Създай ретро мебели с прозрачен лак

Лесно, бързо, евтино и много ефектно
15.02.2007
Още за къщата
1798
направи си сам, ретро стил, мебели за дома, ретро мебел
Резултатът е разкошна старинна пейка, примамливо приканвайки ви да поседнете.
Източник: Още за къщата

В тази статия ще ви запознаем стъпка по стъпка с техниката на превръщане на една обикновено изглеждаща тапицирана пейка в ретромебел. В показаната тук декорационна техника за художествено оформление на дървената част на мебели е използван цветен прозрачен лак. В показания пример грундировката се изтърква на места до дървото с цел да се придаде на пейката вид на използван в течение на години мебел. Чрез прозрачния лак мебелите добиват цвят и нов облик, тъй като прозъртащото дърво прави мебелите да изглеждат старинни. Нанесената само на някои места златна боя подчертава процесът на остаряване и придава дискретен гланц.
 


Необходимите за работа материали и инструменти са:
- четка от естествен косъм с размер 7,
- плоска четка от изкуствен косъм,
- гласпапир и фина шкурка за изглаждане и
- полиране на дървото,
- прозрачен зелен лак,
- пистолет за топло залепване със силикон,
- такер,
- парцал за избърсване,
- подходящ по цвят ширит или декоративен шнур,
- плат за обличане тип дамаска,
- гипсов или акрилен грунд за дърво,
- полиуретанов лак,
- златна акрилна боя.

 

Вид на пейката преди започване на работа и                                                                           крайният резултат.

 

  Дървената част се ошлайфа добре с гласпапир или фина шкурка.    Върху дървото се нанася един слой грунд за дърво, който съдържа калциев карбонат и спомага за по-доброто прилепване на боята отгоре.
 

   
След изсъхване се минава още веднъж с фино шлайфане навсякъде, за да се махнат щръкналите малки дървени власинки. Следваща и най-важна стъпка е да се шлайфа усилено на изпъкналите места, така че да се покаже дървото под грунда. С четка се нанася зеления прозрачен лак върху цялата повърхност.
 

     
С мек парцал се отнема излишния лак - преди да изсъхне. Следващата стъпка към старинния вид е нанасянето на слой златна боя с пръста на ръката само върху многократно шлифованите места. Когато златната боя изсъхне, дървената конструкция се намазва с копринено-матов полиуретанов лак. След като този първи слой изсъхне, повторете същата процедура
още два пъти.

 

   
Закрепете покривния плат с такерни кламери или тапищерски kабарчета. Накрая закрепете ширита или шнура с помощта на лепило (най-добре с пистолет за топло лепило) върху кабарите. Тук се вижда добре десенът на използвания плат.

 

Резултатът е разкошна старинна пейка, примамливо приканвайки ви да поседнете.

 

 

 

Автор: Още за къщата
Закони Нормативна база Коментари