Есенни грижи за градината

Есента е един от най-активните сезони в градината. Растителността в градината се нуждае от особени грижи през този период на годината, за да се радваме на красива и здрава градина напролет
09.10.2011
ланд. арх. Анита Янева
2032
градина, двор, трева, дървета, есенни грижи
Източник: сп. “Още за къщата”

Есента е един от най-активните сезони в градината. Растителността в градината се нуждае от особени грижи през този период на годината, за да се радваме на красива и здрава градина напролет. 


Когато започне есенният листопад, моравата задължително трябва да се почиства с гребло най-малко веднъж седмично. За целта може да се използва телена метла или гребло. Към средата на октомври ливадата трябва да се окоси за последен път преди началото на зимата. Окосената трева се почиства от моравата. Това е времето, в което трябва да се почистят плевелите и мъховете. Те се появяват обикновено под  дървета и храсти, на сенчести места. За да предотвратите такъв проблем през следващия сезон, премахнете клоните от ниските храсти  и подобрете отводняването. Почистете тревата от старата изсъхнала и наслоена трева. На местата, където е увредена тревата, може да посеете нова и да валирате или да настелете чим. 


Аерацията и фрезоването са препоръчителни в този сезон. Аерацията ще позволи на почвата под тревата да диша и по този начин тревата ще вирее много по-добре. Фрезоването е специално вертикално косене, което премахва мъха и мъртвата трева. То осигурява въздух и запазва здрава суха повърхност. 


В този период алпинеумът изисква специални грижи. Не позволявайте зелените или цъфтящи растения да бъдат затрупани от листопадните. Ако допуснете да бъдат затрупани от падналите листа, растенията от алпинеума може да загният. 


Октомври е месецът, най-подходящ за засаждане на жив плет, особено ако смятате той да е от листопадни храсти. Вечнозелените растения за жив плет е по-подходящо да се засаждат през пролетните месеци или от края на август до края на септември. За да засадите успешно живия плет, трябва да изкопаете дълбока бразда. Живите плетове се засаждат за дълъг период и затова добре наторете почвата с хумус, а най-горния слой покрийте с тор или хумус. След като го засадите, полейте, подрежете го и му осигурете защитно покритие от студа.


Ако имате гергини в градината, извадете грудките при  първия студ.  Вадете ги внимателно, да не ги нараните, изчистете ги от пръстта и отрежете надземните части до дължина 10 см. Така ги съхранете в щайги или кашони на сухо и топло място. Може да ги запазите и в торф, ако не можете да осигурите температура над нулата. 


Астрите, или по-известни с името хризантеми, са цъфтящото украшение на дворовете през есента. На тях може да се наслаждаваме чак до първия сняг. 

 Есента е времето, в което трябва да се погрижим за луковичните пролетни цветя. Луковиците на нарцисите се засаждат през септември и октомври, а на лалетата – между септември и ноември. Те виреят в почти всякакви градински условия, с изключение на плътна сянка. Лалетата и нарцисите могат да се оформят в лехи, в цветни композиции и дори в алпинеуми. Когато ги садите, поставяйте острата част на луковицата нагоре. След като ги посадите, полейте обилно. За да ги предпазите от замръзване, покрийте отгоре с органична тор или мулч. 


През октомври може да засадите и рози, ако вземете необходимите мерки да ги предпазите от студа. Розите успяват да образуват нови корени, преди земята да замръзне. След като засадите розите, закрепете короните с дървена кука за земята. 


Предпазването от студа става чрез загърляне или чрез покриване със стари чували. В края на октомври трябва да осигурите и зимна защита на старите рози в градината ви. Ако прогнозата за месеца е за много ниски температури, добре е да извадите и грудките на късноцъфтящите гладиоли. 


Есенните месеци са времето, в което се полагат едни от най-интензивните грижи, независимо каква точно растителност имате в градината. Затова не пропускайте този важен етап, за да се осигурите необходимата защита на растенията за зимата. 

Закони Нормативна база Коментари