Зелена морава за три седмици

Който си има къща със сигурност знае, че всъщност е много лесно да се озелени двора с морава. Ето и няколко съвета как да я поддържате
14.04.2014
Антоанета Салфидж
1791
къща, градина, двор, зелена морава, тревата в двора

Какво е къща без зелена морава! Меката трева създава широта на погледа, ароматът й дарява със свежест и в най-горещите дни, а удоволствието да се излегнеш на припек директно върху влажната земя е наистина несравнимо. Който си има къща със сигурност знае, че всъщност е много лесно да се озелени двора с морава. Тя обикновено се хваща бързо и ще ви изненада с мек зелен килим още на третата седмица след саденето. Трудностите обаче идват след това – косене, поливане, предпазване от плевели, от изсъхване и пожълтяване. Според специалистите  тайната на вечно зелената морава е именно в първия етеп – саденето, който се счита уж за най- лесен. Има много тънкости при избора на семена, при подготовка на почвата, при торенето.Ето някои специфики, които ще ви помогнат да навлезете в тревната тема и ще ви накарат да отделяте повече грижи за моравата, ако искате да и се наслаждавате.


Съществуват няколко основни типа морава:
Декоративна трева – използва се за озеленяване на паркове, площади, булеварди. Служи за украса. Сред декоративните зелени площи се открояват:
Нискотревните – те са празнични, тържествени. В състава им влизат специално подбрани нискорасли треви с меки и тънки листа. Те отлично се сгъстяват и образуват копринено и гъсто покритие. Тази трева обаче е много капризна. Преди да я посеете, трябва добре да почистите почвата от плевели, да я наторите и да прекопаете повърхността.
Мавритански, цъфтящи треви. Те са най-красиви и забележими. Представляват истинска поляна  с многогодишни и едногодишни полски цветя. В състава на тревната смес може да влезат до 15 вида цъфтящи растения. Такова разнообразие много привлича пчелите и пеперудите и ще придаде полски вид на вашия двор. Мавританските треви не изискват особена грижа. Могат да растат и на бедна почва, стига да има много слънчева светлина. Нямат нужда от стригане и косене.
Паркови треви и насъждения. В състава на тревната смес влизат широколистни и лукови насъждения с бърз растеж. Те образуват плътен храсталак, устойчив на промените на времето.
Спортна трева. Отличава се с повишена устойчивост на механичен натиск и много бързо се възстановява. Използва се по стадионите, футболните игрища, детски спортни площадки.
Етапи на създаване на моравата

ПЪРВИ ЕТАП: Определяне границите на моравата. Набелязаната територия се почиства от боклука и се отстраняват плевелите. Ако бъдещата поляна ще е близо до блатиста месност, трябва да се подготвят дренажни канавки.
ВТОРИ ЕТАП: Подготвеният участък се прекопава на дълбочина до 25 см. Всички буци внимателно се разбиват. Боклукът отново се събира. Добре е да подхраним почвата с тор по целия участък.
ТРЕТИ ЕТАП: Следващата ни задача е да уплътним разкопаната земя. Ако площта е голяма може да използваме малък валяк до 50 кг. Разнасяме семената по цялата площ и отново уплътняваме почвата. След три седмици ще можем да правим пикник на зелената трева.
Сезонна грижа за тревата
Пролет - Започнете да подрязвате тревата щом светлия ден тръгне да расте. Ако го правите с косачка, ножиците трябва да са максимално високо. Обработвайте тревата с хербициди. През април отново коригирайте височината на тревата. Идеалната височина за пролетта е 2,5 сантиметра.
През лятото - Подрязвайте тревата 1-2 пъти на седмица. През сухия период непрекъснато поливайте.
На есен - Почистете тревата от плевели и листа. Добре е да наторите почвата. Добавете пясък, тор и плодородна почва.
Често задавани въпроси
1. Как е правилно да се коси моравата?
Високата трева е нужно да се коси на няколко етапа. Ако я окосите наведнъж, моравата бързо ще изсъхне. Не е препоръчително косенето след дъжд или във влажно време. За да се получи при косенето равна морава, изчакайте сухо време.
2. Колко често да се коси тревата?
Специалистите препоръчват косенето на моравата през лятото да е веднъж в седмицата, а през есента – веднъж на две-три седмици.
3. Нужно ли е да се коси тревата през зимата?
Да. В по-топлите периоди.
4. Колко често да е торенето?
Обикновено е достатъчно подхранване по един път през пролетта и есента.
5. Защо тревата завъди мъх и гъби? Какво да правя?
Основните причини за тях може да са няколко: недохранена почва, лоша вода, замърсен терен. Обработете тревата със средство срещу мъх и гъби и добавете към почвата пясък. През есента почистете терена и разорете. Засадете в тревата само сенчести растения.
6. Как е правилно да се полива тревата? 
Обикновените паркови и спортни треви трябва да се поливат само в сухо и горещо време. Препоръчително е да се използват пръскачки. 
7. Как да проверя дали пръскачката работи ефективно? 
Поставете под нея какъвто и да е съд. Ако за минути в него се събере четири сантиметра вода, значи пръскачката работи правилно. 

Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари