Медвен - село с автентичен възрожденски облик

Живописното село Медвен се намира на 15 км източно от архитектурният резерват Жеравна, на 4 км северно от село Градец, на около 40 км североизточно от Сливен и на 12 км югоизточно от Котел.
15.05.2006
Още за къщата
1678
къщи, село, Медвен, водопад Сини вир
Източник: Още за къщата, фотограф: Димитър Шиклев

“Няма друго село като нашето” - хвалят се малкото жители на Медвен. Медвен – село с 250 балканджии, скътано като орлово гнездо в южните склонове на Балкана, сред вековни дъбови и букови гори и патинирано от времето с най-чист възрожденски блясък. Трите махали гиздаво са разположени между долове и харманчета, а портите на дървените къщи все още носят следи от черкезките топори по коравите букови дъски.Още за къщата, фотограф: Димитър Шиклев


Живописното село Медвен се намира на 15 км източно от архитектурният резерват Жеравна, на 4 км северно от село Градец, на около 40 км североизточно от Сливен и на 12 км югоизточно от Котел.
Още за къщата, фотограф: Димитър Шиклев


Селцето е запазило автентичния си възрожденски облик. Тръгнем ли по калдъръмените улички, ще усетим будния български дух на възрожденците. Голяма част от медвенските къщи са паметници на културата.Още за къщата, фотограф: Димитър Шиклев


Двуетажните постройки са строени преди 150 години. Всичко в Медвен е автентично, всяка къща има механа и навсякъде е застлано с китеници и пъстри черги. При построяването на къщите си старите медвенци избирали място, където има брястове. Стволовете на дърветата използвали за колони на постройката, без да ги отсичат. Във всяка къща оставяли по една недооправена стая. Според легендата това се правело, за да не умре стопанинът.Още за къщата, фотограф: Димитър Шиклев


Пътникът ще посети къщата-музей Захари Стоянов в махалата Юртата, която крие топлината и скромността на бедния планински дом и разказва за живота и дейността на летописец на Априлската епопея. Ще утоли жажда от чешмата на селското мегданче, където сред зеленина и свежест се издига паметникът на големия българин Захари Стоянов и ще разгледа родната къща на артиста Стоян Бъчваров.Още за къщата, фотограф: Димитър Шиклев


След това ще тръгне по панорамния път по брега на реката, сред орешаци и върби, до приказния водопад Сини вир и ще чувства непреходната възрожденска тръпка на тоз дивен край, родил големи като Балкана българи, дарен щедро с природни хубости.


 Фийковата къща в село Медвен - една успешна реставрация
Фийковата къща се намира в с. Медвен, Източна Стара Планина на 13 км. от град Котел.
Къщата е паметник на културата. По исторически данни ниската пристройка на Фийковата къща е построена през 1537 г., а двуетажната част през 1820 год.


 
Ако изберете Медвен за лятната си почивка, това е единственото място, където ще ви настанят във възрожденска къща и ще можете да спите на истински миндер.

Много хора идват с надеждата да зърнат легендарната бяла лястовица, излюпила се преди 10 г. Тогава стотици хора се стичали да търсят изцеление тук, рядката птица обаче отлетяла и повече не се върнала.

Покрай Медвен тече живописната река Медвенска, извираща на 11 км от селото, и известна с приказните водопади Сини вир и Скоковете. В землището на Медвенския балкан се намира природен резерват за диви животни.Най-висок връх в Медвенска планина е Орлица, а под него са красивите скални пещери Ледницата и Царевец.

Автор: Още за къщата
Закони Нормативна база Коментари