Проект нова кухня

Проектирането на мечтаната кухня е сложна рецепта, в която трябва да се спазват всички компоненти.
13.05.2019
Екатерина Бонева
5170
интериор, кухня, проектиране на кухня, поръчка на кухня
Класическа кухня Бояна
Източник: www.kuhnia.bg

Дизайнът на съвременните кухни изисква нов подход към организацията на интериора, където видът и оптималното разпределение на кухненското обзавеждане са ключови аспекти. Понякога мястото в жилището не позволява монтиране на готова кухня. Друг път стандартният асортимент, предлаган в мебелните магазини не отговаря на собствената Ви представа за функционалност и комфорт.
В такива ситуации е най-удачно да се спрете на вариант кухни по поръчка. Планирането на този проект често пъти е свързан с множество въпроси, на които е трудно да си отговорите. В настоящия материал ще се опитаме да Ви насочим към важните фактори при такова начинание. 

Поръчката на кухня – преди или след ремонта?
Подходът при планиране на кухня до голяма степен зависи от факта дали ще се обзавежда ново жилище и помещението е все още празно, или ще се реновира съществуващата кухня с цялостна или частична подмяна на обзавеждането. Изпълнението на кухни по поръчка е отговорна задача, затова е добре да потърсите услугите на доказан специалист, тъй като често се случва добрите идеи на клиентите да не работят при техните обстоятелства. Правилото е да се изготви проект с планировка на ВиК и електро инсталации, да се изчистят всички въпросителни около формата и разположението на шкафове, плотове и електроуреди, цвят на корпуса, вид на дръжки, стъкла и чак тогава да се пристъпи към изпълнение.


Ъглова кухня в натурални тонове     Източник: www.kuhnia.bg

Важно е да сте наясно с точните размери на готовото помещение – дължина на стените и височина от пода до тавана, размер на издатините и нишите, градусът на ъглите и т.н. Това ще ви даде възможност да планирате подходящата конфигурация, съобразно наличното пространство. Дали ще поръчате кухнята преди или след ремонта, зависи от това колко усилия бихте могли да вложите, предвид предвидения бюджет, доколко гъвкави сте да направите промени, трябва ли да се съобразите с определен срок или сте готови на всичко за да постигнете мечтаната кухня.


Кухня Кала в бяло и зелено     Източник: www.kuhnia.bg

Не решавайте нещата в последния момент
При всички случаи е добре да инвестирате време, за да обмислите какво точно искате. Не е добра идея да бързате или да решавате нещата в крачка. Тогава е най-вероятно да пропуснете важни детайли или пък да си промените мнението в средата на изпълнението, което със сигурност ще Ви коства допълнителни средства и време. Отделете си време да скицирате различни варианти, да се осведомите за новостите в кухненското обзавеждане, както и да степенувате приоритетите си. Колкото повече идеи преминат през въображението Ви, толкова по-уверени ще се чувствате в крайния резултат. Взимането на спонтанни решения би могло да се окаже нещо, за което ще съжалявате в продължение на години напред. 

  Малка П-образна кухня в жълто и Ъглова кухня с бар     Източник: www.kuhnia.bg

Формата на кухнята
С оглед пространството, с което разполагате идва ред да помислите за формата на кухнята, така че шкафовете и уредите да бъдат подредени по практичен начин. Най-често избираният вариант са кухня в права линия, П-образна или Г-образна форма. Все повече се използва и съвременната тенденция за обособяване на функционален остров в средата на кухнята. Видът на кухненския гръб играе важна роля за естетическото излъчване на модерната кухня. Той може да се изпълни с различни видове материали - плочки, цветно стъкло, метал, тухли, естествен камък, дигитален принт и т.н. 

Изберете материалите
Масово използваните материали за изработка на кухни по поръчка са ПДЧ, МДФ фунрирован, мат или гланц, както и масивна дървесина. Най-скъпият от тези варианти разбира се е дървото, заради голямата си здравина, устойчивост и възможност за изработка на разнообразни форми. В производството на мебели от масивна дървесина се използват предимно дъб, орех, махагон, бреза, ясен, бук, череша. Дървесно-влакнестите плоскости със средна плътност, наричани МДФ притежават висока плътност, еластичност и якост на огъване, еднородна структура, точност на размерите и дебелините, нищожно набъбване след потапяне във вода, висока негоримост. Тези им качества ги превръщат в предпочитан заместник на дървото. MDF е рационален заместител на плоскостите от дървесни частици (ПДЧ) - материал със значително по-ниски показатели, но масово предпочитан от потребителската аудитория, най-вече заради ниската цена. 

     
Малка права бяла кухня.     Източник: www.kuhnia.bg

Помислете за електроуредите
Изборът на електроуреди е важен момент от обзавеждането на всяка кухня, при който трябва да прецените вида и броя на необходимите уреди и как точно искате да ги разположите. Важно е да решите дали ще запазите част от старите, но добре функциониращи уреди в обновената кухня, или да ги подмените изцяло с нови. Помислете добре дали те да са свободностоящи или проектирани за вграждане в кухненското обзавеждане. Ако пространството не позволява да се разположат много уреди, е по-рационално да изберете такива за вграждане. Вградените уреди вече са се превърнали в стандарт за модерната кухня, защото се вписват по елегантен начин в линията на интериора. Представляват специална категория на стандартните електроуреди, предвидени за вграждане в мебелен шкаф и с опция за достъп чрез врата. По този начин кухнята придобива стилно и дискретно излъчване, особено ако е част от общо помещение с дневна или трапезария. Свободностоящите модели пък са доста по-достъпни, мобилни и автономни. Важно е също така да съобразите уредите според избрания стил на бъдещата кухня.


Класическа кухня Аида в салвия и бяло     Източник: www.kuhnia.bg

Никога не подценявайте работния плот
Липсата на достатъчно пространство за изпълнение на кулинарните ви изкушения със сигурност ще бъде нещо, за което ще съжалявате. Затова никак не е добре да пестите от функционален и достатъчно голям работен плот, за сметка на уреди и аксесоари, които в крайна сметка може да се окажат непотребни. Най-разпространени са ламинираните плотове. Те са лесни за поддръжка и достъпни в ценови аспект. Тяхна основна алтернатива са плотовете от технически или формован камък, които са доста по-дълготрайни и устойчиви на топлина и надрасквания. Ако се спрете на технически камък, обърнете внимание дали основата е кварцова или варовикова. Плотовете на варовикова основа не са подходящ вариант за кухни, защото киселините от продуктите може да нарушат покритието им. Няма ограничения в дебелината на плота, важно е само да се помисли за котлоните, които трябва да се подберат в избраната дебелина. 

  
Права кухня Ния II и кухня Ния със скрити дръжки     Източник: www.kuhnia.bg

Нуждаете ли се от специални механизми?
Изборът на подходящи механизми за шкафовете ще улесни значително домакинската работа и ще направи организацията на кухнята по-практична. Когато правите това е важно да предвидите степента на достъп до отделните елементи от кухненското обзавеждане и удобството, от което се нуждаете. Може да избирате сред множество механизми за плавно и тихо затваряне на врати, безшумно плъзгане, въртящ механизъм за ъглов шкаф, регулируем ъгъл на отваряне, настройки за фиксиране на вратата във всяко положение, повдигащи амортесьори, чекмеджета с подвижни компоненти и много други иновативни решения за комфорт.

Съвременната кухня не е просто помещение със шкафове и уреди, а начин да създадете емоции и настроение. Проектирането на мечтаната кухня е сложна рецепта, в която трябва да се спазват всички компоненти. 
 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари