Райско бунгало за плажа

С дозирана сянка и множество външни зони за релакс
14.05.2014
Антоанета Салфидж
3450
къща, интериор, архитектура, релакс, морска къща
С дозирана сянка и множество външни зони за релакс
Източник: www.veraiachia.com

Размерът няма особено значение за морската къща. Поне такова е разбирането на португалската дизайнерка Вера Ячия (http://www.veraiachia.com/galeria2/casadobarco.html), автор на поредица ваканционни морски къщи по португалското крайбрежие.

   


Проектираните от нея вили впечатляват със своята естественост, природосъобразност, функционалност и с пространства, изцяло ориентирани и организирани навън. Същинската им жилищна площ съвсем не е голяма. Някои от тях дори са с размерите на едно обикновено бунгало. Дизайнът обаче е изцяло ориентиран навън, включително чрез включването в интериора на разнообразни естествени материали като сурова дървесина, бамбук, слама, плетове с варова замаска.


Представяме ви една от вилите на Вера Ячия - Casa Do Barco. Намира се в Martinho, на 100 км от Лисабон. 

   


Вътрешното пространство на къщата не е голямо – около 100 кв.м. То е разгърнато само на нивото на земята и е изцяло отворено, почти без стени. Отделните кътове като кухня, баня, зони за релакс са сепарирани от мебели и  визуални прегради.

 


Прави впечатление  рустикалния дизайн на сградата. Тя е строена с нови материали, които обаче точно повтарят познати строителни технологии с дърво, глина и сено. Таванът е изграден с дървен гредоред, стените са от глина, частично покрити  с дървени дъски и пръти от бамбук, подът е на замаска. С помощта на тази класическа строителна технология в къщата е хладно и проветливо дори и в най-голяма жега.


Въпреки намигването за стара селска хасиенда вилата всъщност е много модерна и притежава функционални удобства за съвременен ваканционен живот. В интериора са включени забележителни идеи с естествени материали като екстравагантно кресло от стар дънер, маса от бамбукови пръти, диван със сложна оплетка на въже. Един от артистичните морски акценти в интериора са завесите от рапани, които декорират две от стените на вилата.

  


Истинският летен рай обаче е организиран не вътре, а вън от къщата.  По цялото протежение на сградата са оформени площадки с разнообразни места за релакс – басейн, дивани с меко сядане, частен плаж, трапезария на открито, алеи за разходка, стигащи до морето.


На практика всичко в тази къща води до морето, а самата вила е преди всичко център, около който се организира живота под открито небе.

Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари