Морски аквариум у дома

05.07.2008
Владимир Йонев
3611
хоби, аквариум, морски аквариум
Източник: сп. "Още за Къщата"

Морският аквариум по право се счита за символ на разкош. Присъствието на това удивително късче от океана във всеки интериор позволява безпогрешно да се причисли неговия стопанин към хората с големи финансови възможности, надарени с добър вкус. Като всичко екзотично, морският аквариум безусловно привлича вниманието към себе си и поразява въображението със своята необикновена красота и изисканост.

Светлината, постоянното движение на водораслите, блясъкът на рибните люспи веднага приковават погледа към себе си. При това всеки аквариум е уникален, та нали всеки стопанин организира водното царство по свой начин. От интериора аквариумът практически нищо не изисква – обратното, създава стил, прави дома неповторим. А заедно с това оптически увеличава помещението, което не е маловажно.


На пръв поглед морският аквариум представлява обикновен водоем със солена чиста вода, в който живеят удивителни животни и растения. Но ако човек се вгледа внимателно, зад непривичното съчетание от багри и форми ще види живот, където всичко е взаимосвързано и неделимо. Това е цял свят, съществуващ по свои закони. За спецификата на този свят говорят и своебразието на населяващите го животни, особеностите на тяхната биология и поведение.

Например наблюдавайки октопода в аквариума, започваш да разбираш защо този образ се използва от фантастите при описанието на жителите на извънземни цивилизации. Мигновено променяща се окраска на тялото, големи умни очи, движението на змиевидните пипала сякаш хипнотизират човек, принуждавайки го да следи това удивително животно, без да откъсва поглед от него. Наблюдавайки движенията на изящната скарида, ние неволно я сравняваме с летателен апарат, а прозрачността на тялото й придава сходство с изделие от кристал. Много видове скариди са изключително непретенциозни в отглеждането: те се хранят с остатъците от храната за рибки. А така наречените скариди-чистачи дори освобождават рибите от ектопаразитите! За съжаление присъствието на корали, скариди и други низши животни ограничава избора на видовете риби, подходящи за обитаване в този аквариум. Болшинството риби са хищници, които се хранят с по-дребни рибки, скариди и коралови полипи.

 

Морските таралежи се хранят изключително с водорасли и поради това са много полезни в борбата с нежеланите водорасли. Морските краставици също добре почистват хранителните остатъци, които търсят, ровейки в грунта на дъното. Но преди да си купите морски краставици, потърсете съвет от специалист по морска акваристика. Някои видове от тези животни, ако бъдат неочаквано разтревожени, а често и без каквито и да било видими причини, отделят вещество, което е отровно за рибите. Морските анемони удивително приличат на цветя. Но болшинството от тези красиви, на пръв поглед безобидни същества, са безжалостни хищници.

 

А колко удивителни риби могат да живеят в морския аквариум!
Сякаш излязлото от анимационен филм морско конче; дългата, странно придвижваща се морска игла; надничащите иззад камъните любопитни морски кученца. В това изкуствено море може да се отглеждат дори хищни морени и акули, да не говорим за кораловите риби пеперуди, хирурзи, ангели, които по своята яркост на окраската и разнообразие във формите не отстъпват на тропическите насекоми и птици.

Разбира се, не може да се съвместят в един водоем всички представители на морската фауна, тъй като сред тях има немалко естествени врагове. Октоподите например ловуват ракообразни, морските звезди нападат редица мекотели и т.н., и т.н. При заселването на домашния океан това задължително трябва да се отчита. На практика морският аквариум представлява сложна биологическа система, в която постоянно протичат физически и химически процеси. За да я управлява човек, той трябва да бъде не само добър биолог, но и да притежава знания по химия и физика. Създаването на късче от океана в домашни условия и отглеждането на морски обитатели е трудна задача, но тя е по силите на всеки, който има достатъчно търпение, свободно време и, разбира се, финансови възможности.

 

Всеизвестна истина е, че колкото по-голям е аквариумът, толкова по-лесно е неговото обслужване. В аквариумите с големи обеми качествените характеристики на водата се запазват по-стабилни, отколкото в малките съдове. Разбира се, и в 100-литров аквариум може да се създадат благоприятни биологически условия за обитание, но последствията от грешките в отглеждането на аквариума ще се проявят значително по-бързо и освен това ще бъдат много по-тежки. Практически всички морски риби имат нужда от среда за обитание, надеждно защитена от външна намеса. В качеството на оптимален обем на аквариума се препоръчва съд с вместимост от 200 литра, за да е възможно отглеждането в него едновременно на няколко вида риби.

Много важно за живота на морския аквариум е осветлението. За целта се използват луминисцентни лампи, метало-халогенни лампи, а така също и комбинации от няколко лампи. Луминисцентните лампи могат да се използват при дълбочина на аквариумната вода, която не привашава 50 см. В аквариум, заселен предимно със светлолюбиви низши животни, обитаващи плитките води в природата, или при дълбочина на аквариумната вода над 50 см, е необходимо също да се инсталират лампи, излъчващи синя светлина. Само в този случай може да се открои цветовото многообразие на коралите.Помпите се явяват сърцето на всеки морски аквариум, доколкото създават привично за неговите обитатели движение на водата. Използването в помпите на комутационно реле прави възможно създаването в естествени условия на смяна на посоката на водното течение, подобно на морски прилив и отлив. Помпите следва да се поставят по такъв начин, че в аквариума да не остават зони с неподвижна вода, в които могат да се задържат хранителни остатъци и отмрели частици от водорасли.

Аквариумът трябва да се инсталира върху основа от порест материал или пенопласт, за да се предотврати образуването на пукнатини в стъклените стени на аквариума. Мястото, където се установява аквариумът трябва да бъде избрано по такъв начин, че върху него да попада възможно най-малко дневна светлина, която допринася за активния растеж на нежеланите водорасли. Една от най-важните задачи е да се изготви самият съд, да се оборудва със система за регенерация на водата, включваща филтър за механично, биологично очистване.
 Разбира се, доколкото аквариумът трябва да стане украшение във вашия интериор, той трябва да бъде красиво оформен чрез пресъздаване на подводен ландшафт – гранитни или базалтови скали от Японско море, варовици от Средиземно, коралов риф от тропическите ширини. При това изкуствените скали, изработени от устойчиви към действието на морската вода материали, коралите, морските камъни трябва да скриват напълно спомагателните технически устройства.

Особено внимание изисква морското дъно. В него трябва да се създадат допълнителна среда за обитание на бактериите: в повърхностния слой на дъното – това са бактериите, които имат нужда от кислород, а в по-дълбоките слоеве на дъното – бактериите, които живеят без кислород. За някои видове риби е необходим участък пясъчно дъно, за да могат по време на нощния отдих да се зариват в него. За тези риби обикновено се оборудва отделен участък от дъното от коралов или кварцов пясък. Останалата повърхност на аквариумното дъно обикновено се запълва със слой едрозърнест коралов пясък с дебелина около 3 см. За да се избегне смесването на различни видове грунт, препоръчва се те да се разделят един от друг с редица камъни. За покритие на дъното на морския аквариум най-подходящ е едрозърнестият коралов пясък. Той изглежда великолепно на аквариумното дъно и освен това благодарение на съдържанието на варовик допринася за поддържането на стабилно ниво на киселинност във водата.Следващият етап е приготвянето на изкуствена морска вода, за което съществуват няколко рецепти. В нейния състав влизат макро- и микроелементи. Обитателите на морските аквариуми имат нужда от стабилни условия за обитание, без значителни колебания в параметрите на водата. Празният аквариум трябва да се напълни с осмозна (дейонизирана) вода, след това, докато се разбърква, в нея се добавя нужното количество морска сол. Накрая във водата се добавя специален препарат-подобрител и за 24 часа на дъното се поставя работеща на високи обороти помпа за постоянно разбъркване на водата. С помощта на нагревател се установява необходимата температура.

По-нататък следва „пускането” на аквариума и внасянето в него на органически вещества, които ще го дарят с живот и ще създадат бактериалната флора, необходима за биофилтрацията. И накрая най-интересният и отговорен момент – заселването с животни и растения на вашия домашен океан. За целта условията на средата в аквариума, като температурен и светлинен режим, соленост и т. н., трябва напълно да съответстват на жизнените изисквания на избраните от вас обитатели.

 

За предпочитане е аквариумът да се украсява с „живи” камъни. Какво се има предвид под „живи”, ще стане ясно няколко дни след като поставите тези камъни във вашия аквариум. Живите камъни са парченца рифови камъни, взети от природните условия заедно със заселилите се върху тяхната повърхност животински и растителни микроорганизми. Заедно с тези камъни във вашия аквариум ще се заселят множество полезни микроорганизми, което ще допринася за създаването на естествена среда за обитание в аквариума. Освен живи камъни може да се използват доломит, пясъчници, гранит, базалт и др. Рибите, крабовете и други живи същества трябва да имат възможност да се скриват в аквариума. От рифовите камъни може лесно да се изградят различни укрития, пещери и навеси. След като аквариума е създаден и заселен, възникват нови проблеми.

Хранене на животните, борба с обрастването на аквариума с водорасли-микрофити, измерване на хидрохимическите показатели на морската вода, техническо обслужване – това далеч не е пълния списък с мероприятия по експлоатацията на изкуствения морски водоем.Преди да си купите или да поръчате аквариум, трябва да помислите какво очаквате: дали мечтаете за аквариум от детството и сте готови да му посветите много време, или просто искате да украсите дома си. Специалистите по аквариумен дизайн ще въплътят в живота дори и най-фантастичната идея – даже аквариумът с най-необикновена форма може да бъде пълноценно жилище за най-редките и капризни рибки. Разбира се, той ще има нужда от специално оборудване, осветление и т. н. Например аквариумните растения изискват определено осветление, близко до естественото, иначе може да загинат. А за рибките е важно в тяхното жилище денят и нощта да се редуват така, както в природата. Те също обичат да спят. Особено трудно свикват в аквариуми със сложна форма модните в последно време екзотични морски рибки. Характерът на тези красавици е капризен, най-добре е те да живеят в стандартен дом – дълъг, невисок, с голяма площ на дъното.Добре известно е, че аквариумът не бива да се излага на преките слънчеви лъчи. Впрочем за архитектите няма нищо невъзможно. Възможно е аквариумът да се вгради направо в прозореца на дома. Това е наистина забележителна гледка от улицата! За целта се използва светозащитно и бронирано стъкло. Аквариумът е инженерно съоръжение, така че в съвременния дом, претрупан с всякаква техника, той се вписва напълно естествено. По-трудно е с така наречените класически интериори – с колони, гипсови орнаменти, барокови извивки.

В този случай може да се предложат подходящи по стил поставки. Например от ковано желязо, в които подчертаната грубост на метала се съчетава с беззащитността на стъклото. Стандартен аквариум с геометрична форма може да се поръча върху шкаф не само от черна пластмаса, но и във всеки друг цвят и материал, например дърво с цвят и текстура, отговарящи на останалите мебели в помещението. В тежките шкафове обикновено се крие арматурата. Привържениците на нетрадиционния дизайн предлагат да се извади техническото съдържание на аквариума на показ. Колкото и да звучи невероятно, получава се нещо красиво: зелени маркучи, ярки отражатели, технологични филтри.Много често място за аквариума може да се намери в голия ъгъл или до празната стена. Впрочем те веднага престават да бъдат празни и голи. Композицията от стъкло, вода и водорасли е изключително ефектно украшение. Оригинална е композицията от два аквариума, съединени помежду си така, че единият се вижда през другия, а рибките могат свободно да пътешестват из двата подводни града. В детската стая аквариумът също е на мястото си. Той е не само предмет в интериора, но и своеобразно учебно пособие, модел на подводния свят в градското жилище. Между другото, аквариумът е много полезен за децата, които се страхуват да заспят на тъмно. Достатъчно е да се инсталира срещу кревата и проблемът е решен. А за две деца, обитаващи обща стая, големият аквариум може да служи като условна граница между „частните” владения на всяко от тях.Въобще сега е много модерно аквариумът да играе ролята на преграда в едно помещение или между отделни стаи, например гостна и столова. И съвсем не е задължително да се заселват аквариумите-стени. Достатъчно е в тях да се постави имитация на морско дъно от пясък, да се залепят изсушени морски звезди и раковини. Благодарение на специално нагревателно устройство водата в някои участъци ще тече по-бързо, което създава илюзия за движение и живот. При това такава конструкция е абсолютно безшумна и е подходяща дори за спалнята.

Удачно място за големия аквариум е и кабинетът, където човек може да се скрие от домашната суета. Обемът на съвременните аквариуми сякаш няма граници. Огромното количество вода действа на човек почти хипнотично, помага му да се съсредоточи. При това грижите за големите аквариуми са по-леки, тъй като голямото количество вода е по-малко подложено на изменения. Никой няма да разбере как полагате грижи за вашето подводно царство: вграденият аквариум изглежда затворен от всички страни. Достъпът се осъществява чрез подвижен панел на стената и често от съседната стая. И въобще за поддържане на аквариума може да забравите за дълго време: температурата и светлината се коригират с таймер.
 

Автор: Владимир Йонев
Закони Нормативна база Коментари