Новият формат на Salone del Mobile - Supersalone

Тази година Salone del Mobile ще се състои от 5 до10 септември във Fiera Milano, Rho, но с нова визия, различна концепция и дизайн, ще бъде достъпно за всички през цялото време и посетителите ще могат да закупуват на място харесаните от тях продукти.
20.07.2021
Теменужка Захариева
837
дизайн, salone del mobile, изложение Милано
Salone del Mobile с нова визия, различна концепция и дизайн.
Източник: Източник: Salone del Mobile.Milano 

След няколко отлагания най-голямото международно събитие за дизайн, мебели и интериор най-после е планирано да отвори врати на необичайна дата и в необичаен формат.  Тази година Salone del Mobile  ще се състои от 5 до 10 септември във Fiera Milano, Rho, но с нова визия, различна концепция и дизайн, ще бъде достъпно за всички през цялото време и посетителите ще могат да закупуват на място харесаните от тях продукти. И ще бъде обвързано с много събития из целия град Милано. 
 

Пресконференцията за Supersalone. Източник: Salone del Mobile. Milano 


На специална пресконференция на живо и он-лайн с предварително записване кураторът на изложението Stefano Boeri (архитект и президент на Милано Триенале, известен с вертикалните си гори - високи жилищни кули със засадени с дървета и храсти балкони), заедно с малка група дизайнер-съавтори представи концепцията. Един от тях, Andrea Caputo каза "Приехме линейна логика на представяне. Ще използваме последователност от стени и вертикални повърхности" направени от рециклираща се дървесина, където ще бъдат показани подбрани продукти и новости от последните 18 месеца.


В границите на панаира ще бъде изградена зона като малко градче с много зеленина, където ще липсват познатите павилиони, а продуктите ще бъдат представени във формат, напомнящ на огромна библиотека за дизайн. Ще има множество срещи, разговори, обсъждания на предвидени за това зони. 


Boeri разработи радикална еднократна концепция за тазгодишния панаир, която отговаря както на очаквания спад на чуждестранните търговски посетители на тазгодишното събитие, така и на нарастващото потребителско търсене на мебели за дома. „Вярвам, че също е много важно да се вземе предвид желанието на потребителите да инвестират в дома специално в този момент“, каза той.

 


Проект за новия дизайн на изложението. Източник: Salone del Mobile.Milano 

 

В програмата е включена и изложба на най-добрите дипломни проекти на студенти от известни училища за дизайн. Една от основните теми ще бъде възможността за повторно използване на повечето от елементите на изложението.


Беше представено и новото лого на изложението, обединяващо в себе си новата концепция за едно хибридно събитие с присъствие на живо в зоната на панаира и в целия град Милано, „което ще води диалог с изцяло новата дигитална платформа. Сега, когато предпазливо излизаме от пандемията, светът вече не е същият, както беше, и навлизаме в нов, хибриден свят, в който физическиото и дигиталното пространство съжителстват, подсилват се взаимно и разширяват възможностите си. Това е посоката, в която се движи платформата Salone del Mobile. " 

 

Проект за зоните за общуване. Източник: Salone del Mobile.Milano 


На 30 юни официално беше представена новата дигитална платформа на Salone del Mobile. Според организаторите,   това, което наистина отличава новата дигитална платформата от конкурентите, е широчината на оригиналното редакторско съдържание, обхващащо различни сфери на дизайна, изкуството, архитектурата и технологиите. 


Въпреки че тя не може напълно да пресъздаде енергията и преживяването при разглеждане на живо на новите продукти и контакта с колеги и дизайнери по време на самото изложение, това е надежден начин за ентусиастите да останат в течение на повечето от новостите в сферата на интериорния дизайн.


„Светът се промени. Трябва да се променим. Дигиталното е новото нормално. Ние сме зависими от нашите компютри,“ казва Марва Грифин, основател на SaloneSatellite, директор на международната преса на изложението.


И друго, което е важно да се знае - Euroluce и Eurocucina ще бъдат представени тази година за първи път едновременно. Досега те се редуваха през година.


Също така можем да очакваме, че целият град Милано ще участва в събитието с Fuorisalone, както през предишните години.

Закони Нормативна база Коментари