Къщата - мечта в полите на Витоша

Къщата е в алпийски стил с остри покриви. За такава къща са си мечтали бъдещите й собственици. Визията е много изчистена и стилна.
31.12.2017
Дияна Кинова
3056
архитектура, арт ню вижън, проект къща, www.artnewvision.com, алпийска къща
Следвайки наклонения терен дворът е решен терасовидно
Източник: Арт Ню Вижън

Архитектура: „Архитектурно студио Арх Ню Вижън” 2016 г.
Проектанти:
арх. Габриела Джамбазова и арх. Павел Иванов

РЗП: 600 м2
Местоположение: град София


Проектът е носител на специалната награда от конкурса „Животворна светлина” на фирма Велукс за 2017 година.


Къщата е в алпийски стил с остри покриви. Тази къща съвсем скоро ще реализира мечтите на бъдещите си собственици. Визията е много изчистена и стилна. Екстериор
Големите витрини през две нива, ориентирани към Витоша и към София пропускат много светлина. Къщата е максимално ослънчена, както през фасадите така и през покрива. Присъствието на много стъкло, камък и дърво, както отвън така и вътре обединяват екстериора и интериора и придават модерната и уютна визия на цялата къща.Дворът е умело разработен с много внимание към детайла. Следвайки наклонения терен дворът е решен терасовидно. В ниската северна част на терена е разположен барбекю кът с открито джакузи. Витрината откъм двора е решена тип хармоника, за да се отваря през лятото и затваря през зимата. Оградата взаимства елементи от дизайна на къщата.


Присъствието на много стъкло, камък и дърво обединяват екстериора и интериора.


Функция и разпределение
В обема на къщата на партерно ниво са планирани: двоен гараж с работилница и техническо помещение; дневна с кухня и трапезария; СПА център с вътрешен басейн. Къщата е проектирана без сутеренно ниво. В предверието е планирано входно пространство с гардеробно. От него има подход към дневната. Дневната е обединена с трапезария и кухня с килер. Височината й е на две нива, създаваща усещане за пространство с много светлина и с прекрасна гледка към София. Големите витрини позволяват максимално отваряне на интериора навън към двора и околната среда. От дневната се влиза в малък семеен СПА център с вътрешен басейн, парна баня и панорамна сауна с прозорци към двора и към вътрешния басейн.


Къщата има вътрешен басейн, като оригиналното в случая е, че родителската спалня попада в обема на басейна и има гледка, както към планината, така и към басейна. На второто ниво са разположени три спални със собствени бани и тоалетни. Родителската спалня е с гардробно помещение и самостоятелна баня. Гледката е към двора и към вътрешния басейн. На това ниво има и още две детски спални. Под острия покрив на горното ниво е планирано жилищно помещение тип студио със самостоятелна баня с тоалетна.


В ниската част на терена е разположен барбекю кът с открито джакузи.


Акцент в къщата е зимната градина  Тя е разположена над дневната и има хубава гледка към София. При зимната градина и терасите са използвани стъклени хармоники, с цел да се даде възможност на заобикалящата природа със своите красиви пейзажи, да навлязат в обема на къщата.Технически решения
Отоплението е с термопомпа въздух – вода, комбинирана с газ. Във всички помещения е заложено подово отопление.
Фасадата е вентилируема с HPL панели с дървен фурнир. Топло- и звукоизолирана е  с 12 см каменна вата.
Покривът е с немски гладки клинкерни керемиди. Покривните прозорци са Велукс.
Дограмата е алуминиева с троен стъклопакет от Рейнърс. Те са доставчици и  на стъклените хармоники.
Използването на съвременни висококачествени материали, модерната отоплителна система и достъпа до много слънце прави къщата нискоенергийна и много икономична.
Архитектурата, с приятните си "закачки" и много стил, перфектната функционарност и естествените материали я правят комфортна  и приятна за обитаване и уникална като излъчване.


 

Автор: Дияна Кинова
Закони Нормативна база Коментари