Декинг плочите – еволюция в живота на открито

Нова пазарна алтернатива, която става все по-популярна през последните години.
14.05.2014
Антоанета Салфидж
1875
градина, басейн, двор, декинг, декинг плочи
Разнообразни възможности за дизайн
Източник: Бестимекс, www.bestimex.net

Границите между външно и вътрешно пространство на къщата стават все по-неясни, особено с приближаването на топлите месеци. Практиката показва, че много, всъщност повечето домашни дейности, дори и спането, предпочитаме да осъществяваме на зелено, особено ако имаме нужните условия за това. 


Все по-срещана практика и в нашите дворове е изграждането на  външна дървена тераса от декинг. /http://www.ka6tata.com/gradina/nastilki/article/983/ Естественият декинг, изработен от екзотична дървесина е много красив на външен вид, приятен на допир и устойчив на атмосферни промени, но е доста скъп и труден за поддръжка.

Има обаче нова пазарна алтернатива, която става все по-популярна през последните години – декинг плочите. На външен вид те изглеждат досущ като истински декинг от най-скъпо дърво. Същевременно са по-лесни за поддръжка, по-бързи за монтаж и в пъти по – евтини.


Веранда, направена с декинг плочи TECHNODECK     Източник: www.bestimex.net

Декинг плочите представляват правоъгълни секции, изработени от композитен материал, добит от рециклирана дървесина. Отделните елементи на системата се сглобяват много лесно като буквално се закопчават един в друг с помощта на  специална профилна подложка. Градинският паркет може да монтира върху дървена или върху ПВЦ основа или просто да се нареди върху стария под, независимо дали е дървен или от керамика. Единственото изискване е при монтажа плочите  да се положат върху идеално равна и твърда основа и да се съединят така, че между тях да има леки хлабавини които да обират движенията по пода. Задължително се предвиждат и фуги за вентилация и отток на влагата. Ширината на вентилационните отвори може да е различна – от 1,5 до 8 мм.


TECNODECK sand - дълготрайност и модерна визия     Източник: www.bestimex.net

Богато разнообразие в декорите
Композитните декинг плочи имат много предимства пред естествената дървена настилка, като: лесен монтаж, устойчивост на атмосферни условия, евтина поддръжка, ниска първоначална цена. И не на последно място, възможно е да се демонтират и безпроблемно да се преместят на друго място.  Същинският бум обаче в търсенето на тези дворни облицовки настъпи, след като производителите  насочиха усилия към разнообразяване на декоративната визия на композитните плочи. Благодарение на технологиите производителите успешно имитират не само цвета и нюансите на екзотичната дървесина, то и наподобяват релеф, фладер, дори правят така, че материалът да е топъл и мек при допир, като истинско дърво. Формата и конструкцията на плочите също е много функционална. Елементите могат да се редят така, че подът да прилича на дюшеме, на бамбуков паркет, или на сложна розетка от редени паркетини.


Овалните форми не са проблем за плочите TECNODECK     Източник: www.bestimex.net

Декинг плочите – идеални за около басейна
Декинг плочите са много подходящ материал за зоната около басейна и джакузито, защото не събират вода, не подгизват, не се пързалят, лесно съхнат на слънце и бързо се почистват. Освен за двора, терасата и балкона, декинг плочите успешно се прилагат и за облицовка на банята, сауната,  и зимната градина.

Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари