Равело - мястото, което трябва да посетите

Равело е морско курортно градче в област Кампания на провинция Салерно, Италия.
15.05.2008
Мая Янева
928
архитектура, туризъм, наследство, забележителности

Равело е морско курортно градче в област Кампания на провинция Салерно, Италия. Разположен е на северния бряг на Салернския залив. Той е град от Амалфийското крайбрежие. На около 13 км в източна посока се намира провинциалният център Салерно. На около 50 км на северозапад е град Неапол. Непосредствено след Равело в западна посока е друго живописно курортно градче Минори. На изток на около 3 км след Равело е град Майори, също морски курорт. Равело е разположен на около 5 км от Амалфи високо в планината и има гледка към брега от Майори до Амалфи. Населението е 2506 жители.


Равело - площадът

Архитектура и история
Равело е разположен на върха на Драконовата долина и е едновременно град и градина. С безброй изумителни гледки, примери за традиционната архитектура, красотата на Равело очарова пътешествениците и хората на изкуството от всички националности през вековете. Градът е историческа дестинация за артисти, музиканти и писатели като Рихард Вагнер, М. К. Ешер, Джовани Бокачо, Вирджиния Улф, Гор Видал, Сара Тисдейл, която го споменава в посвещението си в увода към своите „Любовни песни”.Градът е основан от римската аристокрация и скоро става много богат и мощен град, като разцветът му е между X и XIII в. Равело подобно на Амалфи дължи своя просперитет на интензивната търговия в Средиземноморския район и на своята силна текстилна индустрия (памук и вълна). Западането на величието и влиянието на Равело настъпват с Руджеро II и норманското владичество. Това продължава и с инвазията на Пизани през 1337 г., която потиска цялото крайбрежие на Амалфи със своята политическа сила. През 13-и век населението на Равело е било около 35 000 жители.Повечето архитектурни паметници в Равело датират от XI-XIII в. и са построени в арабско-сицилиански стил. За Равело са характерни тесните и стръмни улици. Катедралата в града е построена през XI в. През XVIII в. след реставрационни работи нейният вид е променен основно. До днес са запазени единствено бронзовите врати, които са в романско-византийски стил и мозайките на амвона, изработени от районния адвокат Николо от град Фоджа.

Равело е основан през VI в.
През ІХ век е бил част от Република Амалфи. Съчетава обаянието на Х и ХI в. и следва стила на Амалфийската република, дори след като добива независимост от нея през ХI в., когато градът отказва да подкрепи републиката във войната срещу Роберто Джискардо. Църквата, посветена на Св. Панталеон, е издигната през XI в. по поръчка на епископ Орсо Павико. Входните врати са сходни с тези на Амалфи - бронзови, изработени в Константинопол през XII в. Вътре се намира музей, където се съхраняват множество исторически реликви от миналото. Забележителни са мраморната творба на Николо ди Бартоломео от Фоджа от XIII в. и декоративната мозайка представяща пророк Йона, погълнат от кита от XII в. Църквата „Св. Джовани дел Торо” е построена през Х в. и там можете да видите амвон от ХII в. и дървено разпятие от XV в.

  

Най-известните архитектурни забележителности в Равело са вила „Чимброне” и вила „Руфоло”. Тези постройки са прекрасна илюстрация на архитектурния стил, който е типичен през средните векове за цялото крайбрежие на Амалфи.

  
Вила "Руфоло"

Вила “Руфоло” е от XII в., издигната от фамилия Руфоло, и вила „Чимброне” са две места, които не трябва да бъдат пропуснати, заради тяхната възхитителна интериорна декорация. И двете вили имат изумително красиви градини, които допълнително разкрасяват вилите.


Вила "Руфоло"

Вила „Руфоло” е пример за арабски стил в архитектурата, който омагьосва много туристи, а интересен факт е, че тя е вдъхновение за известното произведение на Рихард Вагнер „Парсифал”. Вила „Руфоло” е спомената и в известното произведение на древната италианска творба „Декамерон”, на Джовани Бокачо.


Вила "Руфоло"

Вила “Чимброне” – от нея можете да се възхитите на най-божествената панорамна гледка към Италия, на цялото Амалфийското крайбрежие, а в някои дни и към брега на Чилентана. Вила „Чимброне” е купена в края на ХІХ в. от Лорд Гримторп. Гримторп е английски благородник, който купува земята, където се намира вилата и я трансформира по своите собствени представи с помощта на известния в региона Никола Манси и я превръщат в това, което е тя днес. Градините на „Чимброне” са вечен образец за красота и грация. Атмосферата на криптата е също много очарователна, тъй като „Алеята на безвремието” води до „Терасата на вечността” и е известна с гледката към брега долу, която спира дъха.


Вила “Чимброне”


Копия на известни статуи от класическата традиция и стихове от древни поети и философи красят вилата и градината и завършват впечатлението от вила „Чимброне”, като я правят уникално място за посещение. Всяка година през летните месеци се провежда фестивал за класическа музика - „Фестивал Равело”. Неговото начало е поставено през 1953 г. в чест на Рихард Вагнер.

Произходът на вила “Чимброне” датира от ХІ в., когато някои римски аристократи бягат от Рим и решават да създадат град, който е независим от Република Амалфи и определено успяват. Името на вилата кореспондира с латинското Cimbronium. Чимброне е бил известен винаги със своите градини и цветя, а самата вила е с много интересна структура, богата на детайли и декорация, като теракотената мозайка и барелефната декорация на покритата входна аркада.

Със своите луксозни хотели, култура, кухня и много други забележителности Равело притежава всичко, което е необходимо, за да очарова посетителите.

 

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари