Блатна кала /Caltha asplenium/

Едно старомодно, но много благодатно за отглеждане цвете, у нас познато като „булчин букет” .
02.07.2008
Петя Павлова
1092
озелевняване, грижа за градината, блатна растителност, блатна кала

Едно старомодно, но много благодатно за отглеждане цвете, у нас познато като „булчин букет”.
Това невинно цвете е кръстено на професор Zantedeschi, италиански физик и ботаник, а името aethiopica не е свързано директно с африканската държава. В стария свят с името етиопия са се обозначавали южен Египет и Либия. Калата на латински се нарича лилия, но тя не е от този род, просто е също толкова чиста изящна и невинна. Именно за това много често присъства в булченските букети.
 

 


Може би ще Ви е интересно да разберете, че истинските цветчета са всъщност жълтото сбито, наподобяващо свещ цветенце, а бялата част с която е обвито и ни кара да си мислим, че това е цвета, всъщност е прицветник /сплата/. Този прицветник е причината за декоративния ефект. Познатата ни от преди много, много години кала е бяла, но както се досещате днес са създадени много други цветове, които са доста ценни – жълти, розови, сини.
 

 

Ако я искате във вашия двор или до вашия водоем трябва да и осигурите влага, влага и пак влага. Почвата трябва да бъде тежка, богата на хранителни вещества и да позеленее от влага. Най – добре ще е за нея, ако забъркате една смеска от равни части речен талог и добре разложен оборски тор или черноземна почва и торф. Пясъкът го забравете той няма да задържа достатъчно вода, която е жизненоважна за калата. Просто помнете, че калата е блатно растение и за да се развива добре и да цъфти трябва да се „дави” във вода. Един трик, нека подложката на саксията да е винаги пълна с вода. Когато повърхността на почвата позеленее, тогава трябва да сте напълно спокойни, защото вашето булченско цвете има всичко от което се нуждае.

 


През лятото обикновенно цветето има нужда от покой. След като прецъфти намалете постепенно поливките. Не е желателно обаче да изсъхнат всички листа.

 

И все пак ако имате възможност да го отглеждате на открито ще може да му осигурите по - добри условия за преминаване в период на почивка. Не подценявайте това време, ако искате цветове на следващата година.

 

Ако имате желание да размножите калата изчакайте до август, началото на септември. Туфите се разделят внимателно. По – дребните засадете в саксии с размер 15-19, а по – едрите с в номер 30.

 

Гледайте коренищата да се покрият с 5-7 см. от почвената смес, но връхните пъпки да останат напълно открити. Докато малките кали се прихванат се поливат внимателно.

 

Ако сте на място с по – мек климат, може да оставите растението в градината, като го завиете добре с тор и слама за да не премръзне.

Автор: Петя Павлова
Закони Нормативна база Коментари