Защото къщата разказва семейната история...

Къщата е нещо приказно, а историята на къщата е историята на едно семейство. Тя е много повече от една минимална достатъчност, тя е отражение на индивидуалността.
15.07.2007
aрх. Юри Ангелов
734
къща, интериор, двор, архитектура

Проект и изпълнение : арх. Юри Ангелов
Фотографи: Милена Конакчиева и Димитър Шиклев


Къщата е нещо приказно, а историята на къщата е историята на едно семейство. Тя е много повече от една минимална достатъчност, тя е отражение на индивидуалността. Отношението към къщата е специално отношение, тъй като всичките хора сме различни и специални. Това от своя страна предполага и особено внимание от страна на архитектите и строителите на къщи. Индивидуалността на една къща е сериозна отговорност, това е и причината много от архитектите да избягват такива проекти. От друга страна всеки един собственик има правото сам да решава как да изглежда къщата му, но не бива да се пренебрегва и ролята на архитекта.

Ангажирането на архитекта и със строителството на къщата вече означава една наистина голяма отговорност. Това е най-сигурният начин да се реализират всичките идеи на проекта, идеите на собствениците, по-съдържателен и по-логичен вариант за създаването на къщата. Клиентите би трябвало да бъдат наясно и с разпределянето на бюджета си, както между отделните помещения, функции и оборудване, така също и във времето.
Едно такова предварително изясняване на финансовите подробности е от полза за всички. Общуването между бъдещите собственици на еднофамилна сграда с архитекта, който те са си избрали, е много важен фактор в дългия процес на създаването на техния дом. Ролята на архитекта е да успее да долови идеите им, да ги онагледи и най-накрая да ги материализира. Този процес не винаги е лесен и еднозначен.


  Представените две къщи са изградени в един двор. Едната е натоварена с основната жилищна функция, докато втората къща е изградена, за да създаде творческата среда за работа на собствениците.


При изграждането на една къща участват най-малко 60 - 70 човека. От значение са редица фактори като възрастта на семейството, начина им на живот, стандарта, който искат да постигнат, пътуванията им в чужбина, разнообразните им интереси и т.н. Най-вече те трябва да са наясно със себе си и с желанията си, и никой друг не може да направи това вместо тях. Те трябва да съпреживеят процеса на създаването на собствения им дом., за да могат след това съвсем естествено да заобичат своята къща. През този процес не бива да се скъсва връзката между собствениците и архитекта нито за миг, не бива да прекъсва и мисълта за нея, защото едно такова прекъсване има негативен ефект върху крайния резултат. Всичко трябва да върви плавно, закономерно и регулярно.

ДЕТАЙЛ, САНТИМЕНТ И ТРАДИЦИЯ
Представените две къщи са изградени в един двор. Едната е натоварена с основната жилищна функция, докато втората къща е изградена, за да създаде творческата среда за работа на собствениците. Свързва ги прекрасна градина, поддържана с много желание и усет към красивото и детайла.

Къщата, която първа представяме е жилищната. Изпълнена изключително прецизно, нискоенергийна сграда, в изгражденто на която са вложени качествени материали и технологии. Една препратка към по-старите архитектурни редове ... Визията на тази къща е резултат от силното желание на собствениците да запазят образите, извор на вдъхновение, детайлите, които правят къщата красива, достолепна, уникална и запомняща се. Особеностите на терена продиктуват и интересното решение на разположения на юг английски двор с терасирана периферия. Необходимостта от дълбоко фундиране е използвана като предимство и сутеренът е “ изваден на светло”. “Приказният “ покрив става реалност благодарение на покривните системи на Bramac. За фасадите и на двете къщи са използвани продуктите на Caparol.

Къщата е изключително компактна като обем, кокетна и по своему приказна, усетен е човешкият мащаб. Кулата и коминът, вертикалните акценти на покрива, създават характерна и леко “чудата” визия, от който и да е поглед. Компактния обем е приютил всички необходими функции на фамилията, пространството е достатъчно за нормалното и естествено обитаване на къщата, без излишно напрежение или разточителство. Къща, в която да се чустваш спокойно и уютно.
Вътрешните пространства, като естествено продължение на екстериора, са изцяло подчинени на конкретните желания на собствениците. В дневния тракт са обособени три зони - трапезария, кът с камина и кът за сядане.
Визуалната връзка помежду им създава интересни погледи и ракурси, създаващи допълнителна динамика, като същевременно приобщава отделните функции на обитаване.


 


Мебелите са израз на моментна нагласа и настроение, сантимент и нарочно търсена атмосфера, която да предразполага собствениците да се чустват добре и щастливи в своя дом.
Домашният кабинет, ситуиран на второ ниво, се свързва посредством вътрешна стълба с кокетна спалня. Декоративни открити греди и осветление, подчертават елегантната конструкция на формите в подпокривното пространство. Материалите и цветовете са естествени и топли, дискретно допълвани от внимателно подбрани аксесоари.


 

Днес при всичките технически възможности и достижения на човечеството е недопустимо те да не се използват пълноценно изграждайки нашите домове. Налице е ясна тенденция за опростяване на нещата, за да може човек да е свободен от бремето на непрекъснати грижи, да има възможност да пътува. А грешките в техническо отношение са скъпо струващи.


 


Клиентите са вече технически грамотни и достатъчно добре информирани, за да преценят инвестицията си и най-вече да планират своите разходи. Къщата се отоплява с газови котли като в по-големите помещения, освен радиатори е монтирано и подово отопление.Втората къща още по-силно подчертава отношението на собствениците към традицията и историята. Всеки един детайл е разработен с изключително внимание и вещина, за да се получи пример, пренасящ ни в провинцията на Германия.Уникални, всяка по своему, двете къщи създават ансамбъл от контрасти и съпоставяне на непреходна традиция.
Простор, обем и светлина в домашния офис на семейството - създават онази фина атмосфера за вдъхновение и релакс, която да превръща работата в удоволствие, а удоволствието отново да поражда желание за работа.

Автор: aрх. Юри Ангелов
Закони Нормативна база Коментари