Есенни работи в градината

Есенните работи в градината всъщност съвсем не свършват със събирането на окапалата шума. Именно от есенната ви грижа ще зависи пролетната премяна на градината, а и плодовитостта на овошките.
14.10.2013
Антоанета Салфидж
1111
градина, двор, растения, есенни грижи градина, дръвчета и цветя
От есенната ви грижа ще зависи пролетната премяна на градината
Източник: Интернет

Есента е красив, но често много кратък сезон. Времето лети, студът настъпва, а листата си падат и някой трябва да ги събере. Есенните работи в градината всъщност съвсем не свършват със събирането на окапалата шума. Именно от есенната ви грижа ще зависи пролетната премяна на градината, а и плодовитостта на овошките през следващото лято.


Грижа за храстите и плодните дръвчета
През октомври реколтата все още не е събрана изцяло.  В този месец обаче работата зависи най-вече от атмосферните условия. Приемете този факт, и не се ядосвайте, ако не успеете да откъснете и последната чепка грозде. По- добре е да намерите време за други важни за градината дейности.


През есента много храсти и плодни дръвчета имат нужда от специална грижа. След като са изпопадали всичките им листа, настъпва подходящото време за присаждане. Внимателно почистете от изгнилите клони плодните дръвчета и храсти и подстрижете живите израстъци на цъфтящата роза. Краят на септември – началото на октомври е времето за последно подрязване.


Грижа за трайните насаждения
Почистете израстъците при многогодишните късно цъфтящи растения като внимателно отделите цветовете – така ще удължите цъфтенето. След като и то приключи, можете да пресадите най-буйните израстъци, дейност, която се прави на две-три години при многогодишните растения. Коренищата на гергината се разкопават след първото замръзване.


С грижа за пролетната градина
Ако искате градината ви да разцъфти на ранна пролет, погрижете се за нея през есента. Засейте някои едногодишни растения като невен, мак, метличина.


Ако обичате нарциси, препоръчително е да ги засадите в началото на есента, а лалетата и зюмбюлите – две – три седмици преди първото замръзване на земята. Сега е времето за садене и на чесъна.


Есенната сеитба си има плюсове и минуси. 
Положителното е, че при такъв посев се пести от времето за пролетни работи, могат да се получат по-ранни добиви и едногодишните растения цъфтят по-рано. Отрицателните резултати са свързани с големия риск от замръзване на семената от есенната сеитба и невъзможността добивите да се прогнозират.


От зеленчуците и подправките през есента може да се засеят:


 • Моркови,
 • лук,
 • магданоз,
 • салата,
 • спанак,
 • киселец,
 • копър.

Почва за есенната сеитба
Есенната сеитба ще премине добре само ако почвата ви е мека и култивирана- тя не трябва да е твърде суха или твърде наводнена от есенните дъждове.


Добре е да обработите земята с торове. Прекопайте пръста внимателно, разделете я на бразди и подгответе  сухите добавки от хумус и тор за засипване на браздите.


Най-важното – определете точното време на саденето. Ориентирайте се по дългосрочната климатична прогноза. След засяването не трябва да настъпи дълго затопляне, иначе семената може да пораснат и да загинат при замръзване.


Оптималният вариант за време на есенната сеитба е в края на октомври и началото на ноември, когато дневната температура на въздуха пада до +2 – 3 градуса, а нощната стига до точка на замръзване.


Мястото на зимните грудки се избира така, че през есента и пролетта да не подгизват от вода, а зимата снегът да не ги покрива. В деня на посева семената се поставят в бразда с дълбочина 3 см. Ако същият ден падне сняг, задължително го отстранете. Семената трябва да са повече от обикновено – с 20- 25 %. 


Есенният листопад не е само романтична гледка
Падането на есенните листа създава най-много работа в градината, факт. Без дейностите, обслужващи листопада обаче, вие няма да може да се любувате  на зеления си рай през следващата година.


Ето какво трябва да направите, за да помогнете през есента на вашите дръвчета. 


 • Обрежете изцяло сухите клони на многогодишниците и приведете в ред местата около коренищата на иглолистните дървета. 
 • Отстранете изгнилите и болни плодове. Корените на едногодишните бобови растения – грах, боб, леща, може да оставите почвата. Те ще я обогатят с полезни вещества. Тази част, която излиза над земята обаче, трябва да се отреже.
 • Падналата шума събирайте периодично. Болните или поразени от вредители листа трябва задължително да отстраните от терена и да изгорите.
 • Когато парникът е свободен от посеви, задължително обработете стените и стъклата с дезинфектанти, за да унищожите гъбичките и други причинители на болести.

И още. Не забравяйте да приготвите хранилки за птици.
Храненето им през зимата е не само приятно занимание, но е и полезно. Идва новият сезон и те ще ви се отблагодарят със старателно унищожаване на градинските вредители.

+7
Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари