Новият лукс - просторът

Представяме Ви проект на архитектурно студио Fimera Design - „Апартамент на брега на езерото“.
03.06.2021
Вяра Петкова
2313
интериор, интериорен дизайн, Fimera Design, Фимера дизайн
Източник: www.fimeradesign.com Фотограф: Диан Станчев

Интериорен дизайн: студио Fimera Design
Фотограф: Диан Станчев

Концепцията за лукс не спира да еволюира и да придобива нови и нови аспекти. Докато преди години луксът се измерваше в класа на настилките, марката на мебелите и „тежестта“ на осветителните тела, днес все повече той се чете в удобството, функционалността и премерената красота на пространството. Пример за това, как тези и още много други критерии за лукс се въплъщават в един интериор, е проектът „Апартамент на брега на езерото“ на едно от най-реномираните български студия - Fimera Design. В него е постигнат перфектиня баланс между използване на висококачествени материали и усещане за ненатоварващ „блясък“ в един добре разгърнат и старателно обмислен апартамент, който не спира да ни изненадва.


Източник: www.fimeradesign.com     Фотограф: Диан Станчев

Антрето на жилището представлява едно просторно неангажиращо и същевременно изискано пространство, към което със замах се разкрива дневната, благодарение на плъзгаща се врата. Както тук, така и в останалите помещения, дизайнерите залагат на устойчиви във времето по отношение на стил материали. На входа ни посреща добре позабравената и наскоро преоткрита циментова мозайка, която умело се съчетава с дървената обшивка по стената и белите изчистени стени и таван. Тук е и мястото на първата ни среща с дневната, която от тази позиция изглежда буквално подредена като в рамка, така че прехода към нея да е симетричен, екстравагантен и добре обмислен.


Източник: www.fimeradesign.com     Фотограф: Диан Станчев

Красива бяла етажерка от едната страна и стена с естествен мъх от другата, отделят двете зони в това огромно помещение, а централно между тях, като композиционен център е разположена модерна окачена камина. Простор, симетрия и същевременно смели и добре подбрани акценти, характеризират „ядрото“ на това жилище. Огромните прозорци по дължината на цялата стая са допълнително подчертани от правата линия на ниската мебел под тях, която служи както за съхранение, така и за място на което може да поседнеш и да се любуваш на гледката.


Източник: www.fimeradesign.com     Фотограф: Диан Станчев

Кухнята представлява едно изчистено от излишни елементи пространство, подчертано от прави и симетрични линии и изразено чрез подбора но малко и добре съчетани материали. Иноксовият плот на кухненския остров, който ще видим и в ниската част под прозореца, въпреки своят студен и стерилен характер, придава допълнителен блясък на пространството, а играта между бяло, графитено, мрамор и дърво в тази част, раздвижва на пръв поглед минималистичния интериор.

 
Източник: www.fimeradesign.com     Фотограф: Диан Станчев

Основен акцент, който играе ролята на свързващ елемент между различните зони е окачения таван от дървени ламели, разположени под различен ъгъл, който придава допълнителен уют на цялото помещение и определено е един от характеризиращите този апартамент елементи. Той също така очертава пространството на трапезарната маса разположена успоредно под него и подчертава ходовата зона по цялата дължина на дневната.


Източник: www.fimeradesign.com     Фотограф: Диан Станчев

Частта на хола в другия край на помещението отново е прецизно обособена и буквално „отрязана“ от линията на окачения дървен таван и края на прилежащата ѝ стена. Меката мебел е „прибрана“ в ниша с мраморен гръб, а акцентът пада върху осветителното тяло поставено върху него, което със своята топла и скрита светлина, придава на атмосферата авангардни и донякъде мистични нотки.


Източник: www.fimeradesign.com     Фотограф: Диан Станчев

Но най-интересното тепърва предстои...За да не закрива прекрасната гледка през прозореца или да разкъса така прецизно наредените линии на кухнята, в дневната навсякъде липсва телевизор, но не съвсем. Позицията на телевизора всъщност не е статична и за това се грижи скрит в таван водач, който му позволява да се мести по ширината на стаята и да се позиционира към хола или към кухнята, а за да не пречи, когато не се ползва може да бъде прибран отново в предверието. Това изключително иновативно и безкрайно практично решение решава вечния проблем за позициониране на телевизора в пространство с различни функции и прилежащи зони.


Източник: www.fimeradesign.com     Фотограф: Диан Станчев

Пренасяйки се в голямата спалня, отново ни изненадва подборът на материали и иновативни решения. Между на пръв поглед студената каменна обшивка на стената на спалнята е поставен вертикално като табла на леглото килим, чиято красота допълнително е подчертана от скритото осветление, което пада върху него. Дървената обшивка на отсрещната стена „прибира“ вратата към банята и привидно завършва със стъклен непрозрачен панел. И тук отново е избрано предимството на технологията като материалът е т.нар. „умно стъкло“ което променя своята прозрачност в зависимост от предпочитанията на този, който го използва. По този начин банята може да се чете и като отделно уединено пространство или като част от самата спалня.


Източник: www.fimeradesign.com     Фотограф: Диан Станчев

В спалнята за гости отново намираме ексцентричния килим, този път в традиционната му роля на земята. Акцентът пада върху нестандартната ламперия при гърба на спалнята, различна по форма, но еднаква по финиш с подовата настилка. Към нея успешно са подбрани нощните масички в същия стил, а всичко останало е изключително изчистено и прибрано, така че да може акцентите да свършат своята задача.

Изключително иновативен, преди всички красив и луксозен, този интериор е ярко доказателство как съчетанието от иновация, стил и функционалност зависи от семпли, но добре подбрани решения, които променят значително може би най-важната част от ежедневието ни, а именно домът.

Реализираният проект е изключително оригинален с авангардните си решения и неслучайно печели наградата в  конкурса за интериорен дизайн Dibla Design Awards 2020 в категория: Апартамент.

Подизпълнители:

Санитария: Джесика София ООД

Джесика София e фирма с над 25-годишен опит в търговията с цялостно оборудване за бани, а вече и кухни и цялостен интериор. Официален представител на водещи световни и родни брандове. Нашата мисия е да предоставим богат асортимент, опит и идеи, с които заедно да сътворим мечтания уютен дом. Заповядайте на новия ни сайт!

Използвайте код за отстъпка nazdrave10 за 10% намаление на цялата Ви поръчка! Очакваме Ви!


 
Източник: www.fimeradesign.com     Фотограф: Диан Станчев

Камина, модел Domofocus: Камини Аврора
Камината бе избрана от дизайнера Иван Гроздев, а доставена и монтирана от Камини Аврора. Монтажът беше изключително сложен, поради местоположението на комина близо до фасадата. Наложи се да използваме специален димов вентилатор на датската фирма Exhausto с уникално управление, изработено от г-н Дочо Шошков. Димовият вентилатор се задейства преди дима да се появи в камината, а гасне сам след определен интервал от време. За повече информация относно камини Focus, посетете https://www.focus-fireplaces.com/history-going-back-50-years

Зелена стена: Фиора Дизайн
Зелената стена от скандинавски мъх е естествено допълнение към интериора. Създава усещане за природа - в перфектна хармония с библиотеката срещу нея. Изключително оригинално и устойчиво във времето решение за декорация. Повече за услугите, които предлага Фиора Дизайн може да научите на https://www.fiora.eu/


Източник: www.fimeradesign.com     Фотограф: Диан Станчев

ТV и озвучаване: Bang & Olufsen
Кино изживяване от Bang & Olufsen
Bang & Olufsen се отличава от повечето други марки по това, че продуктите се създават така, че да функционират като напълно интегрирана система. Така например вграденият в телевизорите BeoVision цифров звуков процесор позволява автоматично да се оптимизира звука на системата към помещението, към местоположението Ви в него и към съдържанието. Така можете да се насладите на всичко – музика, телевизионна програма или домашно кино.
С Bang & Olufsen Вие можете да изберете как да изглеждат Вашите продукти по отношение на материалите, цветовете и изпълнението според предпочитанията Ви. Имате свободата да разширите Вашата система – сега или след десетилетия, като Вашето изживяване ще бъде върхово от самото начало. В шоурума на Bang & Olufsen в София, бул. „Черни връх“ 53 можете да получите консултация за създаването на индивидуален продукт.

Спални – легла: Валиян Дивани ООД
Фирма Валиян Дивани ООД, дългогодишен партньор на Фимера Дизайн, участва в проекта, като този път се изявява с уменията си в разработката и производството на висококачествени легла. Валиян Дивани ООД изпълнява и двете, конструктивно различни легла. Легло с тапицирана основа за главната спалня, изработено с дамаска от утвърден европейски производител и легло с метална основа в спалнята за гости. Уникалната визия е постигната в съчетание с функционалност и отлични експлоатационни качества.


Спалнята за гости     Източник: www.fimeradesign.com     Фотограф: Диан Станчев

Осветление: Призма Лайтинг ООД
За всекидневната екипът на Призма Лайтинг ООД изработва кутия за вграждане в дървената ламперия по зададени размери и интегрира в нея елегантни кубични спотове. В баните са монтирани вградени линейни осветители без видим борд и висококачествени холандски влагозащитени луни. Повече информация за продуктите за интериорно осветление, изпълнени на обекта от Призма Лайтинг ООД може да получите на  Pointer (illuxtron.com)

 
Източник: www.fimeradesign.com     Фотограф: Диан Станчев

Бяла техника: Vzemy.bg

За Fimera Design:
Fimera Design е студио, чиято дейност се развива в три основни направления: Интериорен дизайн, Архитектура и Управление на проекти. Fimera Design проектира както жилищни интериори, така и обществени сгради, заведения, магазини, офиси, хотели. Студиото има богат опит и в управление на проекти. Екипът на Fimera Design следи и участва във всички етапи на работния процес. Основното изискване е прецизно и качествено изпълнение на представените идеи.

Автор: Вяра Петкова
Закони Нормативна база Коментари