Новите вани

+17

Хубавата вана служи не по-малко от 25-30 години и затова при избора й трябва да се подходи със съответното внимание. Собствениците на частни къщи могат да си позволят да не икономисват място и да си поставят голяма вана, предвидена за няколко души, или даже да превърнат традиционната баня с вана в неголям водноразвлекателен комплекс.

 

Най-разпространени на съвременния пазар са три вида материали, от които се изработват вани: чугун, стомана и акрил. Разбира се, при желание може да бъде поръчана вана от мрамор, неръждаема полирана стомана, бетон и даже от дърво, но екзотичните материали се търсят по-малко от традиционните.


Чугунените вани бяха най-търсени поради свойството им да задържат за най-дълго време топлото, но постепенно отстъпват на втори план. Собствениците на къщи се отказват от тях, преди всичко заради голямата им тежест. Тежките чугунени вани се монтират по сложен начин, а начинът им на производство не предлага голямо разнообразие от форми. Освен това чугунени вани с големи размери практически не се произвеждат. Не трябва да се забравя обаче, че чугунът може да се счита за най-икономичния материал за вани. Обикновено в днешно време собствениците на къщи избират акрил или емайлирана стомана. И двата вида материали притежават ред преимущества. Акрилът е най-подходящият материал за създаване на вани с разнообразни форми. Кръгли или големи вани, а също тип джакузи, пресметнати за едновременно ползване от 5-6 души, могат да се изготвят само от акрил. В същото време стоманата се счита за най-здравия и най-хигиеничния материал. Качествената стомана, за разлика от помекия акрил, практически не е възможно да бъде одраскана по невнимание. Но ако вече има повреда някъде, стоманата е по-трудно да бъде закърпена. В сравнение със стоманата, акрилът е “по-топъл” материал.


Разпространено е заблуждението, че стоманените вани са хлъзгави и това намалява комфорта на къпане в тях. Всъщност качествената стоманена вана се предлага в магазина едва след като е обработена със специално покритие против хлъзгане. Още един мит: стоманените вани са много “шумни” – водата “гърми”, удряйки се в повърхността на ваната. Добрите стоманени вани имат от външната страна на дъното и по стените закрепени гумени пластини, които напълно поглъщат натрапчивите звуци от падащата водна струя.


Цената както на акрилните, така и на стоманените вани зависи преди всичко от дизайна. Колкото той е по-сложен и необичаен, толкова цената е по-висока.


За акрилните и стоманени вани е характерно разнообразието на предлаганите цветове. Производителите предлагат неколкостотин различни нюанса, така че всеки може да намери подходящата за плочките в банята тоналност. Ако сте решили да превърнете стаята с ваната в място не само за отпочиване, но и за възстановяване – няма да минете без хидромасаж. Хидромасажните дюзи се монтират полесно в акрила.


Стоманените вани също могат да бъдат направени с хидромасаж, но поради особеностите в процеса на производство се предлагат по-малко на брой варианти, отколкото при акрилните хидромасажни вани. Освен това стоманените хидромасажни вани са доста по-скъпи от акрилните. Желаейки да получат максимална полза и удоволствие, много хора съчетават къпането във ваната с хромотерапия, т.е. с лечение с цветове. Отдавна е забелязано, че цветовете са способни да повлияят не само на настроението, но и на самочувствието на човека. За последователите на тази теория съществуват особени вани с допълнително осветление: благодарение на вградени светодиоди водата в тях може да се освети равномерно в произволен цвят, като се подбере този цвят, който е най-подходящ за момента. Вградените светодиоди също са пчесто срещани при акрилните вани.


След като сте взели решение какъв материал за вана предпочитате, трябва да се убедите, че пред вас стои качествена стока. Ако ваната е стоманена, дебелината на стоманата не трябва да бъде по-малка от 3,5 мм. Дебелината на акрила – не по-малка от 5 мм. Преценявайки качествата на стоманената вана, обърнете внимание дали от външната страна има нанесен шумопоглъщащ слой гума. При акрилните вани е много важно наличието и качеството на носещата арматура. Особено внимавайте, когато цената на акрилната вана е много ниска: при отсъствие на външни дефекти това може да е знак за некачествена арматура.

Обърнете се за консултация към продавача: при действително добрите акрилни вани трябва да има изцяло заварена арматура с двойна рамка, минаваща по долния периметър на ваната и по периметъра на ръба й.


Накрая преценете “на око” качеството на бялата вана: нейният цвят не трябва да бъде жълтеникав или сивкав.
Сивкавият оттенък на акрилната вана говори за това, че дебелината на акрила не е достатъчна и през него прозира арматурата. Усилията, вложени в търсенето и избора на подходяща вана, се възнаграждават от удоволствието при покупката и нейното по-нататъшно ползване.
Чугунените вани са предпочитани преди всичко заради способността им дълго време да задържат водата топла, но постепенно отстъпват на втори план. Собствениците на къщи се отказват от тях главно поради тежестта им.

Закони Нормативна база Коментари