Пещера „Леденика“

„Леденика“ е една от най – популярните и красиви пещери в България. Всички я знаят по име, но не всички са я посетили. А това наистина си струва.
25.06.2021
Дияна Кинова
2967
Природен парк, пещера Леденика, Врачански Балкан, екопътеки врачански Балкан
„Синтровото езеро“
Източник: Снимки: Дияна Кинова и Димитър Шиклев

„Леденика“ е една от най – популярните и красиви пещери в България. Всички я знаят по име, но не всички са я посетили. А това наистина си струва. Най-атрактивна за посещение през пролетта и зимата. Намира се в Природен парк „Врачански Балкан“ в местността "Леденишки увал" на 16 км от Враца и на 840 м надморска височина. Достъпът ѝ е удобен по асфалтов път.

  


Образувала се е в малмски варовици през кватернера, както и повечето пещери у нас. Кръстена е „Леденика“ заради натрупването на ледени маси в двете начални зали. Температурата се променя от –7°C до 15°C в преддверието и до 8°C във вътрешността. Влажността на въздуха е 92%.


Малко исторически факти за нея. Известна е още от Средновекивието. Овчарите са си съхранявали там млякото. Собственикът на земите около пещерата Хр. Чомаков през 1927 г. дарява 100 декара ливади и гори на туристическото дружество „Веслец“ в гр. Враца. Пещерата е благоустроена и отворена за посетители през 1961 г.. От 2010 г. пещера „Леденика“ е обявена за природна забележителност и е вписана в Списъка на защитените територии и защитени зони в България и се стопанисва от община Враца.

  


Входът на пещерата е в най-ниската част на долината с форма на леген „Леденишки увал“. Влезете ли вътре ще видите множество галерии и интересни калцитни форми – сталактити, сталагмити и сталактони, формирани в продължение на хилядолетия. Със своите многобройни образувания, фигури и драперии пещерата е една от най-красивите в страната. Дължината ѝ е 320м с денивелация 37м. В пещерата са обособени 10 зали. Първата зала е „Преддверието“. Там се издига огромна ледена колона с диаметър близо 21 метра. Следват няколко метра, през които човек трябва да се движи ниско наведен – проходът „Плъзнята“. През него се достига до „Малката зала“ с елипсовидна форма - дължина  21м., широчина 17м. и височина 5м. 


Следва още едно стеснение - през пещерния коридор „Комата“, водещо до „Голямата зала“. Наричат я още „Концертната зала“. Според специалистите тя има „божествена“ акустика. Размерите ѝ са: дължина 60м., широчина 45м. и височина до 23м. В нея може да видите много интересни образувания, наречени заради формите си – "Крокодила", "Главата на великана", "Сокола", "Дядо Коледа", "Къщичката на баба Яга" и други. Под "Концертната зала" е зала „Хладилника“. Някога са я ползвали за съхраняване на бубено семе. В дясно от "Концертната зала" ще видите „Синтровото езеро“, дълбоко един метър. Легенда разказва, че водата му е вълшебна и изпълнява желанието на всеки, който потопи ръката си в него.


От „Голямата зала“ по железни мостове се преминава през „Малката и Голямата пропаст“, през коридора „Завеските“ и се стига до „Бялата зала“. Тук се намират образуванията "Свекървен език", "Жената на великана", "Слонът", "Къпещата се девойка". Най-високата точка на пещерата се нарича "Седмото небе", която е  и последна точка в нея. 


Пещера "Леденика" е дом на 4 вида прилепи, пещерни бръмбари, мокрици, паячета. Единствено тук може да се види насекомото Леденикус-Светломразец. От растителния свят се срещат слабо развити лишеи и мъхове.


Непосредствено до пещерата е изграден Развлекателен парк „Леденика”, включващ посетителски център с експозиции и 5D-кино, въжена градина, стена за катерене, амфитеатър и тематичен приказен парк. Посетителският център предлага разходки по еко-пътеки, спортни игри и състезания за всички възрасти, артистични мероприятия свързани с природните дадености на Природен парк „Врачанския Балкан”, викторини, карнавали, фото-пленери на зададена тема и много други забавления за деца и възрастни. Ако сте любители планинари може да се осведомите за интересни екопътеки във Врачанския Балкан.

 

Автор: Дияна Кинова

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари