Стилът БОХО – новата ретро вълна в интериора

Явно бохемството от 60-те години шумно се завръща и безпардонната му и даже хулиганска визия, изпълнена обаче с много живот и енергия, дефилира на всички фронтове в световен мащаб.
15.05.2015
Антоанета Салфидж
2106
интериор, интериорен дизайн, бохо стил, еклектичен стил, бохемският стил
www.essentialhome.eu

През последните няколко години се забелязва истинско възраждане на винтидж и ретро елементите, както в модата, така и в интериорния дизайн. Златни метални повърхности, ярки цветове със силен визуален ефект, смели цветни решения, съчетани по необичаен начин, но създаващи едно основно настроение – активна носталгия по доброто старо минало. Явно бохемството от 60-те години шумно се завръща и безпардонната му и даже хулиганска визия, изпълнена обаче с много живот и енергия, дефилира на всички фронтове в световен мащаб.


www.decoist.com


Интериорните дизайнери много бързо усвоиха впечатляващата стилистика на новия стар бохемски стил и успешно го налагат в жилищните интериори. Още повече, че се оказа, че той е изключително подходящ за динамичната и скучна градска среда, защото променя визията на жилището лесно, бързо, без много средства и най- вече внася цвят и живот в изморения минималистичен дом.


www.decoist.com


Бохо и Шик – една добра комбинация
Комбинацията между съвременен шик и бохемски стил е една особено добра комбинация, с която да се развие конкретна и индивидуална тема в интериора на дома. Това съчетание е много по-лесно за постигане в сравнение с класическия бохемски стил, а и е много по-забавна, защото внася модерен привкус и намигване за ретро. Лесно можете да се включите в модерната интериорна вълна, даже и без да предприемате грандиозни преустройства. Достатъчно е да добавите в хола и дневната  една-две пъстри черги, няколко плюшени възглавнички и декорация, която обединява различните текстури. Няма да сгрешите, ако включите в интериора и марокански акцент, като порцеланова ваза, везана покривка или огромна метална тава. Колоритът е запазена марка на бохемския стил. Трябва само да се внимава в дозировката.  


www.inhomeplans.com


Съчетание между винтидж стилове
Бохемският стил погрешно се тълкува като съчетание от няколко конкретни елемента. Корените му трябва да се търсят в нетрадиционния живот на бедните художници, музиканти, актьори, писатели от началото на 19-ти век, които не се имали късмет да продадат творбите си. Техният стил, ако въобще може да се нарече така, е всичко друго, но не и фиксиран, конкретен и определен. Модерната бохемска визия всъщност може да се постигне дори и само с няколко аксесоара от бит-пазар и лесно да премине в еклектичен. В него може да има подчертани средиземноморски или марокански елементи например. Ключът е да изглежда поовехтяло, но само да изглежда!


www.homedit.com


Хаос или естественост
На някои бохемският стил може да се стори истински хаос. Стар изтъркан под, две-три хвърлени отгоре черги, може и скъсани, малко зеленина и много цветни петна, разхвърляни в интериора. Факт е, че за тези, които са привикнали да обитават изчистената аптекарската минималистична среда, трудно ще понесат бохемската „бъркотия“. Стилът Бохо обаче е съвсем нов начин на възприемане на света. Той не е чист и подреден и далеч не всичко в него е под наш контрол. Светът е такъв, какъвто е и именно тази негова независимост и освободеност от човешките представи за ред и порядък може съвсем естествено да присъства и в нашата стая. Бохемството всъщност е израз на нова  философия на предизвикателствата, смелостта и новото. Бохо е стилистиката, която иронизира стила!


 

Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари