Водата, свеж полъх в градината

Нашето настроение, а може би и физическото състояние, зависят до голяма степен от всичко това, което ни окръжава.
15.06.2006
инж. Калин Рангелов
1139
градина, двор, дом, водоем, езеро, фонтан
Всеки дом, всеки двор и градина е един уникален микросвят, оформен и устроен по свой неповторим вкус
Източник: www.oase-livingwater.com

Нашето настроение, а може би и физическото състояние, зависят до голяма степен от всичко това, което ни окръжава. В последните години ритъмът на живот става все по-забързан и все по-напрегнат, а да се скриеш от стреса става все по-трудно. А може би  е добре да се скрием в градината на нашия дом или на вилата, недалече от опушения от автомобилни газове град? Именно там - в градината, в зеления оазис, който сме създали, човек може да отдъхне, да си почине, да възстанови своето спокойствие и да укрепи здравето си. Всеки дом, всеки двор и градина е един уникален микросвят, оформен и устроен по свой неповторим вкус. Вие сте построили “Дома на своите мечти” и сега може би искате  да направите двора по уютен и красив, да освежите пространството с някое малко езерце или да дадете живот на някой запуснат ъгъл с малък фонтан или водоскок или искате да построите басейн ... Всеки индивидуален участък, както и интериорът, отразяват вкуса и любимите занятия на собственика.Преди да започнем преобразуването на двора, трябва да се запитаме толкова ли добре познаваме тази позната ни до втръсване територия или трябва да  я изучим отново?

Ето например релефът – ако дворът е разположен на скат, тогава водите оттичащи се от по-високите коти бързо ще преминат през него и ще се оттекат, но ако дворът е в равнинен терен и особено ограден от по-високи терени, пролетно време и при интензивни валежи през него ще бъде пътя на всички води и ще бъде безполезно да слагаме искуствени препятствия – така или иначе водата ще ги разруши, или ще предизвикаме заблатяване в района на преградите. Необходимо е да се предвиди в най-ниските части на дворовете, излаз на тези води. В такива ситуации е добре в горните участъци  да се оформи направляваща кюнета, която да улавя естествения отток и да го насочи към бърз излаз от вашата територия. Също така внимателно отгледайте двора - къде са най-слънчевите местенца и най-топлите зони, а също така къде почти през цялото време на деня е сянка. Да решим, че вече добре сте изучили двора или участък от него, предвиден за преустройство; тогава сериозно можем да започнем с конкретното планиране. Ако вече имате желание да обновите двора си или двора на вилата – най-добре е да започнете с водата. Водата, това са очите на двора - както казват японците, а китайците са считали видяното във водното огледало за отражение на другия свят, на другата реалност.


Източник: nualgiponds.com

Дори и най-малкото езерце ще даде одухотвореност на двора, ще вдъхне живот на природата около себе си. Водата притежава удивителна притегателна сила. Всеки един водоем създава условия за стабилно екологическо равновесие и способства за  подобряване на микроклимата на участъка.Много от нас са открили за себе си красотата и изяществото на фонтана, водопада, каскадата или алпинеума с извиращата от него река. В последно време като модна тенденция сякаш се явяват езерните фонтани. Тяхното създаване се състои от пет етапа – изкоп на ямата; хидроизолацията на езерото/бетон, ПВЦ-фолио или др./; пречистване на водата – монтаж на пречиствателните съоръжения; избор и монтаж на фонтанните дюзи и като апотеоз – организиране на светлинните ефекти. Може би най-удачния вариант за създаването на изкуствен водоем, в частност фонтан, е създаването на езерце чрез гъвкава хидроизолация. В момента на пазара има достатъчно материали за тази цел.За изолация на водоема могат да се използват три различни по качество и по цена материали:
•  Полиетиленово фолио – има много малък срок на експлоатация, неустойчив на влиянието на прродната среда, топлина, студ, ултравиолетово въздействие и т.н.т , но е най-евтин
•  ПВЦ – фолио, срокът на експлоатация е значително по-дълъг около 8-10 години.Неустойчиво на студ и UV въздействие
•  Бутил-каучуково фолио (EPDM). С най-дълъг срок на експлоатация – по предварителни оценки около 40-50 години. Най-добър от изброените за всички характеристики. Материалът не е токсичен и е подходящ  за водоеми с отглеждане на риби. Цената е с 30-40% по-висока от тази на ПВЦ фолиото.
Първата задача е правилно да планирате вашият водоем, фонтан или аква зона.


Има няколко препоръки за това.
Размерът и стилът на езерото трябва да съответстват на размерите и стила на двора. Необходимо е да го разположите на добре осветено място, на разстояние от дървета и храсти, за да не могат падащите листа да нарушат биологическото равновесие в басейна. Идеалното разположение е по-близо до източника на вода и електричество, а също така и до сградата. Разполагайки бъдещото езерце, преценете и какво ще се оглежда в неговата повърхност. След като определите мястото и размерите на водоема, можете да пристъпите и към самото строителство. Обозначете на терена контурите на езерото използвайки гъвкав маркуч или по-дебела верижка/синджир/ за обозначаване на кривите и канап за правите участъци, след което определете размера на нужното ви фолио.
 


Вече можете да започнете изкопните работи, като е добре да терасирате изкопа. Копайте на дълбочина около 50-60см.  Почистете дъното от остри камъни, раковини и неравности. Добре трамбовайте. Оформете около 10см. пясъчно легло , а от горе е добре да   положите нетъкан текстил за по-добра защита на фолиото. Следващия етап е полагане на фолиото. Налейте вода на 1/3 от дълбочината и после много внимателно с крака притиснете фолиото към трамбованото дъно. Фолиото трябва да излиза над брега на бъдещото езеро минимум 50см. и  краищата притиснете с тежки, но без остри ръбове камъни, които могат да останат и като декор за бъдещото езеро. Напълнете езерото с вода до 5см. от горния ръб. Фолиото трябва да бъде застопорено в земята по цялата дължина чрез дървени или метални шпилки. На терасираните участъци може да се засадят растения. На бреговия участък последством лепила на циментова основа могат да се залепят камъни с подходящ вид и форма. На дъното може да положите промит речен чакъл, без остри ръбове. И така време  е да напълним езерото с вода, но ... да не забравим още един много важен фонтанен компонент – системата за филтрация на водата. Без нея замисленият Ваш оазис ще се превърне в грозно, зеленясало блато.Специалистите ще Ви предложат най-удачната система за всеки конкретен случай и съвместно ще прецените вариантите за пречистване на водата в зависимост от обема на езерото, предназначението му, цената на оборудването и др. Схемата на пречистване на водата включва филтър, помпа която да осигурява оборота на водата и ултравиолетова лампа. Всичко това е необходимо, за да се поддържа във водната среда микробаланс, оптимален за растенията и рибите.

Ако фонтана е с малък обем на чашата и не са предвидени растения и риби, тогава UV лампата не е задължителна, а и фонтанната помпа е снабдена с груб механичен филтър, който ще улавя едрите частици, пък и смяната на малкия обем вода няма да бъде толкова трудно и скъпо. За предотвратяване на цъфтежа на водата и при появата на неприятен цвят, могат да се прилагат химикали, които в момента на пазара са в изобилие, не са скъпи и са  с лесно приложение.

Така, все още не сме избрали вида и типа на фонтанните струи или не сме избрали необходимите фонтанни дюзи. Преди всичко те се различават по материала от който са изготвени, дюзата може да бъде пластмасова, която е най-евтината  или бронзова или от неръждаема стомана. Вие можете да изберете дюза която да оформя от водата “чадър” като тук ефекта е не от височината , а от диаметъра на обазувалия се чадър, или “пенлива” струя при която конструкцията на дюзата смесва водата с въздуха и се получава мното красива бяла струя, или дюза която формира от водата красиви водни цветя на един два три или повече етажа , или дюза която използва напора на помпата и се върти в красиви “пируети” и придава на водата чудна красота. Вариантите за водната архитектура са множество и вие като създател на вашият воден рай, ще определите вида им.

Осветлението – ето какво ще даде на вашите усилия завършен вид. Можете да използвате прожектори скрити в близките храсти , за да осветите вашето езеро, а под водата да поставите фенери 12V с различен цвят, настроени така, че ефекта от водата и светлината да представляват невероятна феерия. Можете  в зависимост от желанието и възможностите да направите и програмируеми водни и светлинни ефекти.


Източник: www.outdoorlights.com

Да намерите фирма, която да изгради вашия воден рай не е трудно, можете да направите това и сами, но главното е при всички пет етапа от строителството – не правете нищо сами, ако не сте запознати с детайлите на изграждането на такива съоръжения. Много са случаите в практиката когато самоинициативата е била “наказуема”, даже една грешка може да доведе до това, че вашият строеж да не прилича ни най-малко на езерен фонтан.


 

Закони Нормативна база Коментари