките фаянсови. Арматурата е винаги декоративна. В класическия стил балансът е ключов, ако имате съмнение, купете двойка от дадения артикул. Мебелите са непретенциозни, с гръб от непромокаем материал и малки кръгли дръжки. Придържайте се към тъмни мебели и не забравяйте, че живота на мебелите е от по-голямо значение, отколкото следването на модната тенденция. Използвайте класически форми – ритон, колонади, ананас. Ако наблягате на нестандартното пред избора на определен стил, декорирайте така, че да пасне на архитектурния стил на помещението. Цветът може да е подчертан или основен, но десенът е решаващ. Класическият стил изисква едноцветна или двуцветна цветова схема. За да се прикрият драскотини върху махагоновите, орехови или дъбови мебели, можете да ги матирате с малко количество йод.


  

Модерната баня: лъскава и без претрупаност, със свободна употреба на материали като стъкло, хром и Corian (търговска марка на строителен материал, известен като „устойчива повърхност”; съставен e от акрилни полимери и алуминиев трихидрат, произвежда се от DuPont). Модерният стил означава изчистени линии и прости геометрични форми. Модерните мебели от средата на века са модел за развитие. Изберете бляскави материали като неръждаем метал, стъкло или пластмаса. Избягвайте дървените детайли. Цветовата скала е проста и материите имат решаваща роля. Най-характерното в стила на модернистите е тяхната омраза към претрупването. Модернизмът дължи своята успешна масова продукция на напредъка в производствените технологии. Друг характерен белег за този стил е червеното, което повишава пулса, апетита, страстта и енергията.
 
Кънтри стил:
удобна и уютна, с характерни черти от типа на дървения под, ламперия и порцеланова мивка с ботуш. Акцентите са рисувани или състарени. Стилът на мебелите в кънтри стил са удобни и всекидневни - имат високи тапицирани облегалки и големи кръгли дръжки. Дървото е светло или фладер, боядисано или състарено. Материите са с флорални, карирани или раирани десени. Докосването на собственика до интериора внася живот в дома с кънтри стил. За да създадете кънтри стил, вземете аксесоар, който се продава в хартиена торбичка или кутия и го поставете в стъклено гърне. Потъмнелият метал е резултат от досег до източник на сяра във въздуха. През XVIII  и XIX  век боровото дърво се е считало за ниско качество и затова го боядисвали. Купете аксесоари стил vintage и мебели в стил кънтри, като например, фотоапарат Polaroid, бележник и писалка, както и най-характерното – рулетка.
 
Баня стил еклектика - използвайте цветове и материали, които позволяват на въображението да се рее свободно.
Смесвайте различни стилове и периоди. Създайте дизайн по интуиция - ако ви харесва, значи си подхожда. Пазарувайте както от битпазар, така и от специализирани магазини. Създайте унисон между цветовете и пластовете. Не забравяйте детайлите. Аксесоари като стенни лампи, стъклени изделия и хавлии придават голяма разлика в дизайна на помещението. Дали ще изберете едноцветно, райета или щампа, убедете се, че сте избрали универсален цвят. Опитайте да отграничите меките пастелни тонове с мебели, които са тъмни. Неутралното не означава отегчително. Например, доминиращ неутрално естествен цвят със сянка от кафяво или сиво, което позволява на материалите фаянс и дърво да се напаснат и да осигурят видим ефект. Резултатът е едновременно лукс и изтънченост, ефект, който е подчертано кабинетен и притежава други удобства, надхвърлящи бюджета ви.


  

Добавете нещо лично от вас в обзавеждането на банята
И така, вашата баня има красиви стени и перфектно осветление, но за да я направите по-топла и удобна, каквато искате да бъде, тя трябва да отразява вашата индивидуалност. Така че, за да завършите изгледа, добавете декорация, обекти, акценти и мотиви, които отразяват вашата собствена индивидуалност. Не слагайте обикновена сапунерка или поставка за четки за зъби! Направете нещо специално, за да вдъхнете живот на банята!
 

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари