Москва - сърцето на Русия

Днес все по-актуално звучи мисълта на италианския пътешественик Джакомо Казанова - "Този, който не е видял Москва, значи не е видял Русия".
03.01.2019
Лилия Лозанова
1229
Москва, екскурзии, туристическа информация
Източник: Руал Травъл, www.rual-travel.com

Москва е мегаполис, събрал векове история и човешки съдби. Заедно с предградията, в столицата живеят над 10-12 млн. души, като всекидневно в нея пристигат приблизително около 2 милиона души. Пет летища, 9 жп гари и 2 речни гари всеки ден посрещат и изпращат огромни маси от хора.

Днес все по-актуално звучи мисълта на италианския пътешественик Джакомо Казанова - "Този, който не е видял Москва, значи не е видял Русия". Градът представлява мрежа от обекти, в които е концентрирана вековната руска култура - музеи, театри, храмове, галерии и др. Москва е сърцето на огромната страна и много от нейните забележителности са емблеми на Русия. Достатъчно е само да се споменат Кремъл, Червеният площад, Третяковската галерия, Балшой театър.

Всяка туристическа обиколка в Москва започва от Кремъл - архитектурен ансамбъл, емблема на Русия. Названието му„ кремль” означава цитадела, крепост. Първата дървена конструкция на това място е издигната през XII век, а през XV век градът се превръща в център на огромната руска империя.

Входът на комплекса може да е през бялата Купатиева кула или през Троицката кула. Отдясно се издига голяма сива сграда – Държавният кремълски дворец, отляво – жълтото здание на Арсеналът. Направо е разположена църквата "Дванадесет апостоли”, пред която се намира Цар-топ. По-нататък на огромен пиедестал пред камбанарията Иван Велики се издига Цар-камбана. Наляво  от нея се стига до Съборния площад – историческото сърце на Кремъл.

Продължава се по хълма към Големия кремълски дворец, който всъщност е ансамбъл от сгради, в чийто състав влиза Теремной дворец и датиращата от XV в. Гранитова палата. От дясната страна е разположено жълтото здание на Оръжейната палата – най-старият и най-богатият кремълски музей. В същата сграда е и Елмазният фонд.


Снимка: Лилия Лозанова

Туристите не пропускат да видят трите емблематични Събора - Успенски, Благовещенски и Архангелски - трите храма днес функционират като музеи.
Успенски Събор е създаден по образец на Успенския събор в старинния руски град Владимир в периода между 1475 и 1479 г. Дело е на италианския архитект Аристотел Фиорованти. Увенчано с пет позлатени купола, зданието изглежда строго и тържествено.
В храма се намират светини като иконата на Владимирската Богородица (XIв.), на Св. Георги (XIIв.) и Света Троица (XIVв.). Украсеният с дърворезба трон вдясно е принадлежал на Иван Грозни.
Архангелски Събор също е петкуполен, издигнат по поръка на Иван Велики. Храмът е гробница на руските князе и царе до 1712 г., когато за столица е обявен Санкт Петербург. Тук има 46 гроба. Върху стените и колоните на храма са изобразени сцени с исторически сюжети.
Благовещенски Събор е с шест позлатени кубета – забележителен образец на руската архитектура, обединяващ изкуството на цели три столетия. Основите му са положени през XIV в. Изпълнявал е ролята на домашна църква на московските владетели.

Снимка: Лилия Лозанова

Снимка: Лилия Лозанова

Цар-Камбана е не само най-голямата, със сигурност е и най- безмълвната в целия свят. Поръчана през 1730г., камбаната е повредена още при отливането й. Тя тежи повече от 200 тона и е висока 6 м.


Снимка: Лилия Лозанова

Цар-Топ е най-голямото оръдие (пушка) в света, също неизползван. Тежи 40 тона, а дължината е – около 5,3 м. Отлят през 1586 г. от майстора Андрей Чохов.

Оръжейната палата е най-стария и най-богатия дворцов музей, основан през 1806 г. Първоначално е включвал три императорски съкровищници: дворцовата съкровищница (царските регалии и подаръци); конюшенная казна ( парадните украшения за конете и каляските за тържествени церемонии), оръжейната сбирка. Днес колекцията се състои от близо 4000 експоната, датиращи от периода между XII в. и 1917 г. Тук е изложена сбирка от редки сребърни предмети от XVII в. Сред атракциите на ювелирната колекция от XVIII – XX в. са яйцата на Фаберже. В сбирката от оръжия са представени и сабите на Кузма Минин и Дмитрий Пожарски, освободили Москва от полските нашественици.

В залата с царските регалии посетителите могат да видят най-стария трон от слонова кост на Иван Грозни, както и първия трон на Петър Велики. Тук е и тронът, подарен на цар Борис Годунов от персийския шах Абас, който е инкрустиран с повече от 2 000 скъпоценни камъка и перли. В казната най-атрактивният експонат от колекцията е френската карета на Екатерина Велика.

Заслужава си да се види и Елмазеният фонд - уникална колекция от диаманти, бижута и скъпоценни камъни в Кремъл, създадена през 1922 г. от младото съветско правителство. Експонатите, които са изложени тук, датират от XVIII в. до наши дни.


Да караш кънки на лед на Червения площад, пред ГУМ, е едно наистина незабравимо преживяване!
Снимка: Руал Травъл, www.rual-travel.com


Червеният (красив) площад – най-важния в цяла Русия.
Тук е мавзолеят на Владимир Ленин, Лобното място, наблизо е Държавният исторически музей и емблематични сгради за руската столица. За съжаление не е популярен фактът, че точно срещу музея се намира съборния храм на Казанската икона на Богородица. Преданието е, че когато Хитлер е бил на 40 км. от града, лично Сталин е наредил самолет с иконата да облети Москва и руската столица не е превзета.

Йосиф Сталин, както и повечето съветски ръководители и герои са погребани край стените на Кремъл. Тук можете да се запознаете с цялата история на СССР: министри, всички съветски маршали, Юрий Гагарин, Максим Горки и много други са имали честта да бъдат погребани тук. Последният човек, намерил вечен покой на това място, е съветският лидер Костантин Черненко през 1985 г.


Червеният площад и катедралата "Василий Блажени" - едни от най-разпознаваемите забележителности на Москва и задължителни за посещение за всеки истински пътешественик!
Снимка: Руал Травъл, www.rual-travel.com


Храмът „Свети Василий Блажени” на  Червения площад е сред емблемите на Москва.
Построен е през 1555-1561 г. по заповед на Иван Грозни - в чест на превземането на Казан и победата над Казанското ханство. Сградата поразява със своята архитектура и прилича на храм от руска приказка. Преданието е, че тя е била предложена на Сталин за разрушаване, обаче един от съветниците му - архитект, който трябвало да изпълни заповедта, отказал да се подчини. Заплашил, че ако това архитектурно чудо бъде съборено, ще се самоубие и така спасил зданието, посветено на светеца Василий Блаженни. Днес катедрата е филиал на Държавния исторически музей и е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.


Болшой театър - прословут и световнопризнат за една от най-добрите сцени за опера и балет в света. Билетите за представленията свършват няколко месеца преди датата!
Снимка: Руал Травъл, www.rual-travel.com


„Балшой театър” и Третяковската галерия са сред символите на руската култура.
Трудно е да се посочи точния брой на галериите в Москва, но гостите на града обикновено не пропускат да видят Третяковската галерия. Това е художествен музей в Москва, основан през 1856 г., който съхранява едни от най-значимите колекции на руското изобразително изкуство. Галерията разполага с над 130 000 произведения на живописта, графиката и скулптурата.
Тя е създадена от руския търговец Павел Третяков (1832 – 1898 г.) със съдействието на брат му Сергей Третяков (1834 – 1892 г.). През 1892 г. меценатът дарява на Москва своята уникална колекция, като сградата е наречена „Московска градска галерия на Павел и Сергей Третякови“. Тя е включвала 1276 картини, 471 рисунки и 10 скулптури на руски творци, а също и 84 картини на чужди майстори.
На 3 юни 1918 г. Третяковската галерия е обявена за държавна. В началото на Великата Отечествена война, започва демонтаж на експозицията, за да има готовност за евакуация.  През 1941 г. ешелон от 17 вагона тръгва към Новосибирск. Едва на 17 май 1945 г. Третяковската галерия отново е открита в Москва.

Днес в централната й сграда се намира и Музеят-храм на свети Николай в Толмачи, който представлява уникално съчетание на музейна експозиция и действащ храм. Тъй като централната сграда не може да събере огромното културно богатство, ценителите могат да посетят и филиала на Третяковската галерия, който е в центъра на града.

Балшой театър е сред най-значимите в света театър за опера и балет. Създаден е през 1776 г., когато губернаторът на Москва княз П. В. Урусов получава разрешение от императрица Екатерина II за театрални представления. Князът започва строителството на театъра, наречен „Петровски“. Сградата обаче, изгаря още преди откриването на театъра и князът възлага строителството на английския предприемач Майкъл (Михаил) Медокс, който построява т.нар. „Болшой Петровски театър“.
Тази културна институция има превратно минало, което е свързано с историята на града. Последната му реконструкция е през 2011 г. Днес из залите на театъра може да се направила обиколка с екскурзовод.


Станция Комсомолская на Московското метро - също задължителна забележителност в Москва. Пищно украсените спирки са почти без аналог в целия свят!
Снимка: Руал Травъл, www.rual-travel.com


Обиколката на тези забележителности отнема в най-добрия случай няколко дни. Много от обектите са такива, че колкото пъти и да идвате в белокаменния град, имате желание да ги посетите отново.

Автор: Лилия Лозанова

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари