Кратка разходка в Лондон

Не трябва да се пропускат три от най-известните туристически забележителности, а именно: Окото на Лондон ( London Eye), Тауър Бридж (Tower Bridge) и Кулата на Лондон (London Tower).
14.11.2017
Аглая Стоянова
3641
туризъм, маршрути, Лондон, Тауър Бридж, Кулата на Лондон
Парламентът, наричан още Дворец на Уестминстър.
Източник: Туристическа Агенция Географски свят, www.geosviat.bg

Лондон си е Лондон. Ако веднъж посетите британската столица и след това се опитате да изразите впечатленията си накратко, ще Ви бъде изключително трудно.
Накъдето и да се обърнете всичко е пълно с история и невероятна архитектура: огромни старинни сгради и вековни замъци с малки, бели ангели по покривите, високи кули с огромни часовници, безброй мостове, паметници и фонтани с причудливи форми, статуи на дракони и лъвове и какво ли още не.


Възхитителните фонтани и архитектура на Трафалгар.    Източник: Географски свят,  www.geosviat.bg

Все пак, в зависимост от времето, с което разполагате в Лондон, има някои места, които се славят с по-голяма популярност от други, и е хубаво да бъдат посетени, ако сте само за няколко дни. Не трябва да се пропускат три от най-известните туристически забележителности, а именно: Окото на Лондон (London Eye), Тауър Бридж (Tower Bridge) и Кулата на Лондон (London Tower), препоръчва сайтът www.visitbritainshop.com


Окото на Лондон     Снимка: Аглая Стоянова

Окото на Лондон (London Eye)
Това не е просто виенско колело. Това е най-високото конзолно колело за наблюдение в Европа. Наричано е още „Колелото на хилядолетието”, защото е построено през 1999 г. по случай посрещането на новото хилядолетие. Видимостта от най-високата му точка е 40 км, а капацитетът му е до 800 души едновременно.
Кабините или т.нар. капсули за туристите са 32 на брой, точно колкото са кварталите на Лондон, а поради известното суеверие, те са номерирани от 1 до 33 – за късмет...няма капсула номер 13.


Тауър Бридж     Снимка: Аглая Стоянова

Тауър Бридж (Tower Bridge)
Построен е през  XIX век, поради нарастващата необходимост от повече мостове по река Темза, които да обслужват все по-многобройното население на Лондон. Мостът е с дължина 244 м и се състои от две кули (всяка една с височина 65 м) и две хоризонтални пешеходни пътеки. Двете крила на моста се повдигат, за да могат под него да преминават кораби. Първоначално Тауър Бридж е бил кафяв на цвят, но през 1977 г. бил боядисан в червено, бяло и синьо в чест на Сребърния юбилей на Кралицата.
Средно 44 000 души преминават през моста всеки ден, но въпреки това речният трафик има предимство. Все пак, за да се разреши преминаване на кораб, е необходимо да се даде 24 часово предупреждение.

С това е свързана и една от най-интересните истории за моста, която се случва през 1952 г.:
По време на работа, Албърт Гюнтер – шофьор на автобус номер 78, преминавайки с голям брой пътници по моста, забелязал, че пътят пред него сякаш изчезва. Той разбрал, че мостът се отваря, натиснал педала на газта до край и успешно приземил автобуса от другата страна на моста, като спасил всички пътници. За този акт на смелост и бърза реакция Албърт получил награда от работодателите си на стойност 10 паунда.


Парламентът е обявен за обект на световно наследство.    Източник: Географски свят,  www.geosviat.bg

Кулата на Лондон (London Tower)
Построена като кралски дворец и отбранителна крепост едновременно, Кулата се намира в централната част на града, на северния бряг на р. Темза. Основана е от Уилям Завоевателя към края на 1066 г.и до ден днешен е официална резиденция на Нейно Величество Кралицата. Пълното наименование на Лондонската кула е Кралски Дворец и Крепост на Нейно Величество.
Всяка вечер, точно в 21:53 часа се провежда церемонията по връчването на ключовете – „Ключовете на Кралица Елизабет”. Това се случва от стотици години и е една от най-старите военни церемонии в света. Ключовете са откраднати на 6 ноември 2012 г. и се налага смяната на всички ключалки и увеличаване на сигурността.


Кулата на Лондон (London Tower)     Снимка: Аглая Стоянова

Ето още няколко впечатляващи факта за Кулата:
- В продължение на 500 години английските монети са изработвани в Лондонската кула.
Причината за това е крал Хенри VIII, който променя системата, така че само кралският двор да произвежда монети ( до тогава това е можело да се прави в цяла Англия ). Той използва събраното злато и сребро, за да намали дълговете, натрупани във войни и строежа на кралски дворци, а новите монети прави медни, със сребърно и златно покритие. След време това покритие се изтривало, особено на носа на портрета на краля, което му донася прякора „стария меден нос”. В началото на 1800 г. монетният двор бил преместен в друга по-голяма сграда.

- Най-малко 6 гарвана се пазят в Лондонската кула. Легендата гласи, че кралството и кулата ще паднат, ако 6-те местни гарвана напуснат крепостта. Гарваните са с едно подстригано крило, за да не могат никога да излетят надалеч и винаги да се връщат в кулата (За всеки случай винаги има резервни гарвани).
Гарваните си имат учители и не бива да се доближавате до тях. Птиците са на специално меню: 170 гр сурово месо на ден, едно яйце седмично и пържен хляб.


Гледката към Биг Бен от стълбите на площад Трафалгар.    Географски свят, www.geosviat.bg

- За вековната си история, в Кулата са се състояли само 22 екзекуции, а няколко призрака се считат за живущи там. Известни призраци са крал Хенри VI, Ан Болейн - съпруга на крал Хенри VIII, както и медицинската сестра на принц Едуард I, и дори мечка е живяла някога там.

- Като говорим за мечки – в Кулата е основана и Кралската зоологическа градина през 1200 г. Там са живели доста екзотични животни, както и слонове, полярни мечки, кенгура и лъвове. При изследване на останките от кости на диви котки се установява, че в двореца са живели изчезнали вече подвидове от Северна Африка – Берберски лъвове.

- Кулата е дом на невероятни скъпоценности - Crown Jewels е страхотна колекция от церемониални предмети – включва корони, мечове и бижута. Най-впечатляващото е Imperial State Crawn или една от короните на Великобритания (използвана за корона на монарха ), която съдържа 2868 диаманти, 273 перли, 17 сапфира, 11 изумруда и 5 рубина. Стойността на всички скъпоценни предмети в колекцията е колосална.

И нека завършим с това, че Кулата е обявена за световно наследство от ЮНЕСКО. В целия свят има 911 обекта на световното културно наследство. Лондонската кула е включена, тъй като е една от малкото непокътнати средновековни сгради.

Туристическа агенция „Географски Свят”  работи  от 27 години на българския туристически пазар, като предлага пълен спектър от туристически услуги: екскурзии и почивки, хотелски резервации, организиране на бизнес пътувания и конференции, продажба на самолетни и автобусни билети, застраховки и др.

Автор: Аглая Стоянова
Закони Нормативна база Коментари